Cassave is een ietwat lastige wortel om te schillen. Je schilt deze namelijk door de schil er in de lengte van af te trekken met een mes. Dit doe je door de cassave eerst licht in te snijden onder de schil waarnaar je de schil kunt pakken en eraf kunt trekken. Nadat dit is gelukt, was je de cassave goed.
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen van de cassave ontstaat een koek.
Cassave is een gezonde bron van koolhydraten en geeft dan ook volop energie. Vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en kalium zijn ook goed vertegenwoordigd in de cassave. Vitamine B6 is in je lichaam onder andere betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten.
De knol kan met verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Cassave kun je koken, frituren, bakken, en er wordt vaak meel van gemaakt. Vooral dat laatst maakt het weer mogelijk om er bijvoorbeeld een soort brood van te maken. Er worden twee soorten aangeboden, de zoete en de bittere cassave.
Het is een tropische aardappel die rijk is aan voedingsstoffen en zetmeel. Op de aardappel na is de cassave het belangrijkste groentegewas van de wereld. Oorspronkelijk komt de cassave uit Zuid-Amerika, waar de knol al sinds 3000 v.
Cassave is minder gezond omdat het veel blauwzuur bevat, dat giftig is voor je lichaam. Als je de wortelknol echter verhit, verdwijnt dit zuur. Na 10 minuten koken of bakken kun je cassave dus veilig eten.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Hoewel de plant veel zetmeel bevat en voedzaam is, bevat hij ook het giftige waterstofcyanide in de vorm van glycosiden, dat er bij soorten met hoge gehalten voor de consumptie eerst uit moet worden verwijderd. Het gehalte loopt uiteen van 20 mg HCN/kilo verse knollen tot wel 1000 mg/kilo.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, op Java. Het belangrijkste ingrediënt is verse cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden.
Van ijzer en zink zit er 3% van de ADH in een ons cassave. Verder zit er in 100 gram cassave 29% van de ADH aan koolhydraten en 4% van de ADH aan vezels.
Er zijn twee soorten cassave, bitter en zoet. Belangrijk is dat, met name de bittere cassave, eerst gekookt of gebakken dient te worden. In vooral de bittere soort zit cyanogenische glucosiden (ook wel beter bekend als blauwzuur), die onverhit omgezet kunnen worden in ons lichaam tot het giftige cyanide.
Cassave is een wortel die in Suriname veel gebruikt wordt; gekookt, gefrituurd (teloh), in plakjes gesneden en gefrituurd (cassavechips), geraspt, alle vocht eruit geperst en (cassave)brood van gemaakt.
Garnalen en/of vis worden gedroogd en gemalen en vermengd met tapiocameel, ei, zout en eventueel kruiden. Dit mengsel wordt tot een deeg gekneed dat in de vorm van een brood of rol bijna een uur wordt gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden van ongeveer 1 millimeter dik.
Cassave bestaat voor 60% uit water, voor 38% uit koolhydraten en voor 1% uit eiwit (de bladeren zijn eiwitrijker). Het vetgehalte is verwaarloosbaar. Cassave is een goede bron van vitamine C. Er is helaas één minpunt: de gehele plant is zeer giftig!
Kroepoek komt oorspronkelijk uit de Indonesische keuken. In Indonesië kent men wel tientallen of honderdtallen soorten kroepoek. Daarbij wordt in Indonesië elke snack die kraakt als 'krp-krp' kroepoek genoemd. Maar de meest bekende kroepoek die hier in Nederland gegeten wordt is de garnalen kroepoek.
In het lichaam worden cyanogene glycosiden omgezet in cyanide. Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanide vergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier. In Nederland komt vergiftiging door cyanide bijna niet voor.
Let op met de pitten van appels, pruimen, kersen, peren en abrikozen. Hier zit waterstofcyanide in. Slik je per ongeluk toch een pit door, dan kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, braken en verwarring. Niet fijn...
Zowel cassavemeel als tapiocameel kun je in een toko kopen of bij een Aziatische kraam op een markt.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.