Pharisäer is koffie met een scheut rum en afgedekt met slagroom. De warme alcoholische drank is een regionale specialiteit van Noord-Friesland, een district in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.
De Irish coffee is wellicht de meest bekende koffie met alcohol. Deze variant komt inderdaad uit Ierland en bestaat uit sterke hete koffie (espresso of brewed), bruine basterdsuiker, Ierse wishkey en gezoete room.
Olé! Warm de Licor 43 Original op in je glas en schenk er de warme, sterke koffie overheen. Roer eventjes en maak het af met de slagroom en de cacao- of kaneelpoeder.
Een lekkere Irish Coffee maken doe je met de drie ingrediënten koffie, Ierse whisky en room. Irish coffee is een van de meest klassieke koffie-mixdrankjes. Het is de perfecte combinatie van gezoete koffie, Irish whiskey en (natuurlijk) slagroom.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Dom koffie Deze bestaat uit 2 delen koffie, een deel Dom Benedictine, dit is een Franse likeur. En een deel room.
French coffee (Nederlands: Franse koffie) is hete sterke koffie met een scheut Grand Marnier of Cointreau-likeur afgedekt met half geslagen, ongezoete room. Deze koffie wordt Frans genoemd omdat de gebruikte likeur uit Frankrijk komt.
Italian coffee (Nederlands: Italiaanse koffie) is een drank op basis van hete koffie. De bereidingswijze is hetzelfde als Irish coffee maar in de plaats van whisky wordt er Italiaanse amaretto gebruikt. Vanwege het zoet in de likeur wordt er geen suiker extra aan toegevoegd.
Laat voorzichtig wat licht geklopte slagroom via de bolle kant van een lepel boven op de koffie glijden, zodat die erop blijft drijven. Roer niet nadat je de slagroom hebt toegevoegd; de smaak is het best als je de koffie en de Ierse whiskey door de slagroom heen drinkt.
Carajillo is een Spaanse alcohol houdende espresso met brandy. Oorspronkelijk komt deze benaming uit Latijns Amerika en is het verklein woord van Carajo welk zoiets betekent als „V.. dorie“... Men wil hiermee aangeven dat de koffie door toevoeging van alcohol pittiger wordt.
Zo is het mogelijk om een cortado corto de café te bestellen (minder koffie meer melk), een cortado con leche muy caliente (met erg warme melk) of leche fria (koude melk). Daarnaast zijn er ook nog de variaties zonder cafeïne, de descafeinados de máquina (machine) of de sobre (zakje).
De Barraquito is een combinatie van een romig laagje gecondenseerde melk, een shot espresso, eventueel een shot Licor 43, opgeklopte melk, kaneel en limoenschil.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Het verschil zit vooral in de melk. Een flat white wordt doorgaans met minder melkschuim gezet. Bij een cappuccino wordt er meer melkschuim gebruikt en ligt deze normaal gezien mooi op de crema van je espresso, maar tegenwoordig wordt ook bij een cappuccino latte art gemaakt met het melkschuim.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie. Al sinds ergens eind 800 in Turijn ontstaan, heeft espresso de hele wereld veroverd. En als je dus in Italië 'gewoon een koffie' (caffè) zou bestellen zonder er iets bij te zeggen, krijg je espresso.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Beierse koffie
Het begint met de bekende ingrediënten van warme koffie, Kahlúa, suiker en slagroom. Kahlúa is zeker dé likeur voor koffie – en deze drank brengt Kahlúa naar een hoger niveau. Wat dit drankje uniek maakt is de toevoeging van muntschnaps.
Ze kan puur of met ijs worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, met koffie, of in nagerechten. Tia Maria betekent in het Spaans letterlijk "tante Maria". De in de horeca-gelegenheden geschonken Spaanse koffie is koffie met Tia Maria erin.
lichte tonen van chocolade en pijptabak openen het sterke aroma van coffee, gevolgd door hints van gekarameliseerde rietsuiker en vanille. aanvankelijk zoet in de mond, wordt Tia Maria snel harmonischer dankzij 100% Arabica koffie, gevolgd door de karamelhint van rum en de fruitige tonen van vanille.
De afkorting staat voor Deo Optimo Maximo = aan God, de beste en hoogste, gewijd. Wanneer de term DOM zondermeer wordt aangetroffen dan wordt een titel bedoeld. Dom is dan afgeleid van het Latijnse dominus (in het Nederlands: heer) en is een titel in de Rooms-katholieke kerk.
D.O.M Benedictine is een uitgesproken en gecompliceerde likeur met weelderige aroma's van kruiden en fruit. De kleur van D.O.M. Benedictine is donker-amber met een gouden gloed eromheen, de fruitige aroma's en smaken vertonen hints van kruidnagel, zoethout en honing.