In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders.Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Er leven heel veel dieren in de zee! Denk maar aan blauwe vinvissen, zeeschildpadden, dolfijnen, zeepaardjes, inktvissen en heel wat soorten vissen. Wist je dat er meer diersoorten leven in de zee dan op het land? Er zijn ook veel hele kleine diertjes in de zee: kleine kreeftjes en larven van vissen.
Beplanting, zorg voor voldoende waterplanten!
Ze zorgen voor zuurstof, bieden schuilgelegenheid en vormen een ideale plek voor salamanders (en libellen) om eitjes af te zetten. Het is aan te raden inheemse planten te kiezen voor in en om uw vijver.
Een larve van een geelgerande watertor, bloedzuiger, ankerworm of een paar kieuwkreeftjes zijn zo meegenomen met bijvoorbeeld een portie zelfgevangen watervlooien of een bosje waterplanten.
Een natuurlijke tuinvijver heeft weinig onderhoud nodig, belast het milieu minimaal en is relatief goedkoop.Daarnaast biedt de vijver een prettige plek voor insecten, kikkers en padden. Milieu Centraal legt uit waar je rekening mee moet houden bij het aanleggen van een natuurlijke tuinvijver.
Herbivoren, omnivoren en carnivoren
Herbivoren eten enkel plantaardig materiaal. Hieronder vallen konijnen en enkele knaagdieren zoals de cavia, chinchilla en degoe. Omnivoren eten zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Voorbeelden zijn (dwerg)hamsters, ratten, muizen, gerbils en eekhoorns.
De groene kikker en de kleine groene kikker overwinteren namelijk in het water en de bruine kikker en de heikikker overwinteren op het land. Simpel gesteld, als u dus geen voorzieningen treft voor overwintering op de vijverbodem, zult u nooit groene kikkers in uw vijver aantreffen die voor een langere tijd blijven.
Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn?Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker.
Tussen 17 maart en 10 april 2023 is de kikkerdriltelling. Wist je dat kikkers rond deze tijd uit hun winterslaap ontwaken? Door de stijgende temperatuur warmen hun lijfjes op. Zodra ze warm genoeg zijn, worden ze wakker.
Niet alleen voor mensen is zoet water van levensbelang. Ook voor veel vissen, insecten en planten is zoet water heel belangrijk. Zo zijn er wel 40 inheemse en 30 uitheemse soorten zoetwatervissen te vinden in Nederland. Ook andere dieren zoals mosselen, garnalen en kreeften zijn in zoet water te vinden.
Het bootsmannetje heeft een sterk gekield lichaam dat lijkt op een omgekeerde boot. Bootsmannetjes zijn bruin en hun rug is roze-achtig, zodat ze zowel van boven als van onder af bezien gecamoufleerd zijn. Ze zwemmen op de rug. Uiterlijk lijkt dit dier zowel op de duikerwantsen als de zwemwants (Ilyocoris cimicoides).
Hoe het zit De vleeskoe is het meest 'waterintensieve' consumptiedier: zo'n 15.400 liter water wordt verbruikt per kilo vleeskoe. Hierbij gaat het niet alleen om het water dat de koe drinkt, maar ook het water dat nodig is voor het schoonmaken van de stallen en het water dat nodig is voor het verbouwen van hun voedsel.
Voor Goudvissen is de ideale vijver een plek waar ze genoeg ruimte hebben om te zwemmen en hun omgeving te ontdekken.
Watervlooien eten de eencellige alg. De watervlooien komen vanzelf in de vijver. Na het vullen van de vijver duurt het enkele weken voordat de watervlooien zich vermenigvuldigen. Dit gebeurt pas wanneer er voldoende voedsel voor ze is.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Een vijver van meerdere meters doorsnede en minstens -80 cm diep is nodig om kikkers zich zo thuis te laten voelen dat ze ook eitjes zullen leggen. Ook kunnen ze dan diep genoeg afdalen om op de bodem in winterslaap te gaan.
U vindt ze in beken en waterpoelen, vaak voorzien van veel waterplanten die kleurige bloemen hebben. Kikkers zijn immers insecteneters en kleurige waterplanten trekken insecten aan. Vandaar dat u deze kikkers vaak in dit soort plaatsen zult kunnen terugvinden.
Overgebleven voedselresten vervuilen het water. Ook kan er een stukje tomaat gevoerd worden, de kikkervisjes eten dit graag. Verwijder na uiterlijk 3 dagen de resten van de tomaat. Ververs minimaal tweemaal per week het water (of eerder wanneer het water troebel wordt).
Pak geen amfibieën vast. Na ieder terreinbezoek handen met zeep wassen, als u met dieren of water in aanraking bent geweest.
Als het mooi weer is, dan kwaken ze of zitten ze roerloos in hinderlaag, wachtend op argeloze insecten. Maar als het regent, dan gaan ze aan de wandel. Dan trekken ze massaal van de vijver naar de struiken.
Kikker- en paddendril is makkelijk van elkaar te onderscheiden. Kikkerdril bestaat uit honderden kleine geleiachtige rondjes met daarin zwarte eitjes. Paddendril is een lange doorzichtige geleiachtige sliert met daarin allemaal kleine zwarte eitjes.
Bloemen zijn een voedselbron voor veel soorten dieren. Vlinders en bijen zijn blij met bloeiende, nectarrijke bloemen en kruiden. Nectar trekt ook insecten aan die zelf weer als voedsel dienen voor vogels en vleermuizen. De bloemzaden worden gegeten door vogels en knaagdieren.
Konijnen, cavia's, muizen, degoes, lemmingen, ratten, (dwerg)hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
Vleesetende zoogdieren hebben scherpe, puntige knipkiezen.Ze werken als een schaar om te knippen of mes om biefstuk te snijden. Planteneters hebben plattere kiezen met scherpe richels. Deze kiezen heten ook wel plooikiezen.