De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Papaïne is een proteolytisch enzym onttrokken aan het blad en het rauwe fruit van de papaja plant. Proteolytische enzymen helpen bij het opbreken van aminozuren in kleinere eiwitstructuren. Daarom wordt de vrucht vaak gebruikt bij het mals maken van vlees.
Papaya is namelijk super gezond. De vrucht doet niet alleen wonderen voor je huid, maar helpt ook bij spijsverteringsklachten. Met een schaaltje van 100 gram per dag zit je goed.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Papaya smaak
Als je niet eerder een verse papaja gegeten hebt, ken je de smaak waarschijnlijk wel: de vrucht zit vaak in ingeblikt tropisch fruit. Papaya's hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen.
Papaja's zitten boordevol kalium, vitaminen en vezels. Deze drie stoffen zijn nodig voor het voorkomen van hartziekten. Door meer kalium in te nemen en minder zout te consumeren, verlaagt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Je kunt beginnen met 5 zaadjes. Als je gewend bent eet je een theelepeltje zaadjes per dag op. Een theelepeltje papayapitten per dag heeft een prima medicinaal effect; meer nemen is niet nodig. Verder kun je vers papayazaad in een smoothie mengen met vruchtensap van papaya of andere vruchten zoals ananas en banaan.
Het bevat het papaïne enzym, dat dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe huid stimuleert. Papaja zit bovendien ook vol met vitaminen zoals B en C en bètacaroteen. De antioxidanten exfoliëren de huid door dode huidcellen te verwijderen. Daarnaast heeft papaja ook een desinfecterende werking!
Bij aankoop hoort een papaja een gladde, gave schil te hebben. De vrucht kneust heel makkelijk, dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil. Een papaja is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft.
Onrijpe vruchten rijpen na bij kamertemperatuur. Als je een rijpe papaja hebt, kun je hem op een koele plaats (ca. 12°) nog een paar dagen bewaren. Stukjes papaja kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Het blad van de papaja staat bekend om medicinale eigenschappen, van vers en gedroogd blad kan thee van worden gezet. Zeer goed tegen maagklachten en goed voor de spijsvertering. Het blad is erg bitter en kan ook als groente worden gegeten, ongeveer 30 minuten koken om het ergste bitter er vanaf te halen.
In ananas zit bromelaïne, in papaja zit papaïne. Het ene voedingsmiddel is rijker aan spijsverteringsenzymen dan het andere. Gefermenteerde voeding, zoals kaas, zuurkool, kimchi, kombucha en kefir en yoghurt, is zeer rijk aan enzymen.
Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.
De papaja is de vrucht van een meloenboom en wordt dan ook "boommeloen" genoemd. De vruchten groeien aan de stam van de boom.
Bloemen en vruchten zijn in ons land alleen mogelijk als je de papaja plant kweekt in een warme serre of kas. Zet de oudere planten in de zomermaanden buiten op een zonnige beschutte en zo warm mogelijke plaats en geef behoorlijk veel water en mest.
Hoe te gebruiken? Onrijpe, groene papaja wordt als groente gegeten. Met een dunschiller makkelijk te schillen, daarna raspen met een speciale “papaya-peeler” om lange, dunne sliertjes te krijgen, of een huis-tuin-en-keuken-rasp voor minder mooie sliertjes.
Reacties. Ligt gewoon bij Jumbo supermarkten in het schap.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren. Verpletter de halve ui en meng hem met twee eetlepels honing.
Was een rijpe papaja, snijd de vrucht in de lengte doormidden, gooi de zaadjes weg en haal de schil van de vrucht af. Snijd de papaja in enkele grote stukken. Een papajasmoothie is op zichzelf al heerlijk, maar je kunt er ook voor kiezen om er ander fruit aan toe te voegen.
Papaja-olie is door Indiase helers eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van uitslag en andere huidproblemen. Papaja-olie is hoog in fruit-enzymen, waardoor het ideaal is voor gebruik als een prachtige natuurlijke exfoliator waarmee voorzichtig dode huidcellen worden verwijderd.
Passievrucht is een ontzettend gezond stukje fruit. Zo zitten passievruchten boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren. De paarse vrucht is voornamelijk een bron van vitamine A, vitamine C, kalium, ijzer, koper, magnesium en fosfor. Goed voor je dagelijkse dosis vitaminen dus!