Je gebruikt de pers een beetje zoals je ook een deegroller zou gebruiken, hij moet dus niet verwarmt worden of zo. Je legt een balletje deeg op de pers en doet hem dicht en vervolgens komt er een prachtige platte deegpannenkoek uit. Nu veren ze dus terug van de 15 cm naar ongeveer 10 cm en worden ze dus weer dikker.
Een tortillapers is een traditioneel keukenapparaat met 2 platte ronde oppervlakken van ongeveer 20 diameter breed waar je maisdeeg tussen plet om zo ronde tortilla's te verkrijgen. Tortillapersen zijn meestal gemaakt van gietijzer, aluminium of in sommige gevallen hout.
Tortilla vs. taco. Yvette: 'Een tortilla is alléén het pannenkoekje dat de vulling vasthoudt, een taco is een tortilla mét vulling, een gerecht dus. Tortilla's worden gemaakt van tarwebloem of maïsmeel.
Een tortilla is een plat, rond en ongefermenteerd brood, gemaakt van tarwemeel of maïs. Oorspronkelijk zijn zowel de tarwe- als de maïstortilla afkomstig uit Mexico. Hier wordt de tortilla beschouwd als het nationale brood en wordt het gegeten in combinatie met onder andere vlees, bonen en groenten.
Hoe heet een met kaas bedekte en gevulde tortilla? Inderdaad, dat is een quesadilla (quesa = kaas in het Spaans).
De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is een gerecht uit de Spaanse keuken. Ze vindt haar oorsprong in het binnenland van Spanje. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie.
Zowel warm als koud lekker. Maar je kunt hem ook serveren bij een salade als lunch of lichte maaltijd. Sommige mensen eten zelfs aardappeltortilla op brood (of in brood als vulling, dan heet het bocadillo de tortilla). Het wordt ook als ontbijt gegeten.
Een burrito is een grote tarwe tortilla die wordt opgevouwen en gevuld met wat je maar wilt. Het verschil met taco's is dat burrito's altijd met bloem worden gemaakt in plaats van maïsmeel. Kenmerkend aan een burrito zijn de bonen, maar je kan natuurlijk zelf kiezen met welke ingrediënten je je burrito wilt opvullen.
Burrito. Een grote tarwetortilla gevuld met wat je maar wil, en dan opgevouwen. Wat een burrito een burrito maakt zijn de bonen, zorg dus dat deze er altijd in zitten. Dan kan je er verder op los variëren.
De pers zelf
Wat ik wel zelf aan zou raden is om voor een pers van 20 centimeter te gaan. Dat formaat tortilla is net wat handiger om te vullen.
Het woord enchilada is afkomstig van het voltooid deelwoord van het Spaanse werkwoord enchilar dat 'toevoegen of decoreren met chilipeper' betekent.
De naam "burrito" komt van het Spaanse burro, hetgeen ezel betekent. Een burrito is dus een ezeltje.
Hoe verwarmen? Wraps maak je gemakkelijk warm in de microgolfoven of in een antikleefpan zonder vetstof. Ze zijn dan iets knapperiger als uit de microgolfoven, maar hou ze wel goed in de gaten, want tortilla's kleuren snel. Bewaar ze in aluminiumfolie tot gebruik om ze goed warm te houden.
Een wrap is een gevulde tortilla. Die kan je verwarmen in de microgolfoven op een lage stand, zodat de warmte de tijd heeft om zich te verdelen. Het gaat net zo goed in een voorverwarmde oven van 120 tot 140 °C. Een te hoge temperatuur zou de tortilla uitdrogen, terwijl de vulling koud blijft.
Taco's zijn gevulde en dubbelgevouwen kleine tortilla's. Taco's kunnen zowel hard als zacht zijn. De harde tacoschelpen die je in de winkel koopt zijn gefrituurde tortilla's, deze zijn ontzettend populair in de tex-mex keuken.
Quesadilla betekent letterlijk 'klein kaasding'. Het Mexicaanse gerecht bestaat uit tarwe- of maistortilla's, belegd met kaas en andere lekkernijen, die worden dubbelgeklapt en gebakken of geroosterd in een droge pan. Quesadilla's worden geserveerd in punten, met een salsa (saus) ernaast.
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een frittata en een Spaanse tortilla. Beiden hebben eieren als basis, maar in de tortilla wordt ook nog aardappel toegevoegd. Dat kunnen restjes, gare, aardappel zijn.
Hoe lang wraps opwarmen? Volgens de verpakking kun je de wraps op twee manieren bereiden. Manier 1: voor zachte tortilla's verwarm je de wraps in het folie 28 minuten op 180ºC. Manier 2: voor knapperige tortilla's verwarm je de wraps zonder folie 25 minuten op 180°C.
Tortilla betekent in het Spaans zoiets als 'kleine taart of koek'. Een andere vertaling van tortilla is 'maïskoek'. Beide vertalingen worden gebruikt in zowel de Spaanse als Mexicaanse keuken.
Het zit zo. Toen de Spaanse invasie in Latijns-Amerika plaatsvond, leerden de Spanjaarden de Mexicaanse tortilla kennen. Toen ze later terugkwamen in Spanje vonden ze de ronde vorm van hun aardappelomelet genoeg op de Latijns-Amerikaanse wrap lijken, om hem dezelfde naam te geven.
Met een diameter van zo'n 25 cm is deze tortilla ideaal als basis voor een burrito met vlees, bonen en rijst. Uiteraard is dit formaat ook prima te gebruiken voor andere voedzame Mexicaanse vlees- en kipgerechten, zoals enchiladas en fajita's.
Zet het vuur ongeveer half hoog en gebruik een koekenpan met antiaanbaklaag. Je bakt de wraps heel eenvoudig door ze zonder olie of vet in de hete pan te leggen. Na een paar minuten draai je ze om en zie je dat ze ook een mooi kleurtje en een beetje knapperige randjes hebben gekregen. Dat smaakt én oogt een stuk beter!
Hoe lang kun je wraps in de koelkast bewaren? In de koelkast blijven ze ongeveer 2 dagen lang houdbaar. Houd er rekening mee dat ze na iedere dag een stuk droger worden en bij bereiding kunnen breken.
Er zitten 228 kilocalorieën in 1 groot (70 gram) tortilla. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tortilla'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.