Bij de hommels hebben, net als bij honingbijen en wespen, alleen de koninginnen en werksters een angel.De mannetjes kunnen niet steken. De angel is bedoeld als verdedigingswapen. Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt.
De meeste mensen krijgen een lokale reactie wanneer ze worden gestoken door een hommel. Dat resulteert in roodheid en jeuk rond de steek. Als je gestoken wordt waar de huid wat losser is, zoals bv. op de oogleden, kan de zwelling meer uitgesproken zijn.
Hommels zijn van nature geen agressieve insecten, dus de kans dat ze steken is niet heel groot. Ze steken namelijk alleen indien ze zich bedreigd voelen en dus het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen. Steken kunnen ze dus echter wel.
Koelen en smeren met jeukverlichtende zalf (zoals Azaron) vermindert de klachten. Heeft de hommel op een gevoelige plek gestoken, bijvoorbeeld rond de ogen, dan kan je het beste zo snel mogelijke en ontstekingsremmend medicijn innemen (zoals aspirine of ibuprofen).
Wanneer een bij of hommel steekt scheurt de angel met het gifblaasje los van het lijf. Bijen en hommels kunnen dan ook niet meer dan één maal steken en gaan na de steek dood. Wespen hebben een angel zonder weerhaken waardoor de wesp tot wel 10 maal kan steken.
Klein detail: het zijn kogelmieren. Hun beten zouden de pijnlijkste pijn veroorzaken die er bestaat. Elke beet van het beestje voelt aan als een schot van een pistool.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Hommels doen eigenlijk geen kwaad. Durf jij er eentje voorzichtig te aaien? Hommels die bezig zijn in een bloem kun je voorzichtig over de rug aaien. Als ze hard gaan zoemen of met een pootje naar achteren wijzen, moet je stoppen!
Stel de persoon met de wespensteek gerust. Adviseer het slachtoffer om niet te krabben. Indien een angel nog in de huid steekt, verwijder je die best zo snel mogelijk. Dat doe je door van onder de insteekplaats opwaarts te drukken.
Als de ingang van het hommelnest vlak bij een deur of raam zit, kunt u bijvoorbeeld een hor plaatsen.Dan kunnen de hommels niet (meer) naar binnen vliegen. Als de aanvliegroute van een nest een pad kruist bestaat de kans dat de opstijgende hommel per ongeluk tegen je aanbotst als je langs loopt.
De angel van de hommel en de wesp bevat geen weerhaakjes, waardoor de werkster, of koningin, haar angel weer terug kan trekken en eventueel nogmaals kan steken.
De hommel kent naast de koekoekshom- mel nog meer natuurlijke vijanden. Vogels als bijeneters, maar ook veel zoogdieren waaronder dassen en muizen, zijn gek op hommels. Tevens zijn er andere insecten die parasiteren op hommels. De larven van de hommelnestmot leven in het nest van de hommel en eten daar de was op.
Hommels zijn bijzonder nuttige beestjes, vooral omdat ze veel voor planten in jouw tuin kunnen betekenen. Vaak worden hommels namelijk ingezet door professionele fruittelers om tot een maximale fruitoogst te komen. Hommels zijn namelijk de beste in het bestuiven van verschillende soorten planten.
Hommels zijn geen agressieve beestjes, ondanks dat veel mensen dat nog wel denken. Ze zijn enkel opzoek naar nectar en zullen je niet lastig komen vallen. Ze steken écht alleen maar wanneer ze zich bedreigd voelen. Dat kan komen doordat iemand (per ongeluk of uit paniek) naar ze slaat.
Hommels leven van stuifmeel en nectar dat ze uit bloemen halen, afgebeeld is een aardhommel op de bloem van Zinnia elegans. Hommels leven net als alle andere bijen van nectar en stuifmeel, de suikerrijke nectar is de energiebron van de hommel.
Hommel – Als de hommel op jouw pad komt, is het tijd voor verandering. Dat wil niet zeggen dat je al je schepen achter je moet verbranden, maar wel dat je eens goed kijkt naar wat overbodig is geworden in jouw leven. Op zolder bijvoorbeeld.
Azijn is behoorlijk zuur en helpt erg goed tegen een wespensteek. Het zorgt ervoor dat het basische wespengif wordt geneutraliseerd. Zowel natuurazijn als keukenazijn kan worden aangebracht op de huid om de pijn te verminderen.
Deze stof heet histamine. Histamine helpt het lichaam te reageren op lichaamsvreemde stoffen, maar veroorzaakt ook jeuk en zwelling. Door de plek van de wespensteek te koelen, blijft de histamine op die plek en voorkom je uitbreiding van de jeuk en zwelling.
Als een bij steekt, blijft de angel in de huid haken van het slachtoffer.De bij overleeft dit niet.Een wesp daarentegen, heeft een gladde angel.Zij kan dus meerdere keren steken.
Dit kan een oud muizennest zijn, een stuk dood hout, in de composthoop of gewoon in een holletje in de grond. Overwinteringsplekken liggen vaak in de schaduw waar de temperatuur koeler is maar constanter. Door hun sterke beharing zijn ze beter bestand tegen lage temperaturen.
Als je in de avond een wandelingetje maakt door de tuin zo rond een uur of negen, zie je ze her en der hangen: kleine wollige bolletjes in diepe slaap. Deze hommel hangt te slapen onder een bloem van peen.
Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen hommels en bijen. Hommels zijn namelijk groter en hebben meer haar op hun lichaam. Dit maakt ze beter geschikt voor bestuiving dan bijen. Verder produceren hommels, in tegenstelling tot bijen, geen honing.
,,Mede dankzij de gift van een dankbare patiënt hebben we de niersteenvergruizer kunnen afschaffen. Hij had niet lang meer te leven en wilde iets goeds nalaten", vertelt uroloog Florijn van der Windt. Een niersteenaanval is volgens de uroloog 'de ergste pijn die er bestaat'.
Hoe ziet een daas beet eruit? Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie.
Na een bijensteek blijven de angel en het gifapparaat achter in de huid en het gifapparaat blijft gif afgeven in de huid.