Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei. Op Koningsdag zullen de meeste Nederlanders een vrije dag hebben, maar op 5 mei is dat -ondanks dat het een nationale feestdag is- niet vanzelfsprekend.
Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei 2022
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar dat betekent niet dat er automatisch sprake is van een verplichte vrije dag. Dat is namelijk afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken.
Op volgende dagen in 2022 moet er niet gewerkt worden: Zaterdag 1 januari 2022, Nieuwjaar. Maandag 18 april 2022, Paasmaandag. Zondag 1 mei 2022, Dag van de Arbeid.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Op 27 april is het Koningsdag. Een nationale feestdag. Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
Koningsdag en loontoeslag
Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches. In veel cao's zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
2022 is geen lustrum jaar – wat staat er in de cao? In een aantal cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Is er geen cao, dan is het aan de werkgever of de werknemers vrij zijn op 5 mei. Soms is dit recht opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement.
De officiële feestdagen
1 januari, de meeste Nederlanders zijn op deze dag vrij. De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open. Maandag tweede paasdag zijn de meeste winkels dicht en de meeste Nederlanders vrij.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Goede Vrijdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag. Zondag 15 augustus 2021, O.L.V. Hemelvaart. Maandag 1 november 2021, Allerheiligen.
De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt: Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022. Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022. Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Is 4 mei 2021 een vrije dag? De dag van de dodenherdenking is niet aangemerkt als officiële vrije dag. Daarom moeten werknemers op deze dag werken.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Koningsdag is een officiële feestdag, maar het is geen verplichte vrije dag. Het is een wijdverbreid misverstand dat je vrij bent op Koningsdag. Officiële feestdagen zijn niet standaard ook een vrije dag. Vrije dagen zijn enkel en alleen een afspraak tussen jou en je werkgever.
Op 27 mei 1848 werd in dit Franse departement de slavernij definitief afgeschaft. Sinds 1927 wordt jaarlijks op 27 mei 'Moederdag' (Día de la Madre) in Bolivia gevierd. Datum ter ere van de vrouwen die tijdens de Slag bij La Coronilla op 27 mei 1812 hun leven hebben geofferd in de strijd voor de onafhankelijkheid.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
De wet zegt niets over extra loon of toeslagen voor werken op een feestdag. Er kunnen wel regels in je cao staan over een verplichte toeslag.
Wettelijk heeft u niet meer recht op loon tijdens de feestdagen. In de wet is alleen een minimumloon geregeld en dus geen extra hoog loon tijdens de feestdagen. Werkgevers willen vaak niet dat hun werknemers met een verplicht gevoel aan het werk gaan tijdens de feestdagen.