Een studie uit 2010 toont aan dat baby's die veel liefde en warmte krijgen van hun moeder gelukkigere, veerkrachtigere en minder angstige volwassenen worden. Aan de basis hiervan ligt oxytocine, een hormoon dat ons een prettig gevoel geeft. Het komt vrij bij innig contact, wanneer we liefde en verbondenheid voelen.
Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van. Hij toont heel bewust zijn liefde voor jou.
Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
Verliefdheid heeft alles te maken met de productie van hormonen, en kinderen worden al geboren met hormonen. In de puberteit worden die in golfbewegingen geproduceerd, daardoor kunnen verliefde gevoelens dan heel heftig aanvoelen. 'Maar een zevenjarige kan ook een speciaal gevoel hebben voor iemand.
Baby's herkennen vooral het verschil tussen positieve, negatieve en neutrale gezichten. Al snel leren jonge kinderen de verschillende basisemoties te herkennen bij zichzelf en anderen: blij, boos, bang en verdrietig. Kinderen leren daarna de woorden om over de emoties te praten.
Onrust en huilen
Als je als ouder(s) in beslag wordt genomen door intens verdriet, kan het zijn dat zij anders reageren en emotioneel minder beschikbaar zijn voor de baby. Dit kan bij de baby een onveilig gevoel veroorzaken, wat zich kan uiten in onrust, huilen, slecht eten en slapen, darmkrampjes en/of diarree.
Dat blijkt uit Nijmeegs onderzoek. Ouders die hun emoties laten zien, zoals blijdschap maar ook boosheid, maken het hun baby waarschijnlijk makkelijker om deze gevoelens te leren herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Lisanne Schröer aan het Baby & Child Research Center in Nijmegen.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur. Op zicht Het duurt minstens een paar weken en soms wel twee maanden voor een baby haar belangrijkste verzorger op het zicht herkent.
Baby herkent gezichten
Voor het herkennen van gezichten gebruik je je rechterhersenhelft. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maakt zijn rechterhersenhelft het mogelijk om de gezichten te herkennen van zijn directe verzorgers: papa en mama. Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet.
Leren hoe de wereld in elkaar zit
Zijn herkenning en geheugen ontwikkelen zich in deze fase ook heel snel. Als je baby rond de 4 maanden oud is, kan hij jou herkennen in een volle kamer. Het duurt nu niet lang meer voordat hij andere bekende gezichten herkent. Of het nu opa of oma is, of zijn broer!
Gezichtsuitdrukkingen in de baarmoeder
Met dat oefenen gaat je baby in de eerste weken na zijn geboorte nog even door. Vooral in zijn slaap heeft je baby vaak zo'n gelukzalige glimlach op zijn gezicht. Lachen is in het begin meestal een reflex en dus niet aangeleerd. Ook baby's die blind worden geboren doen het.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Knuffelen met je baby brengt veel meer dan een fijn gevoel en een stroom van liefde. Je baby heeft knuffelen en zich geliefd en beschermd voelen nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Zelfs de hersenontwikkeling profiteert van veel knuffelen.
' Zo is het ook met baby's, denkt ze. 'Baby's denken in indrukken, in herinneringen. Ze kunnen honger hebben, moe zijn, zich veilig voelen bij hun ouders, of het gemis daarvan ervaren.
Naast de aspecten van comfort voor de baby, is de knuffel ook goed voor zijn of haar ontwikkeling. Hij kan het proces van zelfstandig worden, vergemakkelijken. Pedagoog Eiskje Clason zegt tegen NRC dat een kindje eigenschappen aan een knuffel geeft. En wel eigenschappen dat het kind zelf nog niet ontwikkeld heeft.
Al met 4 tot 6 maanden oud kunnen baby's supersnel gezichten onderscheiden. Binnen een seconde zien ze of ze een gezicht of een voorwerp, dier of plant voor zich hebben.
' Of je kindje op jou lijkt of op je partner, hangt af van de genen die jullie doorgeven. Voor elke eigenschap krijgt een baby genen van papa én genen van mama. In totaal ontvangt je kleine van jullie allebei maar liefst 25.000 genen. Al dit DNA-materiaal levert ontzettend veel mogelijke combinaties van genen op.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Op sommige momenten kan het voor je baby extra moeilijk zijn als jij weggaat. Bijvoorbeeld wanneer je kind zich niet lekker voelt of wanneer een dag heel anders loopt dan normaal. Je kind kan dan banger zijn om van jou te worden gescheiden en heeft dan ook meer behoefte aan jouw steun.
Eenzaamheid begint in de wieg. Ieder mens leert hoe eenzaamheid voelt: het is wat je voelt als je alleen wordt gelaten. Elke baby leert het. Niet elke baby leert het op een fijne manier.
Tekenen van verlatingsangst bij baby's en peuters
Je kind klampt zich aan je vast of weigert je los te laten. Je kind heeft moeite met in slaap te vallen als je niet bij hem bent. Je kindje heeft een verminderde eetlust, zeker als je niet bij hem bent. Je kindje lijkt bezorgd of is angstig als je niet bij hem bent.
Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker.
Dat je kindje oogcontact maakt, betekent dat hij openstaat voor contact. En dat is niet zo gek, want baby's zijn van nature hele sociale wezentjes. Hij probeert al vroeg contact te maken door een tong uit te steken of zijn mondje te bewegen. Ook kan hij je al vrij snel nadoen.
Je baby wil van alles ontdekken, maar kan nog niet zo goed voelen met zijn handen. 'Met zijn mond kan hij dat wél. In zijn mond zitten namelijk veel meer zenuwen dan in zijn vingers. Daarom stopt hij nu alles in zijn mond,' vertelt Jeannette.