Een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis is optrekkend vocht. Dit vochtprobleem herken je vooral aan grillige vochtplekken, schimmels, … onderaan je muren op de begane grond. Optrekkend vocht ontstaat door slechte funderingen of een ontbrekende of gebrekkige waterkering.
Hoe kouder je woonruimtes zijn, hoe sneller de luchtvochtigheid toeneemt. De kans op vochtproblemen neemt toe wanneer je een kamer kouder dan 15°C langdurig ventileert. De temperatuur op je muren, plafond en vloer wordt daardoor te laag en zo ontstaat er condens.
Vocht in huis is nadelig voor uw gezondheid. Het veroorzaak reumatische en astmatische klachten en verzwakt uw immuunsysteem. Vocht in huis zorgt er ook voor dat schimmels en ongedierte vrij spel hebben. Vaak veroorzaken deze een allergische reactie, zoals huidirritatie.
Te hoge luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Vochtproblemen door opstijgend water en opstijgend vocht kan goed behandeld worden door het injecteren van muren. Er worden dan gaten in de muren geboord, iets boven de vloerpas. Er worden tijdens het injecteren buisjes met een speciale vochtwerende gel of vloeistof in de muren geplaatst.
Met een vochtmeter kun je controleren of de muren niet te vochtig zijn. Met behulp van een vochtmeter kan het vocht in muren, vloeren, hout, polyester of gyproc (gipsplaten) worden bepaald. Een vochtmeter geeft dus een goede indicatie en wijst uit of je wel of geen vochtprobleem hebt.
De kostprijs is afhankelijk van het aantal lopende meters en het soort middel dat gebruikt wordt. Het injecteren van een enkele buitenmuur kost gemiddeld 60 tot100 euro per lopende meter. In een gemiddelde woning moet je voor dit type vochtbestrijding rekenen op een kostprijs van 800 euro tot 1500 euro.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Condens aan de binnenzijde van uw raam duidt over het algemeen op te veel vocht in huis. Dit kan komen door grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Bij enkelglas was condens met name in de winter een veelvoorkomend probleem, gezien de onvoldoende isolatie en de grote temperatuurverschillen.
Dit verschijnsel komt door het verschil in temperatuur tussen het buitenste en het binnenste blad die samen de dubbele beglazing vormen. Het kan dus inherent zijn aan het sterk isolerend vermogen van de beglazing. de aanwezigheid van een zogeheten superisolerende coating met lage emissiviteit.
De buitenkant condenseert voornamelijk in de lente en zomer, wanneer de buitenlucht warmer is dan het glas. Condens op de buitenkant van de beglazing is perfect normaal en dus geen reden tot ongerustheid. Vocht op ramen binnenshuis is het gevolg van slechte ventilatie of een ander vochtprobleem.
Vergoeding bij lekkage
Alle opstalverzekeraars dekken de kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen. Waterleidingen. Apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten. Centrale verwarming.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Waterschade wordt de inboedelverzekering gedekt, mits er sprake is van onvoorziene schade. Dit is dus schade die voorkomen had kunnen worden. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet gedekt. Acuut ontstane schade zoals een lekkage of hevige regenval worden wel door de inboedelverzekering vergoed.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Luchtvochtigheid in huis. Vocht dat neerslaat op de ramen, een muffe lucht in huis en een klam gevoel in de hele woning. Herken je dit? Dan heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis.
Belangrijk is dat de hygrometer op een plaats hangt of ligt waar een luchtvochtigheid gemeten wordt die representatief is voor de lucht die de piano omgeeft. Een goede plaats is vlakbij of in de piano (zorg er voor dat de hygrometer niet door meetrillen storende geluiden tijdens het spelen geeft).
Reken voor het injecteren van keldermuren op gemiddelde kosten vanaf 100 euro per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten).
Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.