Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Je middenoor is normaal met lucht gevuld en de druk is gelijk aan de buitenomgeving. Als het oor dicht zit dan kun je de druk weer op peil brengen door je neus dicht te knijpen en de mond te sluiten. Blaas dan hard alsof je de neus wilt snuiten. Als je een plopje of knakje voelt dan zit je goed.
Als er vocht in het oor zit, kan het oor droog gemaakt worden door een tijdje op het oor te gaan liggen, zodat het vocht eruit kan lopen. Ook kunt u met een tissue het vocht verwijderen of u kunt gebruik maken van een föhn. Door de warme lucht verdampt het vocht.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
Mensen met een smalle gehoorgang of veel haargroei in de gehoorgang, krijgen hier sneller last van. Een verstopt oor kan ook komen doordat mensen hun oorsmeer terug het oor in duwen, bijvoorbeeld met wattenstaafjes, of doordat mensen hun gehoorgang afsluiten met bijvoorbeeld een gehoorapparaat of oordop.
Op de markt zijn er geneesmiddelen die het klaren kunnen vergemakkelijken. Echter een neusspray in je oren spuiten, daar heb ik nog nooit van gehoord. Wel kun je neusspray gebruiken om je opening van de buis van Eustachius in de keel/neusholte meer te openen zodat het klaren van je middenoor makkelijker gaat.
Het is van belang het slijmvlies van de neusholte zo gezond mogelijk te houden, zodat het slijmvlies van de buis van Eustachius minder zwelt. Uw arts geeft u vaak een neusspray die ontstekingen remt (corticosteroïd neusspray). Ook kan het helpen de neus te spoelen met zout water (zie ook spoelinstructies).
Als uw buis van Eustachius niet open is, dan kunt u verschillende andere methoden proberen (deze helpen ook bij de hik). Deze zijn onder meer: slikken, gapen, uw kaken ontspannen, kauwgom kauwen, een grote slok water nemen en zoutwater gorgelen. Dit is een deftige naam om uw oren te ontstoppen.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen.
Als uw oor pijn doet en verstopt zit, kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Deze bespreekt met u of uw oor uitgespoten moet worden of dat er een andere oplossing is, zoals het gebruiken van een ballonpompje. Bij het uitspuiten van uw oor spuit de doktersassistente lauw water in uw oor.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken. Is je buis van Eustachius verstopt door een andere oorzaak, dan kan het zijn dat die eerst moet worden aangepakt voordat de verstopping weggaat.
Neusspray met xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van je neusslijmvliezen vermindert, waardoor je gemakkelijker door je neus kunt ademhalen en er minder druk op je oren komt te staan. Het werkt binnen vijf minuten en de werking houdt ongeveer twaalf uur aan.
Een makkelijke oplossing om de buis van Eustachius te openen, is door een neusspray met een zoutoplossing te gebruiken. Hierdoor zwelt het slijmvlies in de buis van Eustachius minder. Ook decongestivum-spray of medicijnen met decongestivum kunnen de gezwollen slijmvliezen doen slinken.
Over het algemeen gaat middenoorontsteking vanzelf weer over. Het merendeel van de patiënten voelt zich na een week weer beter. Bij kinderen verdwijnt het vocht bij 50% na 3 maanden vanzelf.Slechts bij 10% blijft het vocht meer dan een jaar aanwezig.
Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.
Otalgan bevat de werkzame stof lidocaïnehydrochloride, die behoort tot de groep van lokale anesthetica. Het biedt verlichting bij oorpijn door het oor te verdoven. Dit geneesmiddel wordt gebruikt voor behandeling van oorpijn (bijvoorbeeld veroorzaakt door een middenoorontsteking of bij verkoudheid).
Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken. Voeg 1 theelepel keukenzout toe aan 250 ml lauw- warm water en spoel hiermee je gehoorgang. Naast deze huismiddeltjes, zijn er oorspoelingen te verkrijgen om van overtollig oorsmeer af te komen.
Hoe moet u het gebruiken
Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag.
Druk in de oren, oorsuizen, doofheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn van een oorprop*.
Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken. Zo kan het vocht eruit en hoort u direct beter.
“Het beste is om korte tijd een neusspray te gebruiken met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline erin. Deze wordt vaak verkocht onder de merknaam Otrivin® of Nasivin®, maar zijn vaak ook als huismerk te verkrijgen. Door de neusspray kan je direct beter door je neus ademen. Dat is ook fijn bij het slapen.
Verstopte oren bij verkoudheid of griep
Verstopte oren na een verkoudheid gaan meestal vanzelf weer over. Wat gelijk oplucht is een stoombadje nemen.
Om de meeste vormen van oorpijn te verzachten is het voldoende om pijnstillers in te nemen. Paracetamol is een goede pijnstiller om de pijn te verlichten. Volwassenen mogen deze 4 maal daags 1000mg innemen. Dit helpt goed en zal de pijn verzachten.
Bij een druk op de oren, heeft u constant het idee dat het oor dichtzit. Een drukkend gevoel op de oren kan erg hinderlijk zijn in uw dagelijks leven. Naast een drukgevoel op de oren, kan er ook sprake zijn van oorpijn, verminderd gehoor of een krakend geluid bij slikken of gapen.