Bij personen jonger dan 35 jaar komt longkanker weinig voor. Vanaf deze leeftijd stijgt het aantal nieuwe gevallen snel. In de leeftijdsgroep tot 69 jaar komt het iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Onder 70-plussers is het aantal nieuwe gevallen relatief hoger bij mannen dan bij vrouwen.
Hoe vaak komt longkanker voor? Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen in Nederland te horen dat ze longkanker hebben. De meesten zijn ouder dan 60 jaar. Het is één van de meest voorkomende kankersoorten van Nederland.
Risico op longkanker bij rokers, niet-rokers en ex-rokers
Rokers lopen iets meer dan 1 kans op 10 om longkanker te ontwikkelen. Mensen die nooit gerookt hebben, kunnen ook longkanker ontwikkelen, maar dat risico is erg klein: ongeveer 2% (1 kans op 50).
De ziekte komt ook voor bij mensen die nooit hebben gerookt. Hierbij is longkanker ontstaan door een spontane verandering in de cellen. Meeroken, luchtvervuiling, het inademen van fijnstof of stofdeeltjes met radon of het werken met schadelijke stoffen, kunnen ook longkanker veroorzaken.
Bij personen jonger dan 35 jaar komt longkanker weinig voor. Vanaf deze leeftijd stijgt het aantal nieuwe gevallen snel. In de leeftijdsgroep tot 69 jaar komt het iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Onder 70-plussers is het aantal nieuwe gevallen relatief hoger bij mannen dan bij vrouwen.
Kortademigheid. Vaak terugkerende longontsteking of een luchtwegontsteking die maar niet overgaat, ook niet na antibioticagebruik. Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders.
Mensen met longkanker hebben in het begin vaak onopvallende klachten, zoals veel hoesten of vermoeidheid. Deze klachten komen ook voor bij onschuldige aandoeningen, zoals een griep of verkoudheid. Hierdoor komen mensen vaak laat bij een arts en wordt de diagnose longkanker ook laat gesteld.
Zeurende pijn in de borststreek, rug of in het gebied van de schouders. Achteruitgang van de lichamelijke conditie. Dit kan zich uiten in snelle vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, gewichtsverlies en/of een gebrek aan eetlust.
De overleving bij longkanker is slecht.Drie van de vier mensen met longkanker overlijdt binnen vijf jaar na het stellen van de diagnose. Deze informatie is gebaseerd op relatieve overlevingscijfers voor mensen die in de periode 2016-2020 zijn gediagnosticeerd met longkanker.
Meestal zaait longkanker uit naar de lymfeklieren, botten, lever, hersenen, bijnieren en de andere long. Vraag de arts in het boekje te omcirkelen waar de uitzaaiingen zitten.
Na 40 à 45 jaar roken, komen de symptomen van COPD tot uiting.Je zal merken dat je kortademiger wordt en meer moeite hebt om inspanningen te leveren. Het probleem is dat geleden schade onomkeerbaar is. Veel rokers denken dat alles weer goed komt zodra ze stoppen met roken.
Van de patiënten met longkanker heeft 85% ooit gerookt, maar of (alleen) roken de oorzaak is, is niet zo gemakkelijk vast te stellen. Ook blootstelling aan andere kankerverwekkende stoffen kunnen een rol spelen, zoals: asbest, radio-actieve stoffen.
Bij longkanker hangt de kans op genezing onder andere af van het stadium waarin de ziekte ontdekt is, van de groeisnelheid van de tumor, van je leeftijd en je algemene toestand en van het effect van de behandeling. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, is er een goede kans op genezing.
Met behulp van een bloedtest kan longkanker ontdekt worden nog voordat er symptomen van de ziekte aanwezig zijn.
Het meest voorkomende symptoom bij longkanker is verandering in het hoestpatroon. Dit is vaak een eerste klacht. Er kan sprake zijn van een hardnekkige prikkelhoest. Soms zit er bij het opgehoeste slijm een beetje bloed.
De mediane overleving na chemotherapie, immunotherapie en combinatiebehandeling is tegenwoordig respectievelijk 7.5 maanden, 17.7 maanden en 12.1 maanden. Vijfjaarsoverleving is respectievelijk 6%, 25% en 17%. Relevante publicaties: Immunotherapie verdubbelt overleving voor bepaalde patiënten met uitgezaaide longkanker.
Veel mensen met longkanker krijgen uiteindelijk te maken met het bericht dat de ziekte niet meer te genezen is. Dit betekent niet altijd dat deze mensen op korte termijn overlijden. Longkanker is geen ziekte met een vast verloop. Sommige soorten longkanker zijn nog lange tijd te remmen.
De arts zal een algemeen lichamelijk onderzoek (klinisch onderzoek) uitvoeren. Hij zal de longen en het hart aan een auscultatie onderwerpen met de stethoscoop en hij zal ook zoeken naar gezwollen klieren of een vergrote lever. Dergelijke lichamelijke tekens kunnen wijzen op uitzaaiingen.
Hoe snel groeit longkanker? De tijdspanne tussen de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en het ontstaan van kankercellen bedraagt vele jaren (soms meer dan 20 jaar). Eens de kankercellen er zijn, groeien ze aan hun eigen specifieke snelheid.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Een longtumor of longgezwel kan goedaardig zijn of kwaadaardig. Enkel wanneer het gaat om een kwaadaardig gezwel, spreken we van longkanker. De enige manier om met zekerheid te kunnen zeggen of een longtumor goed- of kwaadaardig is, bestaat erin (een stukje van) de tumor onder de microscoop te bekijken.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 24 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde. Bespreek dit met de arts.
Longkanker is een veel voorkomende, ernstige ziekte. Elk jaar treft het circa 9.000 patiënten in Nederland, waarvan het in 90% van de gevallen wordt veroorzaakt door roken. Longkanker is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van sterfte aan kanker.
Wist je dat jouw longen de oorzaak kunnen zijn van jouw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.