Ja, 3D, dat betekent eigenlijk driedimensionaal. dat betekent dat je 3 dimensies ziet, namelijk lengte, breedte en diepte. Eigenlijk is dat voor onze ogen heel normaal, want we zien alles in 3D. Neem deze bak popcorn.
In de elementaire meetkunde worden drie dimensies onderscheiden, te weten: lengte, breedte en hoogte.
Ontvangen de hersenen 2 gelijkwaardige beelden uit het rechter en linker oog, dan zetten de hersenen dit om tot een 3-dimensionaal beeld en zo ontstaat diepte zien. Op deze manier weet men of een voorwerp dichterbij of verder weg is en kunnen wij afstanden inschatten.
Driedimensionaal betekent dat iets (denk bijvoorbeeld aan een zwembad) bestaat uit: Lengte is de grootste afstand van ene rand van het zwembad tot de andere rand. Breedte is de kleinste van de twee afmetingen. Diepte de hoogte van het zwembad.
De vierde dimensie is een extra dimensie in de ruimte, die voor ons is op te vatten als een extra onafhankelijke verplaatsingsrichting. De vierde dimensie is voor driedimensionale wezens, zoals de mens, niet waarneembaar. Eventueel is de tijd te interpreteren als een vierde dimensie (zie ruimtetijd).
De afkorting 3D staat voor driedimensionaal.
Een tekening waarbij je van bovenaf kijkt naar de ruimte wordt 2D genoemd, oftewel tweedimensionaal. Je tekent de objecten in de kamer op een vlakke ondergrond: een plattegrond. Het verschil met een 3D tekening (driedimensionaal) is de derde dimensie: diepte. Bij een 3D tekening zet je objecten in de ruimte.
Een 3D visualisatie of 3D productvisualisatie, is een beeld of product dat volledig digitaal vervaardigd wordt. We kunnen een fotorealistisch eindresultaat opleveren, zonder gebruik van scanners, camera of video apparatuur.
Wij leven in een vier-dimensionale wereld. Drie van deze dimensies zijn ruimtelijk: 'omhoog', 'naar voren' en 'opzij' – vaak worden ze x, y en z genoemd.
Waar de grafische sector voor het plaatje (2-dimensionaal) zorgt, maakt het signbedrijf 3-dimensionale reclame van kunststof, aluminium, ijzer, glas en hout. Als losstaande objecten of aangebracht op gebouwen, bouwwerken, (bestel)auto's, vrachtwagens of interieurdelen.
Tweedimensionaal, 2D of planair is een meetkundige omgeving die beschreven wordt met twee parameters: de lengte en breedte. Voorbeelden van tweedimensionale dingen zijn in de meetkunde een vierkant, een cirkel of een afbeelding, zoals een foto of een tekening.
Eendimensionaal of 1D is een voorstelling met maar één dimensie: er bestaat dus alleen maar een lengte. Een lijn wordt als een eendimensionaal object gezien.
Wanneer iemand het vijfde dimensie bewustzijn bereikt, dan kan dit een beleving geven als die van een permanente staat van vrede, zegening, liefde en vreugde en er is geen moeite nodig deze staat te behouden, geen malende gedachtegangen meer die je de hele dag en soms ook de nacht in beslag nemen.
De eerste dimensie is lengte of breedte, dus bijvoorbeeld een lijn. Zodra een object een lengte en breedte heeft, bevinden we ons in de tweede dimensie. De beelden op televisie zijn voor ons bijvoorbeeld tweedimensionaal. Voegen we hier diepte aan toe, dan zijn we in de derde dimensie aanbeland.
Door een 3D-Bril op te zetten, worden de 2 beelden die op het scherm geprojecteerd staan, gescheiden. Ieder oog krijgt een ander beeldsignaal binnen. Je brein maakt hier vervolgens weer 1 scherp beeld van waardoor het lijkt alsof het beeld diepte krijgt.
3D is het beeld in 3 verschillende dementies en 4D is ditzelfde beeld maar dan bewegend. Hierop zie je diepte en een echt gezichtje. In principe kan dit vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap maar de mooiste beelden zijn als er een beetje onderhuids vet is.
Zoals de naam al aangeeft, worden 3D-animaties gemaakt met driedimensionale objecten in plaats van tweedimensionale beelden zoals bij 2D-animaties het geval is. Dit betekent dat ze zowel diepte als breedte en hoogte hebben, wat een extra laag toevoegt aan hun visuals in vergelijking met 2D-animaties.
De Engelsman Charles Wheatstone geldt als de uitvinder van de stereofoto. In 1838 maakte hij de zogeheten stereoscoop, die afbeeldingen toonde met de illusie van diepte. Doordat er een afstand tussen onze ogen zit, nemen we de wereld vanuit twee hoeken waar. Zo zien we diepte.
Een piramide is een regelmatige driehoekige driedimensionale (3D) constructie die bestaat uit meerdere driehoekige vlakken. Deze driehoeken worden samengevoegd in een driehoekig patroon om een driedimensionale constructie te vormen. Het is een figuur met een top en meerdere zijvlakken.
Sinds de eerste 3D-film in 1922 zijn films met driedimensionale effecten zeer succesvol geweest in de bioscopen.
De zesde cultuurdimensie van Hofstede is terughoudendheid. Deze dimensie onderzoekt de mate waarin mensen proberen hun verlangen en impulsen te beheersen, gebaseerd op de manier waarop ze zijn opgevoed. Terughoudendheid gaat gepaard met de mate waarop er sociale controle is binnen een samenleving.
We kunnen de vierde dimensie niet zien, omdat alle bekende deeltjes en natuurkrachten – behalve de zwaartekracht, de enige die vrij door alle dimensies heen kan reizen – zijn gebonden aan ons driedimensionale braan.
1. Het aantal coördinaten dat nodig is om de plaats van een punt te beschrijven. In het dagelijks leven onderscheidt men drie dimensies, omdat de ruimte waarin we leven door drie afmetingen gekenmerkt is: lengte, breedte, hoogte.