In de Algemene Plaatselijke Verordening, oftewel APV, staat de regelgeving die in je gemeente geldt. De APV gaat altijd in op regelgeving rondom openbare orde en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar het toegestaan is om alcohol te drinken en waar het toegestaan is om met een groepje op straat te hangen.
Een verordening is een overheidsbesluit van algemene strekking. Enkele soorten verordeningen: Europese verordening, een wetgevend instrument van de Europese Unie. Verordening (België), door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgevaardigde wetgevende akte.
Volgens artikelen 147 en 149 Gemeentewet komt de bevoegdheid tot vaststelling van gemeentelijke verordeningen in beginsel toe aan de gemeenteraad.Bij de wet of door de raad krachtens wet kan de bevoegdheid evenwel ook toegekend worden aan het college van burgemeester en wethouders of aan de burgemeester.
Verordeningen. Een “verordening” is een bindende rechtshandeling die in de hele EU van toepassing is.
In de Algemene plaatselijke verordening (APV) worden onder andere voorschriften gegeven op het gebied van de openbare orde en veiligheid in de breedste zin van het woord. Hierbij valt te denken aan: verkeerszaken, horeca-aangelegenheden en bescherming van het milieu.
Provinciale staten en de gemeenteraad stellen, behoudens bij de wet of door hen krachtens de wet te bepalen uitzonderingen, de provinciale onderscheidenlijk de gemeentelijke verordeningen vast.
Omdat een verordening dus niet door de lidstaten hoeft te worden uitgewerkt, moet een verordening in alle lidstaten van de EU op een zelfde manier worden ingevoerd en overal tot een gelijk resultaat leiden. Lidstaten zijn verplicht om verordeningen uit te voeren.
Een besluit van algemene strekking is daarentegen een beslissing die niet is gericht op een individu of een concreet geval, maar gevolgen heeft voor een groep gevallen. Voorbeelden van besluiten van algemene strekking zijn een verordening of een bestemmingsplan.
Het verschil tussen een verordening, richtlijn en besluit is dat een verordening en richtlijn van algemene strekking en een besluit kan ook gericht zijn tot 1 persoon/groep.
Een verordening is eigenlijk niets anders dan lokale wetgeving. In de gemeente Landsmeer zijn er momenteel ongeveer tachtig verordeningen van kracht. Een verordening kan betrekking hebben op alle terreinen van gemeentelijk beleid, zoals openbare orde, ruimtelijke ordening, financiën.
De gemeenteraad is bevoegd om verordeningen vast te stellen op basis van de Gemeentewet (artikel 147). Een voorbeeld hiervan is het verbod op magneetvissen en een detectieverbod. Iedere gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin de lokale regelgeving staat vermeld.
Dit betekent dat de APV's per gemeente verschillen. Zo hebben steden waar grote evenementen of festivals staan geprogrammeerd extra regels opgenomen voor parkeren, voor het inzamelen van afval, voor het plakken van affiches, geluidsnormen, openingstijden horeca enz.
vertoningen op de weg (bijvoorbeeld feest, muziek, wedstrijd of straatartiest) bruikbaarheid van de openbare weg. toezicht op evenementen. toezicht op horecabedrijven.
Artikel 297 VWEU bepaalt dat verordeningen worden bekend gemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. Zij treden in werking op de datum die zij daartoe bepalen of op de twintigste dag volgend op hun bekendmaking.
De gemeenteraad stelt de Apv vast, volgens artikel 149 van de Gemeentewet. De verdere uitvoering van de Apv doet de gemeente onder verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders en in sommige gevallen van de burgemeester.
De reikwijdte van de rechtstreekse werking hangt evenwel af van het soort rechtshandeling. Verordeningen zijn rechtstreeks van toepassing in de lidstaten, zoals bepaald in artikel 288 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en hebben dus directe werking.
Toepassing met terugwerkende kracht
In uitzonderlijke gevallen kan een verordening met terugwerkende kracht van toepassing worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verordeningen van tariefcontingenten. Dit kan alleen wanneer de rechtszekerheid het toelaat.
De Provinciale Staten stellen de omgevingsverordening vast. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de taken, bevoegdheden en het beleid van andere bestuursorganen (artikel 2.2 Omgevingswet).
De Gemeentewet regelt de inrichting, samenstelling en bevoegdheden van de gemeente en het gemeentebestuur. De normen voor het handelen van het (gemeente)bestuur zijn opgenomen in de Algemene wet bestuursrecht (afgekort Awb).
Regels die in het omgevingsplan mogen. Regels over activiteiten die de fysieke leefomgeving wijzigen, moeten in het omgevingsplan. Regels die wel over de fysieke leefomgeving gaan maar activiteiten betreffen die deze niet wijzigen, mogen in het omgevingsplan staan.
Sommige besluiten, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente, zijn uitgesloten van bezwaar en beroep. In het geval dat er tegen een besluit geen bezwaar of beroep mogelijk is, kunt u soms toch nog via de burgerlijke rechter een schadevergoeding krijgen.
Conclusie: omdat er geen beroep kan worden ingesteld tegen de APV, kan hiertegen. ook geen bezwaar worden gemaakt.
tussen misdrijven en overtredingen
De APV stelt gedragingen strafbaar, die binnen het strafrecht (nog) niet strafbaar zijn gesteld. Vaak zijn dit gedragingen die naar hun aard leefbaarheid en veiligheid aantasten, maar nog niet zijn geëscaleerd tot het niveau van misdrijf of overtreding binnen het strafrecht.
Een burgemeester dient veelal zelf zijn of haar ontslag in. In het uiterste geval kan het ook zo zijn dat de gemeenteraad een aanbeveling tot ontslag indient via de commissaris van de Koning. Er is dan sprake van ongevraagd ontslag.
Voor overtredingen van verkeersregels door rijdend verkeer moet je bij de politie zijn – maar niet over de band van het bestuursrecht. Dat blijkt ook uit een uitspraak van 4 maart 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:671) van de Afdeling.