130 km/uur: 130 / 10 * 3 = 39 meter.
Er zijn een aantal manier om de correcte volgafstand te kunnen bepalen in het verkeer. De snelheid gedeeld door 2 + 10%. Voorbeeld 100km/u: (100 gedeeld door 2 = 50) + (10% van 100 = 10) 50+10= 60 meter volgafstand.
met 120 km/u heb je 107 meter nodig voor je stilstaat. Dat is meer dan de lengte van een voetbalveld!
De volgafstand bedraagt de helft van je snelheid
Een formule die toegepast wordt om de correcte afstand te bepalen, zegt dat je volgafstand moet overeenkomen met de helft van je snelheid. Rijd je 120 km/u, dan moet je dus minimaal 60 meter afstand houden.
130 km/uur: 130 / 10 * 3 = 39 meter.
Deze eenvoudige regel helpt je om de veiligheidsafstand te berekenen: deel de snelheid waarmee je rijdt door twee: 80 km/uur veilige afstand (80 : 2 =) 40 meter. 100 km/uur veilige afstand (100 : 2 =) 50 meter.
de afstand tussen de 2 auto`s moet minimaal 2 seconden zijn. Zo bereken je de juiste volgafstand: Kijk wanneer je voorganger langs een verkeersbord rijdt en tel hoe lang je er over doet voordat jij er voorbij rijdt. Of: deel je snelheid door 2 en tel 10% daar bij op.
Veilige volgafstand
Belangrijk is dat je de weg voor je kunt overzien en vrij is. Een gemakkelijke manier om te bepalen of je een voldoende minimale volgafstand houdt is de “twee seconden regel”.
Besef je goed dat je stopafstand groter wordt naarmate je snelheid toeneemt. Deze stopafstand kun je bij een slecht wegdek en/of slechte weersomstandigheden minimaal vermenigvuldigen met een factor 1,5. Bij een snelheid van 50 km/u heb je geen dan ineens geen 26 meter nodig om te stoppen, maar minimaal 39 meter.
Op bezoek. Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.
De formule voor de remweg is s = v gem t rem. s is de remweg in meter (m). t rem is de remtijd in seconden (s).
Het is belangrijk om voldoende afstand te houden ten opzichte van uw voorganger. De remweg is reactietijd + de tijd die uw auto nodig heeft om tot stilstand te komen. Naarmate u sneller rijdt wordt de remweg langer. De vuistregel is om 2 seconden afstand te houden ten opzichte van uw voorganger.
De basisregel voor een veilige volgafstand is eenvoudig: op een droog wegdek moet je altijd twee seconden afstand houden tot je voorligger.
De vrachtwagenchauffeur is strafbaar als hij minder dan een halve seconde tussen zichzelf en zijn voorganger laat; bij een snelheid van 80 km/u zit er dan 11 meter tussen.
Beste toerental om zuinig te rijden
Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Schakel daarom door zodra het kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij benzinemotoren tussen 2000 en 2500 toeren.
Om een goede afstand te hebben, moet je de 2 seconden regel respecteren. Dit houdt in dat je bij 50 km/u ongeveer 28 meter afstand moet hebben op je voorligger. Om je auto tot stilstand te brengen, heb je 2 seconden om te reageren en ben je alweer bijna 28 meter verder!
De regel zegt dat er idealiter twee seconden tijd verstrijkt tussen het passeren van een bepaald punt door een voertuig en het voertuig daarna. Deze regel dient er vooral voor om kop-staartbotsingen te voorkomen.
Normaal gezien is 2 seconden afstand voldoende. Maak er in deze omstandigheden maar 4 seconden van. dit voorkomt een hoop narigheid. De ramen zijn allemaal vrij van sneeuw en ijs vergeet daarbij je koplampen en achterlichten niet schoon te maken.
In Duitsland moet je voldoende afstand houden tot de auto die voor je rijdt. De formule: als je bijvoorbeeld 100 km per uur rijdt, moet je 50 meter afstand houden tot je voorganger. Dat noemen ze een halber Tacho. Bij slecht mag het nog ruimer.
De 2-seconden regel
Minimaal twee seconden afstand is een veilige marge. Als jij er eerder bent dan de twee seconden voorbij zijn houd je minder afstand dan goed voor je is. Zo moet je sneller reageren.
Een alerte bestuurder heeft een reactietijd van ongeveer één seconde om op de rem te trappen. Bij een snelheid van 50 km/uur leg je dus al 14 meter af voordat je voertuig afremt. Vandaar dat in veel kinderrijke gebieden 30 km-zones zijn. Bij die snelheid duurt het 'slechts' 8 meter tot je reageert.
Voertuigen mogen alleen op autowegen als zij 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur. Deze snelheid heet ook wel de minimumconstructiesnelheid.
Maximumsnelheid autowegen (N-wegen)
Op onze autowegen geldt een maximumsnelheid van 80 of 100 km/h. Een autoweg wordt aangeduid door een blauw bord met een auto. Een N-weg waar 100 km/h gereden mag worden is herkenbaar aan een dubbele doorgetrokken streep met een groene vulling.
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.