Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Houtskool ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als u uw vlees snel dicht wilt schroeien. Omdat de samenstelling van houtskool is zoals hij is, worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliën) toegevoegd.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën.
Een BBQ aansteken met aanmaakblokjes
Strooi eerst een laag houtskool of briketten op het bodemrooster. Heeft je barbecue ventilatiegaten, zet die dan volledig open. Op die manier krijg je een goede luchtcirculatie en verloopt de verbranding veel vlotter.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Houtbriketten zijn die van droog, onbehandeld houtafval wordt geperst, wordt geen bindmiddelen gebruikt. Ze zijn het perfecte milieuvriendelijke alternatief voor brandhout. Houtbriketten van WOODcom hebben een lange brandduur en zijn dus ideaal om nog enkele uren op uw vuur te laten smeulen.
,,De verhouding is 1 op 3. Als ik hier een volle mand briketten neerzet, dan doe ik daar drie avonden mee. Met een volle mand haardhout, ben ik er in 1 avond doorheen”, aldus Zuidersma.
Zijn houtbriketten duurder of goedkoper dan haardhout? De aanschafprijs van briketten ligt over het algemeen iets hoger dan bij haardhout. Maar, omgerekend verkrijg je meer rendement en bespaar je dus juist geld!
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur.
Ja, houtbriketten zijn geschikte brandstof voor in je houtkachel. Het is echter wel aan te raden om deze pas te gebruiken wanneer de haard goed brandt. Dus niet om direct het vuur aan te steken. Gebruik hiervoor liever gewoon brandhout.
Uit bruinkoolbriketten komen stikstofoxiden (NOx), fijnstof, zwaveldioxide (SO2) en koolmonoxide (CO) vrij. Verder komen bij het stoken giftig arseen en zink in de lucht.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Door de langzame verbranding en de gloeiende werking blijft de kachel lang warm, de briketten geven warmte tot wel 12 uur lang! Met een beetje planning hoeft u bijna nooit uw haard weer aan te maken.
De kokosbriketten gloeien lang en constant. Onder normale omstandigheden tot wel 2,5 uur, low&slow tot wel 5 uur. En dan nog met een temperatuur vergelijkbaar met houtskool. De kokosbriketten hebben geen chemische geur tijdens het ontsteken omdat er alleen natuurlijke bindmiddelen worden gebruikt.