Niet-ioniserende straling. Een belangrijke vorm hiervan is elektromagnetische straling, ook wel elektromagnetische velden genoemd. Deze straling komt bijvoorbeeld van elektrische apparaten, hoogspanningslijnen, zendmasten en mobiele telefoons.
De straling van mobiele telefoons is, net als het licht uit bijvoorbeeld een zaklamp, elektromagnetische straling. Dat is niet hetzelfde als radioactieve straling, een ioniserende straling die menselijke cellen kan beschadigen.
Draag je mobiel niet de hele dag op je lichaam. De telefoon geeft namelijk zowel hoogfrequente straling af (2G,3G,4G, WiFi, Bluetooth etc) als een laagfrequent magnetisch veld. Je kunt de telefoon als je hem niet gebruikt natuurlijk ook op vliegtuigmodus of helemaal uit zetten.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.
Er zijn verschillende soorten straling: ioniserende (bijvoorbeeld radioactieve) straling en niet-ioniserende (elektromagnetische) straling. Dit wordt in de volksmond ook wel radioactieve straling genoemd. Deze straling komt onder meer voor in de industrie en de gezondheidszorg.
Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie.
Eenmaal in het materiaal is α-straling super schadelijker, veel schadelijker dan β en γ -straling. Maar gelukkig komt -straling heel lastig je lichaam in door het lage doordringende vermogen. β-straling is kleiner dan dat van α-straling, omdat een elektron veel kleiner is dan een heliumkern.
De Hoge Gezondheidsraad roept daarom hier het voorzorgsbeginsel in. Zoals gezegd is er geen bewijs dat niet-ioniserende elektromagnetische straling kanker veroorzaakt, maar aan de andere kant is het ook duidelijk dat er niet voldoende goede studies voor GSM straling, Wifi-straling en ELF-straling.
Behandeling. In principe bestaat er geen behandeling tegen de directe effecten van ioniserende straling. Slechts de secundaire effecten kunnen eventueel bestreden of beperkt worden. Het maakt overigens verschil of de bestraling lokaal of over het gehele lichaam plaatsvond.
Als de velden sterk genoeg zijn, ontstaan elektrische stroompjes die tintelingen of pijn kunnen veroorzaken, of worden deze velden geabsorbeerd waardoor het lichaam opwarmt. Een te sterke stijging van de lichaamstemperatuur kan leiden tot schadelijke gezondheidseffecten.
De risico's zijn nog onduidelijk: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de straling gevaarlijk is, maar er is ook geen onderzoek dat schadelijke effecten uitsluit. Dat wil zeggen: de effecten op de langere termijn. Want er is wel bewezen dat 4G straling op korte termijn niet schadelijk is.
Straling. Een mobiele telefoon werkt op radiogolven en deze elektromagnetische golven worden voortdurend uitgezonden. Wanneer jij dus je telefoon in je slaapkamer hebt liggen, of zelfs onder je kussen, blijft deze straling aanwezig.
De World Health Organization heeft aangegeven dat de straling van elektronische apparaten, dus niet alleen straling van je mobiele telefoon, slecht zijn voor het menselijk lichaam en de kans op kanker kunnen vergroten.
De straling waar we het op deze website over hebben, is met name de straling van zendmasten (GSM/UMTS/4G/5G) en wifi. Via dit soort zenders wordt er een sterk digitaal elektromagnetisch veld gecreëerd, wat het draadloos verzenden van informatie mogelijk maakt (voor bijvoorbeeld mobiel bellen en draadloos internet).
Volgens de handleiding van Samsung is het aangewezen om voorzichtig te zijn met een telefoon af te dekken. De lucht moet immers vrij kunnen circuleren. Wanneer de ventilator wordt afgedekt door een ander object, zoals een kussen, krijgt het toestel minder zuurstof en kan het erg heet worden en vervolgens ontvlammen.
De limieten lopen van 2 W/m2 voor de frequenties die radio, televisie en de hulpdiensten gebruiken tot 10 W/m2 voor de frequenties die mobiele communicatie gebruikt (2G, 3G, 4G, 5G).
Hoofdpijn, allergieën, slapeloosheid, depressie, hartkloppingen en oververmoeidheid: duizenden mensen zeggen deze klachten te krijgen door de straling van zendmasten, wifi, mobiel bellen en appen. Het wordt Elektro Hypersensitiviteit (EHS) genoemd, maar het wordt door de wetenschap niet erkend.
Nee, straling kun je niet zien of voelen. Alleen met speciale meetinstrumenten kan worden vastgesteld of ergens straling is.
De symptomen van stralingsziekte zijn hoofdpijn en vermoeidheid bij lichte vormen. Bij zeer zware gevallen treden zwaardere symptomen op, zoals misselijkheid, overgeven en uiteindelijk de dood binnen een paar weken. Iedereen die wordt blootgesteld aan een extreem hoge dosis straling krijgt stralingsziekte.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Een aantal jaar geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de eerste keer dat gsm-straling kanker zou kunnen veroorzaken. Hierop bleek uit een studie van Interphone dat je met dagelijks een kwartier bellen het risico op een hersentumor al verhoogt.
Beta straling
De elektronen zullen niet snel een andere stof raken en kunnen dus diep binnendringen in andere stoffen. Er is een stuk hout of aliminiumfolie nodig om beta straling tegen te houden. Beta straling ontstaat als een neutron uit een kern splitst in een proton en een elektron.
In totaal is er bij dit ongeval meer de helft van het radioactieve jodium (ruim 4.000 PBq) en ongeveer een derde deel van het radioactieve cesium (ca. 130 PBq) vrijgekomen. Bijna de helft van het radioactief jodium bestond uit Jodium-131, dat een halveringstijd heeft van 8 dagen.
De wetgeving hanteert limieten die niet overschreden mogen worden. Voor werknemers die tijdens het werk met ioniserende straling te maken hebben, geldt een maximale effectieve dosis van 20 millisievert (mSv) per jaar.