Je pakt een kookpan en daar leg je het stoommandje in, op de bodem, het stoommandje past zich aan aan de vorm van de pan. Vul de pan met een klein laagje water, en leg dan de aardappelen in het stoommandje.De onderste aardappelen liggen dan wel in het water en de bovenste niet.Dan koken ze niet in prut.
Aardappelrassen om te stomen
Vrijwel ieder aardappelras is te gebruiken. Wij raden bloemige aardappelen eerder aan omdat deze eerder gaar zijn, maar u kunt natuurlijk ook vastkokende aardappelen gebruiken. Deze dienen iets langer te stomen.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
vis, groente, rijst en couscous. Alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Je stoomuitrusting bestaat uit 2 delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt.
Stomen is sneller
Omdat er maar een klein laagje water in de pan hoeft (2 a 3 cm), kookt het sneller waardoor de stoomtijd eerder ingaat dan de kooktijd. Veel groenten stoom je in 5 tot 10 minuten gaar, wat hardere groenten zoals wortels of aardappels stoom je 10 tot 15 minuten.
Doe de 'gewone' voorverpakte krieltjes voordat ze de pan in gaan een paar minuten in de magnetron. Dit kan vaak door wat gaatjes te prikken in de verpakking of door ze in een magnetron bakje te doen met een klein beetje water. Zet ze ongeveer 5 minuutjes in de magnetron en bak ze daarna krokant in de pan.
Stomen is één van de gezondste manieren om ingrediënten te bereiden. De reden hiervoor is heel eenvoudig: als je eten stoomt, blijven de vitamines en mineralen in je ingrediënten beter behouden. Heel wat voedingsstoffen zijn warmtegevoelig en lossen makkelijk op in warm water.
Het duurt bijvoorbeeld 7 minuten om 500 gram aardappelen op 1000 Watt gaar te krijgen. Wanneer de aardappelen in de schil worden gekookt dienen ze vooraf doorprikt te worden met een vork om zo openbarsten te voorkomen. Een microgolfoven werkt met elektromagnetische golven die door het levensmiddel worden gestuurd.
Kun je Voorgegaarde krieltjes koken? Voorgekookte Krieltjes Koken Ze worden in de fabriek voorgekookt zodat ze langer houdbaar zijn. Zet een pan met water op de warmtebron, voeg eventueel zout toe en breng het water aan de kook. Als het water kookt gaan de voorgekookte krieltjes in de pan.
Een magnetron kan meer dan je denkt. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Niet alleen groente of aardappelen, maar je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken.
Met uw stoomoven krijgt u verschillende schalen bijgeleverd. Er bestaan twee soorten schalen: inoxplaten en stoomschalen met gaatjes. Stoomschalen met gaatjes (of geperforeerde schalen): zijn geschikt voor het koken van aardappels of andere groenten.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Bovendien zijn gestoomde gerechten altijd lekker sappig, mooi én zitten ze boordevol smaak. Niet alleen blijven de vitaminen en mineralen beter behouden, de pure smaak komt ook duidelijker naar voren.
Stomen kan door de warmwater-kraan in de badkamer open te draaien en de stoom in te ademen. Stomen kan ook boven een kom heet water. Gebruik geen kokend heet water. Pas op voor verbranding door te hete stoom of het omstoten van een kom heet water.
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem.
Sperziebonen bereiden
Liever sperziebonen stomen? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn.
De stoompan heeft namelijk een glazen deksel en temperatuurklokje waardoor je nauwlettend het stoomproces in de gaten kunt houden. Haal het stoommandje uit de stoompan. Vul de pan met een niet vette vloeistof. Je kunt stomen met water, maar ook met bouillon of zelfs met wijn.
Dan de allerlaatste en tevens makkelijkste stap: zet de kom met groenten in de magnetron. Hoe lang ze erin moeten, hangt af van de hoeveelheid groenten die je gebruikt. Een eenpersoonsportie stoom je in ongeveer één minuut. Bij een grotere hoeveelheid kun je rekenen op zo'n drie à vier minuten.