Bij Drainagebuizen.nl geven we u uitgebreid advies. Zoals eerder genoemd ligt een drainagebuis 60 tot 90 cm diep in de grond. Hiervoor dient u een sleuf te graven, eventueel met een speciale sleuvengraver. De sleuf wordt ongeveer 20 cm breed.
Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter.
Drainagebuizen ingraven
Om de drainage te leggen, maak je sleuven in de tuin. Deze graaf je een meter vanaf je tuingrens en vanaf hier om de twee meter. Laat de drainage eventueel bij elkaar komen op een hoofddrainageleiding.
Vul de sleuf aan met 5 cm grind rondom de buis en sluit de infiltratiedoek. Vul de sleuf af met 20 cm drainagezand en vervolgens tuinaarde of zand voor de tegels.
Drainagegrind is zeer goed waterdoorlatend en daardoor ideaal voor gebruik in drainageputten, drainagebuizen etc. Verder kan dit grind ook als afdeklaag op het dak worden gebruikt (mits er niet op gelopen wordt) om het dakleer te beschermen.
Heb je een pad of siertuin, dan raden wij hierbij een laagdikte van 5 cm aan. Dit is diep genoeg om ervoor te zorgen dat de grond mooi bedekt wordt, maar niet te diep om weg te zakken wanneer je over het grind loopt. Bij de oprit is de grindlaag dikker, namelijk minimaal 7 cm.
Voor een ringdrainage word een 100 mm drainagebuis gebruikt. Indien men zich op een ijzerrijke bodem of zware kleibodem in Nederland bevind is het aan te bevelen om een drainagebuis met PP-450 omhulsel te kiezen. Op zandgrond en/of veenbodem voldoet een drainagebuis met kokos ook.
Het gebruik van een drainagebuis met polypropeen omhulling heeft een lange levensduur van 40 tot 50 jaar.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
In tuinen heb je genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 60/80 mm. Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
U kunt de drainage aansluiten op verschillende afvoerpunten, zoals het riool, een sloot of een vijver. Hoe u dit doet en welke drainage hulpstukken erbij komen kijken, daarover leest u meer op deze pagina. U zit ook uitstekend bij PVCVoordeel als u drainagemateriaal wilt kopen.
Door uw systeem regelmatig te laten doorspuiten blijft het optimaal functioneren en kunnen verstoppingen worden voorkomen. Scaldis raadt aan om ongeveer 5 jaar na aanleg de drains door te laten spuiten.Als de bodem een hoog ijzergehalte bevat raden we aan om dit al na 3 jaar te laten doen.
Peilgestuurde drainage helpt om water op de landbouwgronden langer vast te houden. Hier hebben zowel agrariërs als de flora en fauna in de omgeving veel profijt van.
De drainagebuizen bevatten kleine perforaties die het grondwater opnemen.Via een of meerdere eindbuizen wordt het verzamelde water omgeleid naar een sloot of afvoerput. Er zijn verschillende soorten drainagesystemen. Oppervlakte drainage wordt toegepast bij grotere en kleinere stukken grond.
Doordat er te veel water op het grondoppervlak aanwezig is, is er te weinig ruimte voor lucht. Zowel bodembacteriën als plantwortels hebben lucht nodig om te kunnen leven. Zorgt u daarom voor een goede drainage in uw tuin, zodat het overtollige regenwater goed afgevoerd kan worden en uw tuin geen gevaar loopt.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Regenwater infiltreren is een natuurlijke manier om water af te voeren in de grond. Hierbij wordt het water afgevoerd, zonder dat de riolering eraan te pas komt. Het regenwater kan net als bij moeder natuur rustig de grond in trekken en komt hierdoor langzaam gefilterd en wel in het grondwater terecht.
U kunt met de drain gewoon douchen, maar niet in bad of zwemmen. Verder mag u alle activiteiten en beweging gewoon doen zoals sporten, tillen, enzovoort. Als u toch klachten krijgt bij deze activiteiten, moet u deze verminderen of tijdelijk stoppen. Heeft u vragen, dan kunt u deze altijd met uw arts bespreken.
Soorten drainage
Ascitesdrainage: afvoeren van overtollig vocht in de buikholte; Galwegdrainage (PTCD): opheffen van een belemmering van de afvloed van gal naar de dunne darm; Nierdrainage (nefrostomie): ontlasting van een gestuwde, ontstoken nier.
Als het goed is, wordt de hoeveelheid vocht per 24 uur steeds kleiner. Als de productie minder is dan 20 milliliter per 24 uur, dan mag de drain verwijderd worden. U kunt contact opnemen met het ziekenhuis voor een afspraak om de drain te verwijderen.
Je pakt wateroverlast grondig aan door een drainagesysteem door de hele tuin aan te leggen. Zo'n systeem bestaat uit drainagebuizen – pvc-buizen omkleed met kokos of synthetische stof. In die buizen zitten duizenden gaatjes waardoor het water erin loopt en afgevoerd kan worden.
Om een dichte laag te krijgen, is een laag van minimaal 5 centimeter nodig. Met 0,5 Big Bag Schelpen kun je ± 10 m2 oppervlakte bedekken.Met 1 Big Bag Schelpen kun je ± 20 m2 oppervlakte bedekken. Voor een mooi funderende onderlaag adviseren wij een laag van ± 35cm puingranulaat.