Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. Neem hier zelf geen beslissing over, want het is niet altijd toegestaan. Sommige tabletten hebben een speciale buitenlaag om te voorkomen dat ze in de maag uiteenvallen.
Tips bij moeite met slikken
Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water. Drink hierna een glas water. Vindt u het lastig om uw medicijnen met water in te nemen? Vraag dan in de apotheek of u het samen met een lepel jam of slikgel mag innemen.
Capsules zijn populair, omdat het vullen ervan vrij gemakkelijk is en omdat de meeste patiënten de capsules gemakkelijk kunnen doorslikken. Bij slikproblemen is het vaak mogelijk de capsule te openen en de inhoud op een lepel vla of jam in te nemen.
Bij een capsule kun je vaak de twee helften uit elkaar halen en de poeder in een glas water of door je voeding oplossen. Alleen in het geval van probiotica kun je dit beter niet doen.
Plaats de capsule op uw tong. Neem een slok water, maar slik nog niets door. Buig nu uw hoofd met de kin richting de borst. Het water met daarin de capsule zal nu naar achteren in uw keel drijven.
Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. Neem hier zelf geen beslissing over, want het is niet altijd toegestaan. Sommige tabletten hebben een speciale buitenlaag om te voorkomen dat ze in de maag uiteenvallen.
Kauw de tabletten goed voor u ze doorslikt met een half glas water. Dit is nodig voor een goede werking. Verstopping: u kunt de tabletten op elk moment van de dag innemen. De ontlasting komt binnen 2 tot 8 uur op gang.
de werkzame stof te beschermen tegen de zure inhoud van de maag. De tablet mag niet fijngemaakt worden. Als maagsapresistente tabletten kapot zijn gemaakt, kan de werkzame stof al ontleden voor hij de darmen bereikt. om de maagwand te beschermen tegen het geneesmiddel.
Ook tabletten met een maagsapresistente omhulling (msr of enteric coated) mag je in de meeste gevallen niet vermalen. Het malen van tabletten met risicovolle stoffen wordt vanwege mogelijke gezondheidsrisico's ook afgeraden, zoals tabletten met cytostatica.
Hoewel het afhangt van de ingrediënten, zijn tabletten over het algemeen goedkoper dan capsules. Bovendien zijn ze stabieler en hebben ze een langere houdbaarheidsdatum. Een enkele tablet kan een hogere dosis van een bepaald ingrediënt bevatten dan een enkele capsule.
Pas in de maag ontvouwt de capsule zich en begint de medicijnafgifte. Door zijn vorm kan de structuur ongeveer tien tot veertien dagen in de maag blijven zitten. Dan is het medicijn afgegeven en begint de structuur uit elkaar te vallen.
Door de warmte kan een capsule namelijk al gaan smelten voordat deze in uw maag zit. Dat is niet erg, maar je kunt er wel een nasmaak van krijgen. Probeer er ook niet op te kauwen, dit zorgt voor een vieze smaak. Dat geldt natuurlijk niet voor kauwtabletten, deze zijn speciaal gemaakt om op te kauwen.
We kennen harde en zachte capsules. Harde capsules worden in het algemeen gebruikt voor supplementen in poedervorm. Zachte capsules lenen zich beter voor olieachtige substanties, zoals bijvoorbeeld visolie. De capsules lossen op in de maag of dunne darm waar de werkzame stoffen vervolgens vrijkomen.
Een pil die blijft steken in de keel
Wanneer u het gevoel hebt dat de ingenomen pil is blijven steken in de keel; neem een slok water, buig uw hoofd naar voren en slik het water door. Door het hoofd wat naar voren te buigen wordt het keelgat groter. Lukt het niet? Probeer dan warm water.
Door de tablet in de pillen vermaler te plaatsen en de schroefdop aan te draaien, zal een pil of tablet worden vergruisd tot poeder. Extra tabletten en pillen kunnen worden bewaard in de opbergbox. De pil vergruizer kan gemakkelijk schoon worden gemaakt.
Conclusie. Ambulante patiënten dienen tabletten of capsules in staande of zittende houding met ruim voldoende water in te nemen, ten minste 5 minuten alvorens te gaan liggen. Mocht toch het gevoel ontstaan dat het middel in de slokdarm is blijven steken, dan is het verstandig nog een glas water te drinken.
Door deze medicijnen te breken of te vermalen, gaat de gereguleerde afgifte verloren en komt de totale hoeveelheid medicijn in een keer vrij. Dit kan ernstige gevolgen hebben omdat dit dan een soort overdosis betreft. Vooral bij medicijnen tegen hoge bloeddruk is dit gevaarlijk.
Enkele geneesmiddelen die niet mogen geplet worden, zijn: Adalat Oros®, Biclar UNO®, MS Contin®, Selozok®, Tegretol CR®. Dit betekent echter niet dat een vorm met vertraagde afgifte niet kan gedeeld worden.
Paracetamol is lang genoeg in de maag om uiteen te vallen. De werkzame stoffen worden daarna pas in de darmen door uw lichaam opgenomen. Oplossen of heel doorslikken maakt dus geen verschil.
Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie 'NSAID pijnstillers'. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is maximaal 8 uur werkzaam.
Enterisch omhulde geneesmiddelen. afkorting: E.C (enteric coated) Enterisch omhulde preparaten worden gebruikt om het direct etsend effect op de maagmucosa of om degradatie van het geneesmiddel door bijvoorbeeld maagzuur te vermijden.
Paracetamol heeft analgetische en antipyretische werking. Tramadol is een opiaatagonist met een matig analgetische werking. Daarnaast heeft tramadol een antitussief effect.
Kruidvat Magnesium Tabletten dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid. Ze dragen ook bij tot de instandhouding van sterke botten en tanden. Magnesium is goed voor het zenuwstelsel en is belangrijk voor een normale spierwerking.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.