Als het gaat om het totaal aantal overwinningen, is Lewis Hamilton de beste coureur die de Formule 1 ooit heeft voortgebracht. De Brit won races in meer dan dertig verschillende landen, won in elk seizoen waarin hij meedeed en hij staat momenteel gelijk qua aantal wereldtitels met Michael Schumacher.
Juan-Manuel Fangio – 46,15 %
"El Maestro", zoals de Argentijn werd genoemd, is de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden. Niet alleen kroonde Fangio zich vijf keer tot wereldkampioen voor vier verschillende teams.
Leclerc vs Verstappen
Leclerc staat sinds afgelopen weekend in Italië met acht keer pole position stevig bovenaan in deze lijst. Verstappen kan amper volgen met vier keer pole position, terwijl Sainz er twee heeft sinds de Grand Prix van België en Perez één.
De meeste Formule 1-coureurs zijn ongeveer 175 centimeter lang, maar enkele coureurs steken ver boven de 180 centimeter uit. Esteban Ocon is de langste F1-coureur op de grid. De Fransman is 1.86 meter lang. Drie coureurs zijn een centimeter korter, namelijk Antonio Giovinazzi, George Russell en Nicholas Latifi.
Vettel werd op 14 november 2010 voor het eerst wereldkampioen, op 9 oktober 2011 voor de tweede maal, op 25 november 2012 voor de derde keer en op 27 oktober 2013 voor de vierde maal op rij. Hij werd in 2010 de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit.
Snelste ronde ooit
1:19,511 | Max Verstappen (Red Bull Racing RB8 F1) | 21-5-17, 11.28u (195,05 km/u) – gereden tijdens demonstratie (circuitversie: GP-Circuit 1999-2019, 4,307 km).
1. Lewis Hamilton - 103 overwinningen. Als het gaat om het totaal aantal overwinningen, is Lewis Hamilton de beste coureur die de Formule 1 ooit heeft voortgebracht.
De oudste wereldkampioen Formule 1 aller tijden
Dat record staat namelijk op naam van de legendarische Juan Manuel Fangio, die met zijn 46 jaar en 41 dagen zich in augustus 1957 kroonde tot oudste wereldkampioen ooit. Een record dat vandaag de dag dus nog steeds overeind staat.
Carlos Sainz begint aan zijn tweede seizoen bij Scuderia Ferrari, waar hij in 2021 verschillende podiumplaatsen behaalde. De Spanjaard rijdt opnieuw samen met de Monegask Charles Leclerc, die verschillende dagsuccessen op zijn naam heeft staan.
Max Verstappen woont in het belastingtechnisch aantrekkelijke Monaco. De Red Bull F1-coureur heeft daar een huurappartement, wat naar verluidt 18.000 euro per maand kost. De geschatte waarde van het appartement bedraagt 16 miljoen euro.
Vettel werd op 14 november 2010 voor het eerst wereldkampioen, op 9 oktober 2011 voor de tweede maal, op 25 november 2012 voor de derde keer en op 27 oktober 2013 voor de vierde maal op rij. Hij werd in 2010 de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit.
Verstappen verdient met zijn nieuwe contract een basissalaris van rond de € 25 miljoen euro. Daarnaast ontvangt hij bonussen op basis van zijn prestaties. Het behalen van de wereldtitel in 2021 heeft hem naar verluidt een bonus van acht miljoen euro opgeleverd.
De hoogst gemeten snelheid van een F1-auto ooit staat op naam van Honda. Ze verscheepten de RA106 uit het F1-seizoen naar de zoutvlaktes van Bonneville in de VS. Coureur en tevens redder van Grosjean in Bahrein, Alan van der Merwe wurmde zich in de Honda en behaalde een snelheid van 397,483 km/u.
Elke coureur is verplicht om minimaal één pitstop te maken, aangezien er per race op minimaal twee sets banden geracet moet worden.
De beweegbare achtervleugel (Engels: driver adjustable bodywork), algemeen bekend als drag reduction system (DRS), is een autosporttechnologie gericht op het verminderen van de luchtweerstand om het inhalen verder te bevorderen in de Formule 1.
Een coureur krijgt géén prijzengeld als hij een Grand Prix wint in de Formule 1. Het zijn de bonussen die worden uitgekeerd als een coureur een WK-punt haalt, of een grand prix wint. Zo zou de bonus van Max Verstappen 1,5 miljoen euro zijn per gewonnen race en 41.000 euro per gewonnen WK-punt.
Race pace is niets anders de de snelheid (pace) van een auto of coureur tijdens de race. Je kan het dus gewoon racesnelheid noemen, maar de Engelse term 'race pace' wordt al zo lang gebruikt dat eigenlijk niemand nog de moeite neemt om het te vertalen.
Formule 1-bolides accelereren in zo'n 2,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en bereiken in 10,6 seconden een snelheid van 300 kilometer per uur.
In een F1-bolide zitten twee pedalen: het rempedaal en het gaspedaal. De koppeling zit aan het stuur, met twee hendels, zodat je die afhankelijk van het links of rechts de pits uitrijden kunt gebruiken.
Op relevante platforms als f1authentics.com verschijnen al F1-auto's voor zo'n 100.000 Britse ponden, wat momenteel neerkomt op zo'n 118.000 euro. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je een auto koopt die daadwerkelijk geracet heeft, maar hooguit een showauto die min of meer overeenkomt met het origineel.