Deze soepen niet invriezen
Soepen op zuivelbasis worden er bijvoorbeeld een stuk minder lekker van. Romige mosterd- of champignonsoep, bijvoorbeeld. Vette soepen worden ook niet veel beter van de vriezer. De vetten maken zich in de vriezer namelijk los van de rest van de vochtsubstantie, en dat ga je proeven.
Ja, aardappelsoep kun je op verschillende manieren bewaren. Hoewel de soep natúúrlijk het allerlekkerste smaakt wanneer deze vers is. De soep kun je zowel in de koelkast als in de vriezer bewaren.
In de vriezer kun je soep ongeveer 3 maanden bewaren. Dat is dus een stuk langer dan in de koelkast!
Groentesoep bewaren
Dan kun je de soep invriezen. Dan kun je de soep maximaal 3 maanden bewaren. Zo heb je altijd een lekkere groentesoep in huis! Handig als je ziek bent; zo hoef je alleen het bakje soep uit de vriezer te halen, te laten ontdooien en even op te warmen in een pan.
Natuurlijk zet je ze in de koelkast van zodra de soep afgekoeld is. Vries je je soep toch in, dan hou je best rekening met deze richtlijnen: Soepen bewaar je makkelijk 3 maand in de diepvriezer. Bouillons kun je dubbel zo lang in de diepvries kwijt.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Pompoensoep kun je, eenmaal afgekoeld (i.v.m. bacteriën), ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar soep in een afgesloten bakje. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen en 3 maanden bewaren in de vriezer.
4. Je kunt erwtensoep heel goed invriezen, doe dit in goed afgesloten bakjes maximaal 3 maanden.
Bloemkoolsoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Soep, en dus ook bloemkoolsoep, is geschikt om in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen. Eenmaal afgekoeld kun je het in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer is de soep maximaal 3 maanden houdbaar.
Paprikasoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: in de vriezer is de soep maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Weet je nog niet wanneer je de overgebleven soep wil opeten of weet je dat het waarschijnlijk niet binnen drie dagen gebeurt? Dan is de vriezer je beste vriend.
Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren.
Invriezen maakt dikkere soepen – met extra veel groenten of met rijst en vermicelli – dan weer papperig. Die toevoegingen kun je er desnoods wel uitzeven. Bij het opwarmen, voeg je dan nieuwe toe.
Te minste houdbaar tot
De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Mosterdsoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bakje. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep 3 maanden houdbaar.
Wanneer je (te)veel soep hebt bereid, dan doe je best kaas of room in het deel dat je zal opeten. De rest van de soep kan je bewaren (koelen of invriezen), nadien kort koken en aansluitend (opnieuw) kaas of room toevoegen wanneer je ze een tweede keer serveert.
Bruine bonensoep bewaren in de vriezer
Schenk de afgekoelde soep in kleine vershoudbakjes en plaats ze in de vriezer. De soep is op deze manier 3 maanden houdbaar.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het diepvriesbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je bakje niet barst. De soep warm je weer op door die al roerend op laag vuur aan de kook te brengen.