Bij De Paardenkamp staan vrijwel alle paarden zonder hoefijzers. Alleen als er medische redenen voor zijn, wordt bekeken of ijzers verlichting kunnen bieden. Iedere twee weken komt de hoefsmid langs om de hoeven van de paarden te inspecteren en zo nodig te bekappen.
Hoe vaak moet een paard bekapt worden? De gemiddelde cyclus zit op iedere 6 weken, maar er zijn ook dieren die iedere 4 weken bekapt moeten worden.
Preventieve zorg is belangrijk voor een fit en gezond paard, laat daarom minimaal 1x per jaar uw paard door een erkend dierenarts controleren. Zo worden eventuele problemen vroegtijdig signaleert.
hoefsmid (100 euro, iedere 8 weken) wormonderzoek en wormkuren (50 euro per jaar) inentingen (40 euro per jaar + voorrijdkosten dierenarts) rijles (30 euro per les, 2 keer per maand)
Hoefijzers van paarden moet om de 6 weken gecontroleerd en vervangen worden. Voor paarden zonder hoefijzer geldt een periode van 2 – 4 maanden, dit hangt af van de kwaliteit de hoeven van het paard. Bij zachte hoeven helpt het ze regelmatig in te vetten. Als de hoef gezond is, moet het invetten vermeden worden.
Afhankelijk van hoe je paard gehouden wordt en hoe sterk de hoeven zijn, moet de hoefsmid ongeveer om de acht weken langskomen. Alleen de hoeven bijwerken, bekappen, kost meestal rond de 20 tot 40 euro.Wanneer je paard op ijzers staat, kost dit gemiddeld 80 tot 120 euro.
Maar hoe is je paard bekapt, hoe loopt je paard en hoe ga je met de hoefschoenen om (schoonmaken en opslaan) Kijk maar eens bij het hoefijzer, het ene paard slijt een hoefijzer in 8 weken helemaal af en bij een ander paard lijkt het ijzer nog net nieuw na 8 weken.
Bij normaal gebruik op zachte bodem is hoefbeslag achter bijvoorbeeld niet nodig. Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
De opleiding hoefsmid is een opleiding die in het totaal 2 jaar duurt.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Gemiddeld genomen zijn de kosten voor de preventieve diergeneeskundige zorg, dus als uw paard niet ziek is, tussen de 150 en de 200 € per jaar.
' Een gezond paard moet twee keer per jaar naar de veearts voor vaccinaties, wat 100 tot 200 euro zal kosten. En om de twee maanden naar de hoefsmid. De hoeven bekappen kost ongeveer 30 euro. Loopt je paard vaak op een harde ondergrond, dan heb je hoefijzers nodig, die zowat het dubbele kosten.
Een volwassen pony komt met zijn schoft (schouders) niet boven de 1,47 meter. Een paard is een hoefdier en wordt gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud. Pony's leven meestal wat langer dan paarden.
Deze periode is sterk afhankelijk van de omstandigheden: Bij 24 uur per dag de mogelijkheid om buiten te lopen over harde ondergrond, goede en regelmatige natuurlijke bekapping, gezonde voeding kún je deze periode al na een half jaar achter je laten.
Het is erg belangrijk om de hoeven van je paard dagelijks te controleren en uit te krabben met een hoevenkrabber. Daarmee kan je steentjes en viezigheden uit de hoef halen en gelijk controleren op eventuele infecties.
Hoe vaak? Dat hangt af van de leeftijd en conditie. Bij een jong paard of bij een paard dat een langdurige blessure heeft gehad is het verstandig om het vaker dan één keer per jaar te doen. Zodra het paard uitgegroeid is dan is over het algemeen één keer per jaar voldoende.
'Dat hangt van de persoon af. De een is ook wat eerder tevreden dan de ander. Ik vond het vak in het begin fysiek heel zwaar, zeker als ik een paard moest bekappen. Ik stond te trillen op mijn benen als ik één paard had bekapt.
Op de plek van de hoefzweer is de hoef duidelijk warmer, soms komt er een echte stralingswarmte van af. Pijn en ontstekingen geven een verhoogde bloedtoevoer. Je kunt aan de pols (in de koot) voelen dat het bloed met een sterkere pulsatie doorstroomt dan bij de andere benen.
Als je gespecialiseerd bent in de verzorging en controle van de hoeven van paarden of andere hoefdieren, ben je hoefsmid. Door het onderhouden van de hoeven wordt de juiste hoefstand behouden en bevorderd. Als hoefsmid maak je in je werkplaats hoefijzers op een open vuur. Deze spijker je op de hoeven van het paard.
Niet ieder paard heeft ijzers nodig. Heeft hij goede hoeven die niet harder slijten dan ze aangroeien, dan kan hij uitstekend zonder. Het is ook mogelijk om hoeven te beschermen met speciale hoefschoenen.
Paarden hebben echt geen tijdsbesef, hoor. Na de reis kunnen ze heerlijk rondrennen hier.'' Voor Hoitsema is het een halszaak dat de dieren worden gered van de slacht.
Een gezond paard heeft geen last van winters weer, maar oude, geschoren of magere paarden kunnen slechter tegen kou en aanhoudende regen, ze gaan dan rillen of worden dunner. Langdurig staan op een natte ondergrond kan leiden tot pijnlijke kwalen als rotstraal en mok.
Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA!
Spieropbouw en herstel
Door middel van gebalanceerde en frequente trainigen worden spieren (en pezen) krachtiger. Hiermee neemt ook de spiermassa toe. Over het algemeen geldt dat een paard na een zware training twee dagen nodig heeft om volledig te herstellen.
Voor paarden is het ongezond om veel langer dan 6 uur te vasten. Ligt er wat stro om te knabbelen, dan kan dat best tot 8 uur opgerekt worden tijdens de nacht. Doe je om 18.00 uur de stal dicht en voer je de volgende ochtend om 07.00 uur weer, dan is de kans op maagzweren of koliek enorm toegenomen.