Misschien vraag je je af: hoe kom ik nadien van mijn roofmijten af? Geen zorg. De roofmijten groeien zelf nooit uit tot een plaag. Als er geen schadelijke insecten meer aanwezig zijn, sterven ze af.
Roofmijten zijn het actiefst tussen 15 en 25 °C; je zet ze met succes uit van april tot en met september. “Gebruik geen chemische insecticiden 6 weken voor en na het uitzetten van de roofmijten.”
Bij deze omstandigheden zal de roofmijt zich veelvuldig vermenigvuldigen en de bloedluis het beste bestrijden. Een volwassen Hypoaspis roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is actief bij temperaturen van 10 tot 30 graden. Bij hogere of lagere temperaturen zal deze roofmijt minder actief zijn of in ruststand gaan.
Na 2 dagen zijn de roofmijten volwassen en eten ze zo'n zeven spint mijten per dag.
Je kunt de roofmijten herkennen als beige/grijze mijten die relatief snel bewegen in tegenstelling tot hun prooien. Ziet u overal mijten lopen? Dan is het goed.
Een roofmijt is de natuurlijke vijand van de bloedluis. De laatste vormt een voedselbron. De bloedluis wordt kort geprikt door de roofmijt, waarna deze makkelijk opgegeten wordt. Roofmijten eten alleen bloedluizen en zijn daarom veilig voor de kippen.
Roofmijten zijn niet schadelijk voor de kippen en kunnen preventief worden ingezet.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
Ik pers altijd een paar teentjes uit in een 10 liter emmer water. Als ik het er neerzet, pikken ze direct naar de sliertjes knoflook. Wij houden daar, volgens ons idee, de bloedluis-populatie aardig mee beperkt. anne schreef: Daar doen ze twee of drie dagen mee.
Daarbij kunnen ook chemische middelen ingezet worden. Die chemische middelen gaan in de eieren zitten, waardoor je ze niet meer kunt eten. We raden het dus af om eieren te eten die afkomstig zijn van kippen die met bloedluis (en de bestrijding daarvan) te maken hebben gehad.
Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol. Hiermee zijn alle microben, eitjes en luizen vernietigd, maar als we geen voorzorgsmaatregelen nemen komen de bloedluizen terug!
Bloedluis kan bestreden worden met het natuurlijke middel Finecto+. Dit is als spray verkrijgbaar in een knijpfles. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen ervoor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.
Bloedluis kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en regelmatig grondig te reinigen. Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Je kunt ook een mengsel maken van zeep, azijn en water om spint te bestrijden. Meng 20 gram azijn en 20 gram groene zeep (of dreft) met een liter water. Vervolgens besproei je de aangetaste bladeren 1 keer per dag.
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Bloedluizen hebben een hekel aan tabakstelen, varens en boerenwormkruid. De planten kunnen gedroogd in het nachthok verspreid worden, waardoor de bloedluizen mogelijk niet zullen komen.
Gemiddeld leven vogelmijten 20 dagen, maar bij afwezigheid van bloed kunnen vogelmijten zeker 9 maanden overleven.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.
Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat je roofmijten kunt kweken door bepaalde soorten van zogenoemde voorraadmijten als alternatieve kweekgastheer te gebruiken. Voorraadmijten komen voor in bijvoorbeeld meel, of bij de opslag van gedroogde vruchten.
Onderzoekers hebben aangetoond dat bloedluizen, als ze in contact komen met het bloed van de mens, ziektes kunnen overdragen zoals pasteurellose, ziekte van Lyme en Q-koorts. Ook kunnen ze vogelgriep verspreiden.
Zet gele vangplaatjes in om trips en rouwvliegjes in een vroeg stadium te spotten en een deel van de plaag weg te vangen. Voor trips helpt het om de vangplaatjes wat hoger in of naast de plant te hangen, omdat de volwassen trips ook hoger in de plant zit en ze niet ver kunnen vliegen.
De mijten kunnen zich op de mens niet handhaven en gaan ook niet in de huid zitten. De eventueel ontstane huiduitslag is alleen symptomatisch te behandelen, dus met jeukstillende middelen. Hoewel de vogelmijt ziekten kan overdragen op het pluimvee, is dit niet aangetoond bij de mens.
De luizen moeten alleen via het oliebadje bij de kippen kunnen komen. De bakjes zijn met één schroef te monteren. Door bijvoorbeeld slaolie of zonnebloemolie in het bakje te doen, verdrinken de bloedluizen.
Dit medicijn is alleen verkrijgbaar op recept van de dierenarts.