Scheenbeschermers worden onder de sokken gedragen, dus doe ze nog niet aan. Positioneer de scheenbeschermers op de juiste manier. Zorg ervoor dat ze gecentreerd op je scheenbeen zitten, niet opzij.Ze moeten bescherming bieden vanaf je enkel tot onder je knie.
In de regel horen scheenbeschermers van net boven het buigpunt van je enkel tot net onder je knie te zitten. Welke soorten scheenbeschermers zijn er? Scheenbeschermers zijn er dus in verschillende maten, maar ook in verschillende soorten en gemaakt van verschillende materialen.
Normaal gesproken kun je scheenbeschermers in twee categorieën onderverdelen: Beschermers met een soort sok, zodat de beschermers op je been zitten met een compressiesok die de shell op zijn plaats houdt.
Hockey scheenbeschermers
Scheenbeschermers zonder enkelstuk blijven op hun plaats door de sokken en/of een elastiek om de beschermer. Het voordeel van scheenbeschermers zonder enkelstuk is dat je ze gemakkelijk aan en uit kan doen wanneer je je hockeyschoenen en sokken al aan hebt.
De ideale scheenbeschermers zijn comfortabel, beschermen jouw scheenbenen en eventueel jouw enkels, blijven zitten tijdens het spelen en hinderen niet.
Ze beschermen tegen blessures
Tijdens het maken van traptechnieken zonder scheenbeschermers of met slechte scheenbeschermers is de kans op kneuzingen (een beschadiging van de bloedvaatjes en een zwelling van het onderhuidse weefsel) op het scheenbeen zeer groot.
Stop ze wel in een kussensloop in de wasmachine, zo voorkom je krassen of scheurtjes op het plastic. Scheenbeschermers die helemaal van plastic zijn kun je beter bij de wasmachine uit de buurt houden. Maak een sopje, laat een kwartiertje weken en boen de beschermers voorzichtig schoon met een afwasborstel.
Net als een bitje zijn scheenbeschermers verplicht om te dragen tijdens een hockeywedstrijd. Er gaat eigenlijk geen wedstrijd of training voorbij waarbij de bal niet op je voet of tegen je schenen komt. Het dragen van goede scheenbeschermers voor hockey is daarom essentieel.
Maten van scheenbeschermers
Sommige spelers, zoals Memphis Depay dragen het liefst zo kort mogelijke scheenbeschermers. Dit ervaren zij als de meest comfortabele bescherming.
Memphis Depay, Daly Blind, Virgil van Dijk. Ze spelen allemaal met scheenbeschermers van Giel Steffens uit Maastricht.
Het is de nieuwste trend in voetballand. Spelers willen dat hun kuiten kunnen ademen en zetten de schaar in hun sokken omdat ze zo een optimale bloedcirculatie denken te creëren.
Het gaat vooral om de vrijheid van de kuit spieren, die zich veel aantrekken en strekken tijdens voetbal en vaak samengedrukt zitten door de krappe voetbalsokken.
Stap 1: Ter hoogte van de enkel knippen ze de voet van hun clubkousen af. De afgeknipte voet gebruiken ze niet meer, het bovenste gedeelte van de sok dat om je onderbeen zit wel. Stap 2: Ze trekken een geheel andere sok aan die ze meer grip biedt.
De meeste kniebeschermers kunnen handmatig gewassen worden op 40 graden. Wassen in een wasmachine kan zorgen voor beschadigingen en wordt zodoende afgeraden. Ook drogen in een wasdroger wordt afgeraden. Na het wassen dienen de kniebeschermers goed te worden uitgespoeld, om irritatie aan de huid te voorkomen.
Schoonmaken scheenbeschermers
Wassen mag. Dat kan met de hand in een emmer lauw water met een scheutje wasmiddel of wat groene zeep. Maar de meeste modellen kunnen ook op een lage temperatuur in de wasmachine. In verband met het klittenband is het verstandig ze in een speciaal waszakje te doen.
Bokshandschoenen en scheenbeschermers kun je niet wassen in de wasmachine. Leren bokshandschoenen worden hard na contact met grote hoeveelheden water en kunnen hun kleur verliezen.
De scheenbeschermer moet dus niet te kort zijn, maar ook zeker niet te lang! Daarom zeggen we altijd dat de juiste maat kickboks scheenbeschermers tot net onder de knie komen. Hierdoor kun je vrij blijven bewegen en ga je geen last krijgen van irritaties.
De scheenbeschermers moeten iets onder je knieschijf ophouden, zodat je nog voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het is ook niet fijn als je scheenbeschermers te breed zijn en ook je tenen mogen best onder de bescherming voor het voetgedeelte uitkomen. Je staat namelijk heel veel op de bal van je voet.
Het is voor elke voetballer verplicht tijdens wedstrijden die bescherming te dragen. Bij jeugdteams en op het lagere amateurniveau controleren scheidsrechters daar zelfs op. Hoewel scheenbeschermers een breuk niet voor honderd procent kunnen voorkomen, wordt de kracht van een botsing behoorlijk gedempt.
"Maar ze controleren niet en ik vind het fijn om zonder scheenbeschermers te spelen. Dus daarom speel ik zonder."