Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.
Wanneer je agaragar in vlokken gebruikt, moet je ongeveer de dubbele hoeveelheid rekenen dan het poeder. Eén koffielepel agarpoeder komt overeen met 1 soeplepel agarvlokken. Eén gram agaragar laat 1 dl waterige vloeistof geleren.
De blaadjes die we in de supermarkt vinden wegen ongeveer 1,8 gram per stuk, omdat er ook weleens blaadjes van een ander formaat worden verkocht is dit een handig gegeven om af en toe eens na te wegen. Voor 1 liter vloeistof gebruik je dus; 12 gelatineblaadjes of te wel 21,5 gram aan gelatineblaadjes.
Een zakje bevat doorgaans 12 blaadjes gelatine dat voldoende is voor een een liter aan vloeistof. Op die manier heb je al een goede graadmeter om te weten hoeveel blaadjes je nodig hebt. Snel omgerekend betekent het dat je voor 85 ml vocht 1 blaadje gelatine nodig hebt.
Zorg dat je snel werkt en goed roert, want agar stolt al bij kamertemperatuur. Laat 1-4 uur opstijven in de koelkast.
Agar agar wordt gemaakt van algen en is vier keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op, maar verliest ook sneller zijn bindkracht. Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.
Er zitten praktisch geen calorieën in en dus ook geen suiker, koolhydraten of vetten. Ook is Agar glutenvrij, lactosevrij en vegan. Daarnaast bevat het wel calcium en ijzer én is het een goede bron voor vezels. Er wordt daarnaast ook gezegd dat agar-agar goed is voor de spijsvertering en de zuivering van het lichaam.
Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
Gebruik: voor confituur: 4 g Agar-Agar voor 1 kg schoongemaakt fruit of 1 l fruitsap. Breng het fruit met een zoetmiddel aan de kook en laat indikken tot de gewenste vastheid. Voeg de Agar-agar to, meng en laat 2 minuten doorkoken De gelei vormt zich tijdens het afkoelen vanaf 40°c.
Gelatine is een eiwit en als een eiwit kookt zal het stremmen en verliest gelatine het geleer vermogen. Gelatine stijft ook nooit op als de temperatuur van de vloeistof nog te warm is en het is zaak om de gelei snel af te laten koelen.
Roer door de andere ingrediënten, dit moet je snel doen want agar agar gaat al bij 40 graden stollen. Zet het product in de koelkast om helemaal op te stijven. Bewaar het product in de eindkoelkast, agar agar houdt zijn geleerkracht 2-4 dagen.
Eén tot twee gram is meestal de hoeveelheid die in recepten gebruikt wordt per liter: één gram om lichtjes op te stijven, twee gram (dit is ongeveer een koffielepel) wanneer je een stevige textuur wilt bekomen.
Agaragar komt uit het Maleis en betekent gelei. Het is een wit poeder zonder geur of smaak. Eén tot twee gram is voldoende voor 1 liter gelei of jam. Eén gram om lichtjes op te stijven, twee gram wanneer je een stevige jam/gelei wilt.
De bindkracht van agar is tweemaal zo groot als die van gelatine. Voor een gelei gebruik je tussen 0,2 en 3% poeder, voor schuim en vloeibare gel tussen 0,3 en 2% poeder. Voor een snijdbare gelei vervang je 5-15% van de benodigde agar door Johannisbroodpitmeel.
Agar agar, ook wel kanten genoemd, wordt gemaakt van een aantal soorten roodwieren. Het is glutenvrij, daarnaast smaak- en geurloos en daarom geschikt voor allerlei (glutenvrije) recepten. Het heeft een sterke bindkracht waardoor het een goede vervanging is van gelatine.
Agar agar is net als gelatine een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen. Het is smaak- en reukloos en geschikt in allerlei recepten. Gebruik het bijvoorbeeld in een (vegan) cheesecake, pudding of in sauzen.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Laat het agar agar poeder 10 minuten weken in een beetje water en roer dit door de te binden vloeistof. De geweekte agar agar zal makkelijker oplossen in de hete vloeistof. Je kan het ook direct in de koude vloeistof die je wilt binden laten weken. Let er dan goed op dat het poeder niet gaat klonteren.
Invriezen van agar-gels gaat wel, maar de gel verwatert enigszins bij het ontdooien. De vloeistof kan wel weer worden opgekookt en geleert dan opnieuw bij afkoeling.
Hoi Evelien, als je gelatine als supplement wilt gebruiken, dan kun je het beste de collageen nemen, de werkzame stof is hetzelfde alleen is deze oplosbaar in water en dus gemakkelijk in te nemen. wil je echt de gelatine, kun je er bijvoorbeeld pudding van maken, dat stijft net zo op als gewone gelatine.
Agar-Agar. Glutenvrij plantaardig geleermiddel op basis van rode zeewieren. Het ideale geleermiddel voor crème, vruchtensap, jam, vruchtenmoes, soep en andere desserts en confituren.
Voor 100 ml weeg je af 0,5 gram gistextract, 1 gram glucose, 1 gram pepton en 1,5 gram agar agar. Breng elk ingrediënt na afwegen in de fles met 100 ml vloeistof. De pH wordt gemeten en zo nodig bijgesteld op 7,0 + 0,2. Daarna gesteriliseerd gedurende 20 minuten bij 120 C.
Agar (of Agar-agar, het Maleise woorde voor 'gelei') is een gelatineuse stof die wordt verkregen door het koken van roodwieren, waarin het instaat voor de ondersteuning van de weefsels. Het komt in verschillende soorten roodwieren voor, maar wordt voor commerciële doeleinden meestel geëxtraheerd uit Gelidium amansii.