Een plat hoofdje bij je baby, aan de achterzijde van het hoofd, wordt vaak veroorzaakt doordat de baby veel op de rug ligt. Je kunt dit voorkomen door je baby bewust met het hoofdje in een andere houding te laten liggen. Dit geldt ook voor wanneer je de baby vasthoudt of in een babynestje legt om te ontspannen.
Leg je baby vanaf het begin afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts wanneer je je baby in bedje ligt. Ook als je baby een voorkeurshouding heeft, is het belangrijk het hoofdje regelmatig naar de andere kant te draaien. Het beste is om je baby met ieder slaapje op een andere kant te leggen.
Meestal is een voorkeurshouding in de eerste maanden na de geboorte de oorzaak. De meeste baby's houden hier na een aantal weken vanzelf weer mee op, waardoor de afplatting vanzelf verdwijnt. Maar sommige baby's blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of recht naar boven kijken.
Na de geboorte kan het hoofdje van je baby lichtjes vervormd zijn. Meestal trekt dit spontaan weg in de eerste week.
Als je kindje een afgeplat hoofdje, asymmetrie of voorkeurshouding heeft, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een osteopaat. Deze kan de schedel van je kindje nakijken/behandelen op restricties en een eventuele voorkeurshouding behandelen, zodat je kindje al ten minste op de niet-voorkeurszijde KAN draaien.
Een afgeplat hoofdje geen gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen met een afgeplat hoofdje ontwikkelen zich net zo goed als kinderen zonder afgeplat hoofdje. De afplatting van het hoofdje kan wel gevolgen hebben door de symmetrie van het gezicht.
Oorzaken van afgeplat hoofd syndroom
Dit komt omdat de achterkant van het hoofdje tegen de matras wordt gedrukt, waardoor het hoofdje na verloop van tijd afvlakt. Het hoofdje kan ook aan één kant vervormen doordat je baby een voorkeurshouding heeft en zijn hoofdje telkens op dezelfde kant ligt.
Als jouw kindje toch graag een zijligging aanneemt of een voorkeurspositie heeft, kun je ook gebruik maken van een zijslaapkussen. Daarmee kan jouw kindje veilig op de zij slapen, zonder dat hij terug rolt in zijn of haar favoriete positie.
Als je baby ongeveer 2 tot 3 maanden oud is, kan de zachte plek aan de achterkant van het hoofd van je baby zich sluiten. De zachte plek aan de voorkant kan zich sluiten rond de tijd dat je peuter 18 maanden oud wordt.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Reflux en afgeplat hoofdje voorkomen
Kortom, hoewel een zijslaapkussen misschien aantrekkelijk lijkt als oplossing voor bepaalde problemen bij baby's, is het belangrijk om te onthouden dat deze kussens niet veilig zijn en worden afgeraden door medische experts en overheidsinstanties.
Ontwikkeling baby van 2 maanden
Wanneer je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd al eventjes optillen. Ook gaat je baby steeds beter zien. Kleuren ziet je baby pas na ongeveer 4 weken. Tot een afstand van 40 centimeter ziet hij nu scherp.
Houdingsgebonden plagiocefalie wordt veroorzaakt doordat de baby (te) vaak in dezelfde rughouding ligt, o.a. door aanbevelingen om wiegendood te voorkomen. De druk op het hoofdje plat de schedel af.
Een koortslip is een vorm van herpes en daar worden baby's onder de 3 maanden heel ziek van. Het is geen probleem als ouders met hun kind kussen, want die geven hun baby antistoffen mee tegen hun eigen virus. Maar als je kust met de baby van een ander, kun je herpes wel doorgeven.
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
De eerste 2 weken kan je baby nog op de zij slapen, daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen op de buik. Als je baby zichzelf vlot om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Een scheef hoofdje voorkom je door je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts te leggen.
Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby's in de eerste zes levens- maanden. Meteen na de geboorte draaien baby's hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over.
Werking van de baby helm
De redressiehelm geeft een zachte druk op de schedeldelen die te snel gegroeid zijn en vertraagt zo de verdere groei. Hij geeft ruimte aan de delen die achtergebleven zijn, zodat de schedelgroei voornamelijk hier zal plaatsvinden. De helm zorgt er zo voor dat de schedel weer mooi rond wordt.
Vaak bij vermoeidheid of pijn (zoals tandjes). Hij kan zichzelf dan slaan, haren trekken, plukken aan zijn oren. Bij hem is het in bed een beetje een variant op het 'hoofdbonken' wat sommige kindjes doen. Hij doet dit niet continue zoals jij omschrijft.
Een voorkeurshouding houdt in dat de baby in rugligging 75% van de tijd het hoofd naar 1 kant gedraaid houdt, en dat de baby niet zelf het hoofd naar de andere kant kan draaien. Een onderzoek heeft laten zien dat 15-20 % van de Nederlandse baby's op de leeftijd van 7 weken een voorkeurshouding liet zien.
Bij craniosynostose zijn een of meer schedelnaden te vroeg gesloten. Hierdoor kunnen de schedel en hersenen niet normaal groeien. Aan de vormafwijking is meestal goed te herkennen welke schedelnaad of schedelnaden te vroeg zijn gesloten:Lange en smalle schedel: gesloten pijlnaad.
Een kinder-manueel therapeut onderzoekt en behandelt met zijn handen de gewrichten middels rustige en gerichte technieken om de beweeglijkheid te optimaliseren. Tevens zal de kinder-manueel therapeut adviezen geven omtrent de beste houding en beweging voor uw baby of kind.