Zo ga je te werk: Doe het eiwit in een kopje. Giet het eiwit in de frituurolie terwijl de friteuse nog aan staat. Het eiwit zal al het vuil opslorpen waardoor je dit makkelijk kan verwijderen.
Zet je frietketel op 180 °C. Breek het ei en doe het zonder de dooier te breken in een klein kommetje. Wanneer het vet heet genoeg is, giet je het ei heel voorzichtig in het vet. Zoals je zal zien, gaat het frituren heel snel, dus hou een frituurspaan of een zeefje klaar om het ei er weer uit te vissen.
De levensduur van frituurolie kan verlengd worden door de olie te filteren door oliefilterpapier, sterk keukenpapier of een fijne zeef. Etensrestjes in de frituurolie worden herhaaldelijk opnieuw verhit, waardoor de olie sneller veroudert.
Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Gebruik dan speciale ovenreiniger of een ontvettingsmiddel (bref is hiervoor een goed merk). Spuit het product op de buitenkant van de frituurpan en laat het 10 minuten intrekken. Het vet lost op en je kunt het er vervolgens zo met wat keukenpapier afvegen. Na die tijd even afnemen met een licht vochtig vaatdoekje.
Frituurvet vlekken kunt u onder meer uit kleding verwijderen met baking soda, een speciale vlekverwijderaar of afwasmiddel. Op 123schoon.nl leest u hoe u deze middelen gebruikt én vindt u meer informatie over het weghalen van zowel vloeibaar als opgedroogd frituurvet.
Voeg een vaatwastablet toe en zet de frituurpan aan op zo'n 90 graden. Laat de friteuse ongeveer 10 minuten koken. Haal de stekker uit het stopcontact en gooi het vieze water weg. In tegenstelling tot oud frituurvet, mag je het vieze water wel door de gootsteen spoelen.
Er kunnen inderdaad bepaalde stoffen ontstaan die voor de mens mogelijk schadelijk kunnen zijn. Bij het frituren van aardappelproducten zoals frieten (als ze bruin worden) en chips gaat het dan over acrylamide. Als je eten laat aanbranden ontstaan polycyclische aromatische koolwaterstoffen.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Vorst is eigenlijk nooit goed.
De frituurpan kan de kou niet goed weerstaan, maar ook het frituurvet kan gaan bevriezen. Het is belangrijk om je frituurpan in dit geval niet in een onverwarmde schuur te bewaren.
Smeerolie is in principe onbeperkt houdbaar is, maar praktisch gezien is het goed om een tijdsspanne van 5 tot 7 jaar aan te houden. Daarbij is het wel belangrijk om in de gaten te houden dat 7 jaar oude olie waarschijnlijk niet meer geschikt is voor een nieuwe machine omdat deze wellicht hogere eisen stelt.
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Het lijkt zo makkelijk, maar een spiegelei bakken vergt nog best wat kunde in de keuken. Eieren kun je op verschillende manieren bakken. Op hoog vuur in olijfolie bijvoorbeeld, waardoor het eiwit krokant wordt.
Een perfect gebakken ei begint met de juiste boter en pan. Smelt de boter op middelhoog vuur en breek het ei boven de koekenpan. Laat het eiwit stollen voor ongeveer 2 minuten. Optioneel kan je het ei aan beide kanten bakken.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Gefrituurde “voeding”
Als je zetmeelrijke voeding frituurt (zoals patat) ontstaat er acrylamide, een kankerverwekkende stof. Daarnaast worden er ook veel AGE's gevormd. Dit zijn erg schadelijke stoffen (glycoproteïnen) die vooral ontstaan bij hoge temperaturen en oxidatieve stress geven.
Omdat frituurolie en vloeibaar frituurvet rijk zijn aan onverzadigde vetzuren kun je dus beter hier voor kiezen. Vast frituurvet is niet vloeibaar en bevat minder onverzadigde vetzuren. Zodoende is het een minder verantwoorde keuze. Vast frituurvet wordt vaak gemaakt van plantaardige oliën.
Vast frituurvet wordt meestal gemaakt van plantaardige oliën of het wordt gemaakt van dierlijk vet, zoals rundvet.
Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen.
Strooi bij een verse vetvlek eerst keukenzout, waspoeder of talkpoeder erop, en laat dit het vet zoveel mogelijk opzuigen. Klop daarna het restant zout/waspoeder/talkpoeder eraf, en smeer de vlek in met onverdund afwasmiddel. Doe het kledingstuk vervolgens in de was zoals je het normaal zou wassen.
Vul de frituurpan voor ¾ met koud water en hang het frituurmandje erin. Voeg vervolgens het vaatwastablet toe aan de pan en zet de friteuse aan op 90 °C voor maximaal 10 minuten lang.