Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen.
Bij een ongeaarde aansluiting kan de metalen buitenkant van de koelkast verbonden zijn met een fase zonder dat dan de aardlekschakelaar uit slaat. Zodra jij deze buitenkant aanraakt, dan ontstaat er mogelijk een lekstroom door je lichaam heen en slaat de aardlek als het goed gaat alsnog uit.
Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen. Vaak kunnen die de constante hoge stroom niet aan, waardoor ze kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.
Apparaten zoals een vriezer of koelkast verbruiken niet veel vermogen. Deze apparaten kunnen dus op andere groepen worden aangesloten, mits er niet te veel apparaten op één groep worden aangesloten. Ook in de slaapkamer en woonkamer staat minder grote apparaten, waardoor deze kamers genoeg hebben aan één groep.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Een vaatwasser, wasmachine en/of droger mogen niet samen op één elektragroep worden aangesloten. Wanneer dit wel gebeurt en er komt schade uit ten gevolge van een overbelaste elektra eindgroep kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoed.
Wanneer de elektragroep d.m.v. een YMvK-kabel vanaf de meterkast naar de kruipruimte geïnstalleerd kan worden is dit minder werk als dat de bekabeling d.m.v. opbouw elektrawerk moet worden uitgevoerd. Een elektrische oven, vaatwasser en/of quooker mogen niet samen op één elektragroep worden aangesloten.
De meeste gestelde vragen over een combimagnetron:
kan de combimagnetron samen met de magnetron op één groep? kan de combimagnetron samen met de koelkast op één groep? het antwoord is nee..
Keukenapparaten die je maar incidenteel gelijktijdig gebruikt, kun je alsnog op 1 groep aansluiten met behulp van een zogenaamde CombiSwitch. De CombiSwitch is een compacte regelaar waarmee je bijvoorbeeld een afwasmachine en een keukenboiler (voor een kokend-water-kraan) kunt combineren.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt.
Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
OVEN, MICROGOLFOVENS EN KOELKASTEN IN EEN KOLOMKAST Plaats de ingebouwde stopcontacten, in de mate van het mogelijke, boven of onder de toestellen (zo zijn ze toegankelijk in geval van een defect aan het toestel).
Bij niet geaarde stopcontacten is de kans op kortsluiting groter. Vooral grotere elektrische apparaten lopen risico. Hierbij kunt u denken aan broodroosters, grill apparaten, andere keuken apparaten, maar bijvoorbeeld ook computers.
Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad.
Een niet-geaard stopcontact is aangesloten op een bruine en een blauwe draad. De bruine voert de stroom aan en de blauwe voert deze af. Is er naast de blauwe en bruine draad ook nog een geelgroene draad aanwezig? Dan is er sprake van een geaard stopcontact.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu je dit weet kun je het totale vermogen per groep preciezer uitrekenen. Dit gaat als volgt: 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Een normaal stopcontact levert 3,6 kWatt aan stroom. Doorsnee magnetrons verbruiken ongeveer 2 kWatt. Je kan dus prima een normaal stopcontact gebruiken voor de magnetron en er een ander klein huishoudelijk apparaat op aansluiten.
Op 1 groep in de meterkast
Door die lagere aansluitwaarde kun je een 1-fase-inductiekookplaat op een 'gewone' elektriciteitsgroep in de meterkast aansluiten. Die moet dan wel een piekbelasting van 3,65 kW hebben en zonder problemen 3650 Watt aan stroom 'tegelijk' kunnen leveren.
Nu is het natuurlijk handig om te weten hoeveel Watt u per kamer in uw huis verbruikt. Zo weet u hoeveel apparaten u op één groep kan aansluiten. Zoals hierboven vermeldt, is de vuistregel voor de hoeveelheid Watt dat op één groep je niet meer da 3500 watt kan aansluiten.
Let er wel op dat de totale aansluitwaarde van al deze apparaten niet hoger is dan 3500 Watt, want dan riskeer je overbelasting. En zet nooit je wasmachine en droger op dezelfde groep. Omdat wasmachines erg veel energie verbruiken, moet de wasmachine altijd op een aparte groep aangesloten worden.
Sluit je vaatwasmachine altijd aan op een geaard stopcontact. Gebruik geen verlengdraad of meervoudige stekkers. Moet je een elektrische installatie creëren? Dan heb je een stopcontact nodig dat is verbonden met het aardingscircuit.