Schaatsen is één van de meest populaire sporten in Nederland. Jong en oud schaatst voor plezier of om te winnen. Het is goed voor je uithoudingsvermogen, je bloeddruk, hart- en vaatstelsel en je bovenbeen-, buik- en rugspieren.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment.
Extreme schaatshouding
Rugklachten kennen ook een tweede component. En die heeft alles te maken met de extreme houding van schaatsers. De gebogen houding zorgt voor anderhalf tot twee keer zoveel spanning op je gewrichten als wanneer je rechtop staat. “De tussenwervelschijven krijgen het behoorlijk voor de kiezen.
Schaatsen is een echte cardiotraining waarbij vooral je uithoudingsvermogen wordt getraind, maar je traint ook wel degelijk bepaalde spiergroepen. Ongemerkt kun je vooral je bovenbenen, billen en heupen goed trainen met schaatsen en zul je hier na verloop van tijd ook grotere spieren en een strakker lichaam krijgen.
Schaatsen is een sport. Bij de schaatsvereniging kun je zowel wedstrijden schaatsen als je schaatstechniek verbeteren. Onder leiding van gediplomeerde trainers ga je samen met leeftijdsgenoten het ijs op.
Gemiddeld verbrand je met schaatsen zo'n 7 calorieën per uur. Weeg je bijvoorbeeld 65 kilo en ga je een uurtje naar de schaatsbaan, dan verbrand je ongeveer 7 x 65 = 455 calorieën. Weeg je daarentegen 77 kilo, dan verbrand je in een uurtje ongeveer 539 calorieën. Dit is vergelijkbaar met een uur joggen (6 km/u).
De dominantie van Nederland is niet alleen te wijten aan de vele kunstijsbanen en de uitstekende organisatie van de commerciële ploegen. Ook de cultuur-geografische geschiedenis speelt een belangrijke rol. In de geschiedenis van het schaatsen neemt Nederland een unieke positie in.
De basis voor de training blijft de twee keer 1 a 1,5 uur trainen op het ijs. Hoe dichter bij de tocht hoe vaker je een langere ijstraining kunt doen. Bij de normale ijstrainingen is het belangrijk en leuk om ook snelheidswerk te blijven doen. De toegevoegde waarde van een derde ijstraining is gering.
"Gebruik je beide armen, dan verbruik je ook tweemaal zo veel energie", aldus oud-schaatskampioen Olympian Dan Jansen in Newsday. "Dus om energie te besparen voor later in de race, houd je een arm op de rug". Het gebruik van beide armen komt weer terug als de finish in zicht is om de schaatser een extra boost te geven.
Door gebruik te maken van de zwaartekracht, kun je snelheid verhogen. Wie dit zo effectief mogelijk doet, zal sneller gaan. Daarom is het heel belangrijk om het lichaamsgewicht juist te gebruiken bij het zijwaarts afzetten. Daarbij draait het om de uitgangshouding van het lichaam.
Als je tijdens het skeeleren vergeet om je rug af en toe te rechten kun je last krijgen van rugpijn doordat je in een verkeerde houding skeelert. Meestal is de rugpijn onschuldig en heb je er vooral last van tijdens het skeeleren.
Schaatsen is een fysiek en mentaal zware sport. Uren maken op en naast de ijsbaan en dan tot het uiterste gefocust zijn als het startschot klinkt. Regelmatig ervaren schaatsers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Seizoenen. Schaatsers trainen in de zomer harder dan in de winter, want in de winter moeten ze ook uitgerust zijn om hard te kunnen schaatsen. In de zomer doen ze 4 keer per week krachttraining van ongeveer 2,5 uur per keer. In de winter doen ze twee keer per week krachttraining van een uur.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
De tocht voert langs alle elf steden en de gehele tocht is 230 kilometer lang. Inmiddels is het jaarlijkse aantal deelnemers opgelopen tot zo'n 175.
Leren schaatsen kan bij een KNSB-vereniging of via bij een schaatsschool.
Nederland is dankzij de gouden medailles van Sven Kramer, Ireen Wüst en Michel Mulder in Sotsji het succesvolste schaatsland in de historie van de Olympische Winterspelen. Oranje heeft nu dertig gouden medailles veroverd op de Winterspelen, één meer dan de Verenigde Staten.
Het is een van de oudste Nederlandse volkssporten en wordt van jongs af aan geleerd. Wanneer het een paar dagen vriest en het ijs stevig is, geven Nederlandse scholen weleens "ijsvrij". Het is als volksvermaak een typisch Nederlands verschijnsel.
Er wordt geschaatst op een standaardbaan (meestal een 400 meter-baan), bestaande uit twee gescheiden schaatsbanen met een baanbreedte van tenminste vier meter (liefst vijf) met bochten van 180 graden en een straal van de binnenbocht tussen de 25 en 26 meter.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Conclusie. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt). Kies je voor hardlopen, bedenk dat dan hardlopen blessuregevoelig is en je gewrichten sneller zullen slijten als je veel overgewicht hebt.