Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken.Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Zitten er filterwatten in jouw aquariumfilter? Dan kun je deze het beste iedere één tot twee weken vervangen. Watten zijn zeer effectief in het filteren van het water, maar zijn moeilijk schoon te spoelen.
We bevelen aan om de 2 maanden de JUWEL Carbrax te vervangen. JUWEL Phorax is een uiterst efficiënt filtermedium voor het afbreken van fosfaten in uw aquarium.
De eerste vraag die wij moeten beantwoorden is “hoe vaak moet ik onderhoud plegen aan mijn potfilter?” Het antwoord is eigenlijk een open deur antwoord “Zo vaak als nodig is!” Als wij naar de potfilter handleidingen kijken, dan komen wij adviezen tegen van eenmaal per week tot eenmaal per maand.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden.
Voor het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van het aquarium hoef je geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. In principe heb je voor de binnenkant voldoende aan een algenschraper, waarna je de algen met een algenschepnet uit het aquarium verwijdert. De buitenkant maak je schoon met een spons en water.
In het kort uitgelegd wordt een stuk filterschuim in een hoek geplaatst. Met een luchtfilter of opvoerpompje wordt water van achter het filter naar het aquarium gepompt. Water stroomt door het filter weer terug en filtert daarmee het water. Het filter heeft op zich weinig onderhoud nodig.
Filterwatten zijn gemaakt van een lichtgewicht materiaal met een fijne structuur. Hierdoor vullen de filterwatten vanzelf een filterpomp in elke vorm of maat. Je kunt filterwatten dan ook gebruiken in zowel een cartridge filterpomp als in een zandfilterpomp.
Het eerste dat u moet doen is natuurlijk de stekker eruit halen. Vervolgens haalt u de sponzen en watten uit het filter. Sponzen kunnen meerdere keren gebruikt worden maar watten kunt u het best iedere twee weken vervangen. Ze zijn zeer effectief in het filteren maar moeilijk schoon te maken.
Hoe vaak moet u Cirax vervangen? U dient uw Cirax filtermateriaal elke 12 maanden te vervangen.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Filterwatten. Filterwatten vormen een ideaal filtermateriaal om vuil uit het water te filteren. Afhankelijk van de mate van verontreiniging loopt het echter snel vol en vermindert dan de waterdoorstroming van uw filter.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Klik de vetfilters los en spray ze in met afzuigkapfilter ontvetter. Laat de ontvetter ongeveer 10 minuten intrekken. Reinig de filters op 40 graden in de vaatwasser met een vaatwasblokje. Zorg ervoor dat het vette gedeelte naar beneden ligt en de vetfilters niet klem zitten in de vaatwasser.
Een sponsfilter is één van de eenvoudigste interne filters voor het aquarium die zeer budgetvriendelijk is. Meestal worden ze aangedreven door lucht maar je kan ook een pomp gebruiken. Sponsfilters zijn ideaal voor aquaria met garnalen of kweekbakjes. Het gebruik is echter niet beperkt tot dit type aquaria.
Afzuigkap roosters schoonmaken met ontvetten
Haal de afzuigkap filters los van de afzuigkap, plaats ze in de gootsteen en spuit ze in met een ontvetter. Laat het schoonmaakmiddel een half uur of langer intrekken. Spoel de roosters af met warm water en schrob het vuil eraf met een afwasborstel of schuursponsje.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Houd de liter-regel aan.
Een goede leidraad voor het bepalen van het aantal vissen die veilig in een aquarium kunnen is de vissen-per-liter regel. Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water.
Wanneer je je filter schoonmaakt en je de sponsen en biomedia met water afspoelt verdwijnen er een hoop bacteriën door het putje. Het is daarom aan te raden om na iedere schoonmaakbeurt van je filter even wat bacteriën toe te voegen.