De Kroatische drank Kruškovac is een likeur met een alcoholpercentage van rond de 25% en een opvallende oranje kleur die vergelijkbaar is met die van oranjebitter. De likeur wordt gemaakt van peren. Het wordt vaak gedronken met ijs of gemixt met 7Up of sinaasappelsap.
In Kroatië drinkt men al eeuwenlang Kruškovac, een likeur gemaakt van Dalmatische peren. Kruško is zijn kleine broertje. Waar Kruškovac een alcoholpercentage van 24 tot wel 40% heeft, is Kruško de wat lichtere variant met een percentage van 14,5% alcohol. Dat betekent dat je de smaak van de peren beter proeft.
Badel Svatovski Kruskovac heeft een alcoholpercentage van 24%.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Je moet het niet mixen met iets anders maar gewoon puur drinken omdat het zo'n bijzondere, fruitige smaak heeft. Ookal komt het van oorsprong niet uit Kroatië, dit type Rakija uit Macedonië heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd in Kroatië.
De Kroatische drank Kruškovac is een likeur met een alcoholpercentage van rond de 25% en een opvallende oranje kleur die vergelijkbaar is met die van oranjebitter. De likeur wordt gemaakt van peren. Het wordt vaak gedronken met ijs of gemixt met 7Up of sinaasappelsap.
Alcohol in Kroatië
Er zijn veel lokale, populaire biermerken verkrijgbaar zoals Karlovačko en Ožujsko, maar ook Heineken en Bavaria vind je veel terug op de kaart. Wijn is een alcohol in Kroatië dat veel wordt gedronken tijdens de lunch.
De lekkerste omfiets likeur Kruskovac vindt je natuurlijk bij Wijnuitkroatie.nl. Bestel nu deze overheerlijke likeur en waan je weer in Kroatië!
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.
De meeste Kroaten kunnen zich geen viering voorstellen zonder hun geliefde, traditionele gerechten zoals gegrild lamsvlees, gegrilde vis, gebakken inktvis, čevapčići van de barbeque…… De Dalmatiërs hebben een geheel eigen manier van maaltijden bereiden.
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Kroatië. – Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (0 voor beginnende bestuurders onder de 24 jaar). – Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op. Je pupillen worden groter. Je kan misselijk worden en overgeven.
Je bent ziek of verkouden
Het alcoholpercentage in je bloed stijgt dan sneller. Water mengt met alcohol, en hoe minder vocht er in je lichaam zit, hoe eerder je dus dronken wordt. Extra tip: drink na het stappen of een feest altijd wat extra water. Dan voorkom je ook de ergste hoofdpijn de volgende ochtend.
Tip. Mix de Limoncello met cola en je hebt een eenvoudige maar lekkere cocktail!
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
Limoncello bewaren in de vriezer
Bewaar limoncello altijd in de vriezer, want de beste limoncello is ijskoud het lekkerst! Dankzij het hoge alcoholpercentage bevriest de limoncello niet. Wanneer je jouw limoncello in (of buiten) de koelkast bewaard kun je hem eventueel ook met een ijsklontje drinken.
Op 1 juli 2021 is de nieuwe Alcoholwet in werking getreden. Sterke drank mag alleen nog verkocht worden op een webshop waar geen andere producten worden aangeboden.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Het dragen van een fietshelm is verplicht voor fietsers tot 16 jaar. Elektrische fietsen moeten waar mogelijk gebruikmaken van het fietspad.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.