Zorg ervoor dat het naast gezellig ook gezond blijft door extra te ventileren. Tijdens het gourmetten komt er veel fijnstof vrij door het bereiden van eten op hoge temperatuur. Bij het gourmetten op spiritusbranders komen er ook nog eens verbrandingsgassen vrij. De dampen die vrijkomen zijn ongezond voor je lichaam.
Gourmetten kun je zelf zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Het is helemaal afhankelijk van de keuzes die je maakt. Vaak wordt er gedacht aan veel vlees, allerlei sausjes en (wit) stokbrood. Maar gourmetten hoeft er niet zo uit te zien!
Zet een schaaltje met azijn en een spons in de kamer, verwarm een pannetje met citroen of plaats kopjes met gemalen koffie in huis om de gourmetlucht te doen verdwijnen. Al deze producten absorberen nare luchtjes. Ook een goede tip: zeem je ramen met glassex. Juist op de ramen blijft vaak een vetlaag zitten.
Zet een pot water met enkele eetlepels azijn op het vuur en laat even pruttelen. Of zet wat glaasjes pure azijn in de kamer waar je gegourmet hebt. Ten slotte kun je ook potjes natriumbicarbonaat op tafel zetten om de geurtjes te absorberen.
Bij fondue gaan er vlees, vis en groente in de hete olie of bouillon. Dat is iets anders dan ze bakken in een pannetje. Gourmet kan wat gezonder zijn dan fondue omdat je minder olie gebruikt. Kaasfondue is dan weer geen raclette.
Het ongezondst is bewerkt vlees zoals worsten en gerookt vlees zoals spek.” Geen zwartgeblakerd vlees: laat eten tijdens het gourmetten niet aanbakken. ,,Alles met zwarte aanbaksels is kankerverwekkend. Dat geldt óók voor groente.
Totaal aantal calorieën gourmetten
Al met al kun je ervan uitgaan dat je tijdens een avondje gourmetten een totaal van ongeveer 1.170 calorieën binnenkrijgt.
Aanraders voor vis en groenten gourmetten
Van grüner veltliner, sauvignon blanc, tot chardonnay, een mooie witte wijn past vaak goed bij gegrilde vis. Eet je voornamelijk groenten gourmet, ga dan voor een fruitige rode wijn, zoals een syrah of pinot noir.
Denk bij de volgende keer bakken of braden vooruit en zet een bakje met azijn in de keuken. Azijn absorbeert de baklucht en zorgt ervoor dat de stank zich niet verspreidt. Is het daar al te laat voor? Zet bakjes met gemalen koffie op een aantal plekken in de kamer.
Het wordt minder statisch, verwijdert zeepresten die voor irritatie kunnen zorgen en beschermt de kleuren van je kledingstukken. Allemaal leuk en aardig, maar azijn stinkt toch vreselijk? Geen zorgen! Je ruikt namelijk geen azijngeur wanneer je kleding droog is én het verwijdert ook zweetluchtjes en vlekken.
Gourmetten associeer je al snel met de kerst. Maar gourmetten in de zomer kan prima! Het voordeel van het gourmetstel in de tuin gebruiken is dat je de vervelende geurtjes niet in huis hebt. En zo gebruik je hem vaker dan maar één keer in het jaar.
Honden, katten en knaagdieren en gourmetten
Vooral knaagdieren, maar ook jonge of enthousiaste honden en katten, vinden het erg interessant om hieraan te knabbelen. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Ook kan jouw maatje in het snoer verstrengeld raken, en zo bijvoorbeeld het gourmetstel om te gooien.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken. Strooi weer wat zout op de steen, draai het stukje vlees om en laat het nog twee minuten bakken.
En vergeet de held van de gourmet niet: de sausjes! Bijvoorbeeld Calvé knoflooksaus, whisky- en cocktailsaus, sambasaus, Calvé BBQ saus en Calvé's klassieker: pindasaus. Een knapperig broodje hoort er ook bij. Reken op een half stokbrood per persoon.
Dit is de meest gestelde vraag als we het over gourmetten hebben. Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 300-400 gram per persoon. Heb je grote eters, reken dan iets ruimer: bijvoorbeeld 400-500 gram. Wanneer er veel kleine kinderen in het gezelschap zijn, dan kun je rond de 250-300 gram per persoon rekenen.
Denk aan bakpoeder, koffiedik, azijn of actieve kool . Plaats bijvoorbeeld een bakje met azijn in de buurt van de bron van de geur, wanneer de stank erg doordringend is. Ook een kom met versgemalen koffiebonen absorbeert vieze geurtjes in huis en verspreidt daarnaast een aangename geur.
Witte azijn trekt alle nare geuren uit ruimtes. Zet schaaltjes azijn neer in de kamer die heel erg stink. Een andere manier is om een doek in de azijn te dippen, uit te wringen en op te hangen. Hiermee worden geuren in de ruimte geneutraliseerd.
Azijn en citroen kunnen beide helpen bij het neutraliseren van vieze geuren. Azijn heeft een sterke geur op zichzelf, maar na verdamping neutraliseert het vaak ongewenste geuren, zoals die van vis, uien of rook.
Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
Het gourmetten is van origine een Zwitserse uitvinding dat eind jaren '70 door chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn naar Nederland is gebracht. Ze gingen het hele land door om het gourmetstel zoals wij deze vandaag de dag kennen te presenteren.
Olie of boter om mee te bakken
Je kan ervoor kiezen om met olijfolie of zonnebloemolie te bakken. Olijfolie wordt vrij heet en is daarom goed voor het gourmetten. Pas wel op voor de spetters. Je kan ook vloeibare boter gebruiken, dit is ook makkelijk in je pannetje te doen.