Om een vetbrand in de keuken of restaurant van horecagelegenheden te blussen zijn brandklasse-F schuimblussers ontworpen.
De CO2-brandblusser laat daarbij ook geen residu na en is daarom ideaal om de keuken en eetwaren te vrijwaren van nevenschade. Met de CO2-brandblusser kan je ook zonder problemen elektrische branden blussen of brandende toestellen die onder elektrische spanning staan.
Voor commerciële keukens hebt u brandblussers van klasse K nodig.
In de regel geldt in bedrijven per 100m2 één brandblusser met minimale inhoud van 6-liter-schuim met een minimum aantal brandblussers van twee blussers per verdieping.
(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
Met een poederblusser kunnen elektrische apparaten veilig worden geblust, zelfs wanneer zij in gebruik zijn. Maar omdat het poeder in alle naden, kieren en gaatjes komt, wordt veel elektrische apparatuur onbruikbaar na het blussen met poeder.
Zoals gezegd zijn het goede blussers voor algemeen gebruik , geschikt voor de meeste ruimtes, en ze pakken branden van ontvlambare vloeistoffen en ontvlambare vaste stoffen aan. U weet misschien waar ze voor worden gebruikt, maar wist u dat, wanneer u schuimblussers op internet koopt, deze NOG STEEDS door een professional in bedrijf moeten worden gesteld?
Voor bedrijven in de horeca is de wet- en regelgeving anders. In deze branche is de aanwezigheid van een blusdeken namelijk wel verplicht.
We raden aan om een kleine schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien voor gebruik in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen. Deze blussers zijn ideaal voor vlam-in-de-pan-branden en brandend frietvet die je niet met een branddeken kan blussen.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, moet gerecycleerd worden als klein chemisch afval. Je kan ze eenvoudig binnenbrengen bij jouw lokaal recyclagepark voor verdere verwerking. Ze kunnen ook verwerkt worden door gespecialiseerde afvalbedrijven, zoals Van Gansewinkel.
De NFPA 96 vereist geautomatiseerde brandblusapparatuur voor alle vetverwijderingsapparaten, afzuigkappen en uitlaatkanalen in een professionele keuken , evenals alle kookapparatuur die vettige dampen produceert.
Bekijk dit artikel [link artikel over brandblusserveiligheidstips] voor brandblusserklassen en elektrische, vet- en andere soorten branden. Meestal is een brandblusser van vijf pond voldoende. Tenzij het een heel groot of commercieel gebruikt apparaat is, heeft de keuken alleen een brandblusser nodig die groter is dan 2,5 pond.
Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten. Op die manier wordt jouw vluchtroute het beste beschermd.
Het nadeel van een schuimblusser is dat het een duurder blusmiddel is en dat het niet vriesbestendig is. Het grote voordeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het weinig tot geen nevenschade veroorzaakt.
Water is het beste blusmiddel voor brand van vaste stoffen als hout, papier, textiel en karton. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden van elektrische apparaten die onder stroom staan!
Voor alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn – scholen, kantoren, winkels, restaurants, openbare gebouwen – is de wetgeving heel duidelijk: brandblusapparaten zijn verplicht, ook als er reeds brandhaspels aanwezig zijn.
Droge chemische brandblussers zijn niet voldoende om keukenbranden te blussen die te maken hebben met plantaardige kookoliën, die een hoog risico op hernieuwde vlammen met zich meebrengen. Deze blussers moeten uit de kookruimte worden verwijderd.
De meeste branden in huis of op kantoor kunnen geblust worden met een schuimblusser, maar dit blusmiddel is niet altijd geschikt bij vetbranden of vorst. Een poederblusser is voor vrijwel iedere brand geschikt, maar richt meer nevenschade aan. Tot slot is een vetblusser speciaal ontworpen voor keuken- en vetbranden.
Absoluut niet doen bij een frituurbrand
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.
Als ondernemer moet u eten en drinken veilig verhandelen, bereiden en verwerken. Dit geldt ook als u particulier bent en bijvoorbeeld catering aanbiedt. De NVWA houdt toezicht op de regels die hiervoor gelden. Of u nu een restaurant, een bakkerij of een supermarkt heeft, voedselveiligheid is een belangrijke vereiste.
Vaste blusmiddelen, zoals een brandslanghaspel, moeten minimaal jaarlijks worden gecontroleerd door een deskundige. Hierbij wordt niet alleen de werking van het blusmiddel gecontroleerd, maar ook de werking van de keerklep en het risico op legionella.
Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia's, etc. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlam vatten.In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen. Gebruik daarom geen blusdeken voor frituurbranden.
Terwijl ABC-blussers veelzijdig zijn en een breed scala aan branden kunnen bestrijden, zijn CO2-blussers specifiek ontworpen voor elektrische en brandbare vloeistofbranden . De keuze tussen de twee hangt af van de specifieke behoeften van de omgeving en de soorten gevaren die men kan tegenkomen.
De NEN-2559 stelt een aantal eisen aan het onderhoud van brandblussers. Namelijk dat deze ieder jaar gecontroleerd dienen te worden, dat schuimblussers ieder 5 jaar vervangen moeten worden, iedere 10 jaar een revisie en dat na 20 jaar de gehele brandblusser vervangen dient te worden (inclusief montageset).
Waar zou u een schuimblusser gebruiken? Schuimblussers zijn ontworpen voor gebruik bij branden van klasse A en klasse B. Branden van klasse A zijn branden die ontstaan op vaste stoffen, zoals papier, hout en meubilair. Branden van klasse B zijn branden die ontstaan op ontvlambare vloeistoffen, waaronder brandstoffen, oplosmiddelen en verf.