Matcha, afkomstig van de Camellia Sinensis plant, is een groene thee die gemaakt wordt van gestoomde en gedroogde theeblaadjes, die gemalen worden met een speciale granieten molensteen tot een fijn poeder.
Het bevat vele goede en gezonde stoffen, zoals antioxidanten, catechinen (EGCg), vitaminen (A, B-complex, C, E en K), mineralen (selenium, chroom, zink en magnesium), tannines, theïne en vrije aminozuren, zoals L-theanine. Het dagelijks drinken van matcha of andere hoogwaardige groene thee draagt bij aan de gezondheid.
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Matcha is gezond
Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).
Matcha helpt de darmflora te versterken
Die polyfenolen zitten ook in de theeplant (de camellia sinensis) en wanneer je ze opneemt via matcha, zorgen ze voor een toename van de goede darmbacteriën.
Twee kopjes per dag is een goed gemiddelde, maar drink het liever niet 's avonds omwille van het energieopwekkend effect. Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt.
De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren. Een overconsumptie Matcha poeder kan leiden tot maagproblemen.
Matcha is duurder en superieur aan gewone groene thee, deels vanwege het unieke groeiproces.
Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend. Naast thee zetten van matcha kun je matcha poeder in nog veel meer gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in toetjes en smoothies.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
1 gram matcha-poeder bevat ongeveer 30 mg cafeïne. Voor een gemiddelde maat matchakom (chawan) gebruik je ongeveer 1 gram maar er gaat veel meer in dan in een espressokopje. Als je meer poeder gebruikt krijg je meer cafeïne. Daarom kan een kom matcha dus sterker zijn dan een espresso.
Voor één kopje matcha thee gebruik je 2 schepjes matcha thee (met een speciale matcha lepel) en 100 ml water.
Echte Matcha wordt gemaakt in Japan van uitsluitend groene thee bladeren van de Gyokuro plant. De Zen Buddhist Eisai, die Zen Boeddhisme vanuit China in Japan introduceerde, bracht in 1191 de eerste groene thee bladeren mee naar Japan, ook vanuit China.
Als we het hebben over de maximale voordelen die uit matcha thee verkregen kunnen worden, dan is het beter hem te bereiden met plantaardige melk dan met zuivel. Matcha bevat 100 keer meer krachtige antioxidanten (epigallocatechin gallate-3 (EGCG)) dan welke andere groene thee ook. En het heeft eigenlijk geen analogen.
De werking van groene thee wordt toegeschreven aan de antioxidanten die groene thee bevat. Dit zijn de zogenaamde polyfenolen In onderzoeken bij kankercellen leken deze polyfenolen uit thee de groei van de kankercellen te remmen.
Gebruik geen gewone garde om de matcha te kloppen. Met een bamboe klopper krijg je sneller en beter een mooi, stevige schuimlaag en dat komt de smaak van de thee ten goede.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
Matcha vs. Yerba Mate: wat is het? Matcha is een poeder gemaakt van fijngemalen groene theebladeren en yerba mate is de gedroogde, geplette bladeren en twijgen van de regenwoudhulstboom.
Een premium kwaliteit Matcha is erg fijn en voelt zijdeachtig. Een lage kwaliteit Matcha is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers. Voor Matcha geldt: hoe groener, hoe beter. Een goede kwaliteit Matcha herken je aan een helder, frisgroene kleur.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
L-theanine zorgen voor een boost voor de neurotransmitters: dopamine & serotonine. Serotine heeft dus kalmerende werking en dopamine een opwekkende werking. De combinatie in Matcha zorgt er dus voor dat je een opwekkend effect ervaart maar dat je dopamine-balans niet verstoort wordt.
Koffie of thee: door koffie of thee op een lege maag te drinken, kan je een misselijk gevoel en een zere maag krijgen. De zuurgraad van je maaginhoud stijgt en daardoor kun je last krijgen van zuurbranden. Heb je toch zin in thee, kies dan voor een natuurlijke variant als munt- of kamillethee.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.