Campina botergoud bakken en braden is romig en puur van smaak! Het is speciaal ontwikkeld voor bakken en braden en spat niet. Daarnaast besteden Campina boeren extra aandacht aan koe, natuur en klimaat.
Bak- en braadboter
Omdat het bijna geen water bevat, spettert het vrijwel niet. De toevoeging van een eiwitrijk weipoeder zorgt ervoor dat het vlees sneller bruin wordt tijdens het bakken. De toevoeging van lecthine zorgt er eveneens voor dat de bak- en braadboter minder spettert dan andere botersoorten.
Er is een simpel trucje om dat te voorkomen. Vooral extra vierge olijfolie kan flink spetteren wanneer je die verhit in de pan. Deze olie is dan eigenlijk ook het meest geschikt om te gebruiken in koude gerechten. Gewone olijfolie is zuiverder, waardoor je er beter in kunt bakken en hij minder zal spetteren.
Wat je moet doen om te voorkomen dat hete boter gaat spatten? Een snufje zout in de pan doen! Door zout toe te voegen, spatten waterhoudende vetten zoals boter en margarine niet meer. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken dat er een spetter hete boter op je huid terechtkomt.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Beste keuze. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter bestaat voor 50% uit verzadigd vet, terwijl margarine voor 20% uit verzadigd vet bestaat en halvarine slechts voor 10%.
Er is een simpel trucje om dat te voorkomen. Vooral extra vierge olijfolie kan flink spetteren wanneer je die verhit in de pan. Deze olie is dan eigenlijk ook het meest geschikt om te gebruiken in koude gerechten. Gewone olijfolie is zuiverder, waardoor je er beter in kunt bakken en hij minder zal spetteren.
Voeg een beetje water toe aan de pan. Door wat water in de pan te doen wanneer je het spek wilt bakken, voorkom je dat het gaat spetteren, zo weet The Kitchn. Het water verdampt en hiermee zorg je er ook nog eens voor dat het spek niet zo aan de pan blijft plakken.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Om te voorkomen dat die verrekte olie overal heen spat kan je voor het bakken een beetje zout in de pan strooien. Wanneer je dit doet voordat je met olie of boter in de weer gaat voorkom je dat je vloekend als een ketter achter het fornuis staat.
Spetterende olie voorkom je door een simpel trucje: strooi van tevoren een beetje zout in de pan. Zout neemt vocht op uit voedsel, waardoor je minder last hebt van opspattende olie. Het spatten kun je ook verminderen door je ingrediënten van tevoren droog te deppen en het vuur wat lager te zetten.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Croma bevat geen water en kan daarom bij het opsmelten en verhitten van zichzelf niet spatten. Indien er echter, bijvoorbeeld met het vlees, vocht in de pan komt, dan verwarmt dit water en vormt zich stoom. Deze stoom baant zich met kracht een uitweg, met als gevolg spatten.
Gelukkig bestaat er een boter die alles een stuk gemakkelijker maakt: de geklaarde boter van Carlsbourg! Direct klaar voor gebruik en perfect voor het bereiden van sauzen en koken op hoge temperaturen. Dankzij zijn samenstelling van bijna uitsluitend puur vet brandt hij niet aan.
De beste keuze om je vleesje of pannenkoekje in te bakken is olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een fles, meldt het Voedingscentrum. Vloeibare boter is gezonder omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde boter, en relatief veel onverzadigd vet.
Bak de speklapjes op hoog vuur aan beide kant bruin. Zet het vuur laag, voeg er een beetje heet water bij en laat de speklapjes 45 minuten sudderen. Op deze manier krijg je heerlijke malse speklapjes.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Olijfolie kun je goed als vervanger van zonnebloemolie gebruiken. Voor het bakken en braden van bijvoorbeeld vlees of groenten raden we de gewone of Mild Olijfolie aan. Ook bij het bakken van een taart of cake kan olijfolie worden gebruikt, maar dit blijft niet onopgemerkt door de sterkere smaak van olijfolie.
Pas op met het verhitten van olie
Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Het is onder meer slecht voor hart en bloedvaten. Jaren geleden, toen nog niet bekend was dat transvetten schadelijk waren, werd er een andere techniek gebruikt om de oliën in margarine te verharden, waarbij transvet ontstond.
Roomboter bevat zowel vitamine A, D en E, maar ook veel verzadigd vet en vormt daarom geen verstandige basis binnen een gezond voedingspatroon. Verzadigd vet wordt namelijk binnen onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Vandaar dat het ook wel wordt gezien als het ongezonde vet.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.