De vacht vereist dan ook meer aandacht dan de vacht van een gladharige cavia. Vaak volstaat één keer per week borstelen, echter dit geldt niet voor alle borstelharige cavia's. Voor cavia's kunt u het beste zachte borstels gebruiken en voor langharige ook een kam.
Je cavia kan prima gewassen en geknipt worden. Maar hoe doe je dat? Wassen en knippen is soms nodig. Je cavia kan vies zijn of het in de zomer erg warm hebben.
Cavia's hebben niet vaak een bad nodig, hooguit eens per maand. Veel cavia-eigenaren geven hun dieren in de zomer eens per maand een bad en om de maand in de winter.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Hoe vaak moet ik de nagels van een konijn of cavia knippen? Dat hangt natuurlijk af van hoe snel ze groeien en dat verschilt per dier. Maar als richtlijn kunt u ongeveer eens per maand overwegen.
Knip de nagels van de cavia op een plaats waar je de cavia snel weer neer kan zetten en onthoud “cavia tandjes zijn heel scherp”. Als je bij jonge caviaatjes de nagels gaat knippen doe dit dan ook met een klein schaartje en knip alleen een klein stukje eraf.
Maar hoe vaak moet je een kooi nou verschonen? Een caviakooi moet 1 tot 2 keer per week verschoond worden. Elke cavia is anders en sommige plassen nou eenmaal meer dan andere. Je hoeft niet alles uit de bak te gooien, maar zorg ervoor dat je de natte plekken er uit haalt en vervangt met schoon zaagsel.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Hou er ook rekening mee dat cavia's niet goed tegen de kou kunnen. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden hebben de cavia's een goed warm hok nodig. En vooral in de winter hebben de cavia's een vorstvrije plek nodig om te overwinteren, dit kan bijvoorbeeld een schuur zijn.
Meestal is alleen water genoeg, maar je kan ook een beetje zeep gebruiken. Gebruik voor een klein plekje gewone zeep en geen shampoo. Shampoo gaat schuimen en dan moet je het plekje goed reinigen met water; daarom is zeep beter voor een klein vies plekje. Is de kont van de cavia vies, dan helpt een 'kont-bad'.
Gewoon een afwasteiltje pakken. Spul in het water, cavia erin.. goed vasthouden, nog wat spul op je hand, smeren maar. Desnoods zachtjes lauwe kraan aan om ze af te spoelen. idd in een heel klein laagje water...heerlijk lauw water...
Als de cavia goed is behandeld vanaf zijn geboorte en dagelijks is opgepakt, duurt het een paar weken voor hij gewend is aan zijn nieuwe baas en nieuwe thuis en het handtam maken duurt dan net zo lang; afhankelijk van de cavia ongeveer tussen de vier en acht weken, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.
Ja, de meeste cavia's hebben hun ogen dicht als ze slapen. Als ze dromen kun je de ogen heen en weer zien bewegen.
Cavia's kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte. Vanaf 30 graden, een hittegolf, kunnen cavia's sterven aan de hitte, maar vanaf 25 graden kunnen ze al ernstig last krijgen van de warmte. Alle reden dus om de kooi op de koelste plek te zetten die je kan vinden in huis. De kooi mag so wie so nooit in de zon staan.
Als uw cavia likt is dat vaak een teken van genegenheid, ze zijn tevreden en willen u verzorgen. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon de zoute smaak op uw hand lekker vinden. Zich uitrekken. Dit duidt er meestal op dat een cavia zich bij u op zijn gemak voelt, terwijl hij rustig bij u op schoot zit.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Traplopen en tuimelen
Er is echter een probleem. De meeste konijnenhokken bestaan uit meerdere etages. Deze etages zijn vaak verbonden met een loopplankje. Cavia's kunnen wel gebruik maken van deze loopplank, maar ze vallen er heel snel vanaf.
Cavia's hebben vier snijtanden en zestien kiezen die tijdens hun hele leven blijven doorgroeien. Hier worden zij ook mee geboren: een cavia wisselt zijn tanden dus niet. De tanden van een cavia zien er normaal mooi glanzend en wit uit. De tanden en kiezen boven en onder horen recht boven elkaar te staan.
De nageltjes van je hamster hebben een goede verzorging nodig als ze niet vanzelf slijten. De nagels slijten vaak doordat je hamster over ruwe ondergronden/voorwerpen loopt. Het kan zijn dat jouw hamstertje hier geen of te weinig mogelijkheden voor heeft en daardoor te lange nageltjes krijgt.
Konijnen hebben aan elke voorpoot 5 nagels, waarvan 1 duimnagel en 4 nagels aan de achterpoten. De nagels van konijnen en knaagdieren groeien ook altijd door. Tamme dieren kunnen hun nagels vaak niet voldoende slijten, waardoor ze te lang worden.