Bacteriën. Als vlees of vis snel genoeg wordt ingevroren, krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees en vis.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!)en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Vis – 3-6 maanden
Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
De zogenaamde 'verse' vis is eigenlijk net zo ingevroren geweest als de vis in het vriesvak! Sterker nog, je betaalt soms wel drie keer zoveel voor deze 'verse' vis.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Ontdooi je vis nooit in warm water! Dan ontdooit hij ongelijkmatig en te snel, wat de smaak en textuur allesbehalve ten goede komt. Leg de vis in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water.Zorg ervoor dat hij helemaal ondergedompeld is.
Wetenschappelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van verse vis net zo goed is als de bevroren vis.
Als je de tijd hebt, kun je de bevroren vis de dag van tevoren naar de koelkast verplaatsen. Houd hierbij de vis in de verpakking en doe de zak in een kom om het water op te vangen. Heb je haast bij het ontdooien? Dan doe je er goed aan om de vis in een plastic zak te plaatsen en onder koud water te houden.
De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies. Al zijn hier enkele uitzonderingen op. Vlees kan je 2 tot 12 maanden in de vriezer bewaren, afhankelijk van de vleessoort. Ook niet elke vis kan even lang in de vriezer.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Door de gerookte zalm op een juiste manier in te vriezen kan je de houdbaarheid met enkele maanden verlengen. Om preciezer te zijn, ongeveer 3 maanden. Uit de vriezer is verpakte gerookte zalm best te gebruiken zoals op de verpakking staat.
Wat ook veel gedaan wordt is licht aanbakken of licht grillen. Houdbaarheid: een tonijn stuk is in de koelkast 4 a 5 dagen houdbaar. In de diepvries is de tonijn 3 maanden houdbaar.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je.
Het is belangrijk om te weten dat ontdooide producten, inclusief vis, niet opnieuw ingevroren mogen worden. Zorg ervoor dat je de restjes snel laat afkoelen en binnen een uur in de koelkast plaatst. Zodra de restjes zijn afgekoeld, kun je ze direct invriezen.
Dat heeft waarschijnlijk te maken met de kosten en de behoefte (vraag/aanbod) van de consument. In het kabeljauwseizoen – juni tot december – heb je veel aanwas en dus veel voorraad. Door de vis in te vriezen heb je ook in het laagseizoen voldoende voorraad en kun je de vis voor een stabiele prijs verkopen.
Vis wil je immers niet laten zwemmen in zijn eigen vocht. De beste manier om vis te ontdooien is door de filet op een rooster boven een uitlekbakje gedurende 8-12 in de koelkast te leggen. Heb je minder tijd? Ontdooi de vis dan in plastic verpakking gedurende 1 uur in koud water.
Het mooie van Iglo diepvries vis is dat U voedzame, lekkere en gemakkelijk te bereiden maaltijden kunt maken, perfect voor mid-week maaltijden of voor goede familiemaaltijden. Onze diepvries vis behoudt zijn smaak en voedingswaarde, zo bent U zeker dat U en uw famile steeds voedzame maaltijden eten.
Diepvriesvis hoef je niet altijd eerst te laten ontdooien, al is het wel aan te raden. Zeker wanneer je 'm wilt bakken of grillen. Laat 'm in de koelkast ontdooien en dep 'm vervolgens goed droog. Zo krijg je gegarandeerd nog een lekker krokant korstje!
De tonijn moet namelijk eerst ingevroren zijn geweest vóórdat het rauw geconsumeerd mag worden. In de vis kunnen namelijk parasieten zitten die pas worden gedood zodra het product is ingevroren.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Melk combineert slecht met andere dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis, yoghurt en eieren. Melk en vis is een heel slechte combinatie die je altijd zou moeten vermijden, net als melk en fruit.
Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.