Een werkgeversverklaring is een document waarin de details staan over onder andere je inkomen en je dienstverband (vast of tijdelijk) in loondienst. Een werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden op het moment dat je het document bij je hypotheekadviseur aanlevert.
Drie maanden dus – en geen dag langer. Banken en geldverstrekkers zijn daar echt streng in. Houd er rekening mee dat het bij sommige bedrijven wat langer duurt voordat ze dit soort aanvragen in behandeling hebben genomen.
Krijg je geen intentieverklaring van je werkgever, dan kijkt de bank naar je inkomsten. Vrijwel alle banken berekenen voor de hypotheek je gemiddelde bruto jaarinkomen over de laatste 3 kalenderjaren. Is je inkomen in het laatste van deze 3 jaar het laagst, dan is dit inkomen het uitgangspunt.
gegevens werkgever. gegevens werknemer. aard van het dienstverband. verklaring voortzetting dienstverband: de intentieverklaring.
Pas nadat de proeftijd is verlopen, mag de werkgeversverklaring opgesteld worden. Er moet sprake zijn van een "harde" intentie: opvolging van het tijdelijk dienstverband door een vast dienstverband.
Is een werkgeversverklaring verplicht? Ja, een werkgeversverklaring is verplicht als je in loondienst werkt en een hypotheek wilt aanvragen. Niet alle werkgevers verstrekken een werkgeversverklaring, maar dat betekent niet automatisch dat je geen hypotheek kunt aanvragen.
Je werkgever is wettelijk niet verplicht om een werkgeversverklaring in te vullen. Het kan zo zijn dat je werkgever een goede reden heeft om te weigeren, bijvoorbeeld omdat je ergens anders al grote schulden hebt. Soms is het onderdeel van de bedrijfspolicy om geen werkgeversverklaring af te geven.
Op de werkgeversverklaring van iemand met een 0-uren contract moet bij het brutosalaris 0 euro ingevuld worden. Het inkomen kan worden opgenomen als overwerk of meer gewerkte uren.
Het inkomen op de verklaring moet gelijk zijn aan het inkomen op je loonstrook. Het bruto jaarsalaris moet dus gelijk zijn aan 12 maal het maandsalaris dat vermeld staat op de ingeleverde salarisstrook.
Voor de aanvraag van een hypotheek vragen de meeste geldverstrekkers om een werkgeversverklaring. Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder een werkgeversverklaring in te leveren. Dit kan met een verzekeringsbericht via het UWV, hierop staat je toetsinkomen.
Wanneer je een contract voor bepaalde tijd of een flexibel contract hebt, kun je met een intentieverklaring van je werkgever ook een hypotheek krijgen.
Als je nog in de proeftijd van je contract zit
Je kunt een hypotheek aanvragen als jouw inkomen niet nodig is, bijvoorbeeld omdat je partner genoeg verdient. Je proeftijd loopt bijna af. Een hypotheekverstrekker kijkt dan naar het contract na je proeftijd.
U heeft vaak een werkgeversverklaring nodig als u in loondienst bent en een hypotheek wilt afsluiten. Deze verklaring geeft inzicht in uw inkomen en daardoor meer zekerheid dat u uw hypotheeklasten kunt blijven betalen. Heeft u een contract voor bepaalde tijd? Dan vult uw werkgever ook de intentieverklaring in.
Als je een huis wilt kopen en je hebt een tijdelijk contract, dan is een intentieverklaring erg belangrijk. Vaak is deze nodig om een hypotheek bij de bank aan te kunnen vragen.
Een werkgeversverklaring is een document waarin belangrijke gegevens over jou als werknemer staan. Denk bijvoorbeeld aan jouw persoonsgegevens en de aard van jouw dienstverband. Het belangrijkste onderdeel gaat over jouw inkomen en dat is ook vooral het stuk waarin de bank geïnteresseerd is.
Ben ik als werkgever verplicht een werkgeversverklaring af te geven? Een werknemer kan niet afdwingen dat de werkgever een werkgeversverklaring afgeeft. Als de werkgever goede redenen heeft om te weigeren een dergelijke verklaring te ondertekenen, is er geen sprake van schending van het goed werkgeverschap.
Heb je een vast contract, dan wordt je huidige inkomen als stabiel beoordeeld. Dat is een goede basis voor het berekenen van je maximale hypotheek. Voor het aantonen van je inkomen gebruik je een werkgeversverklaring. Vaak kun je ook de Inkomensbepaling Loondienst gebruiken.
Wat is een perspectiefverklaring? Met een perspectiefverklaring kunt u als uitzendkracht een hypotheek afsluiten. De verklaring laat zien dat u voldoende mogelijkheden heeft om in de toekomst aan het werk te blijven.
Zorg voor een geldige verklaring
Hiermee voorkom je dat het proces van de hypotheekaanvraag langer duurt dan nodig is. De werkgeversverklaring moet ingevuld worden door de werkgever. De werkgeversverklaring kan zowel online als offline ingevuld worden.
Uit de rechtspraak volgt dat de werkgeversverklaring geen voor de werkgever bindend document is. Een werknemer kan geen vast contract afdwingen als de werkgever in de werkgeversverklaring de hierboven geciteerde vraag met “ja” heeft beantwoord en er geen bijkomende omstandigheden zijn.
Wanneer je in loondienst bent met een vast contract, kan je dit aantonen met een werkgeversverklaring. Deze lever je in combinatie met een recente loonstrook in.
Een werkgeversverklaring is niet altijd nodig. Een verhuurder kan er, voordat hij een huurcontract afsluit met een huurder, om vragen, maar is hiertoe niet verplicht.
Mocht je geen intentieverklaring voor onbepaalde tijd krijgen van je werkgever, dan wordt je door hypotheekverstrekkers in feite als flexwerker of tijdelijke kracht gezien. Voor zelfstandig ondernemers gelden dezelfde spelregels.
Eisen aan een werkgeversverklaring. De werkgeversverklaring moet ingevuld worden door de werkgever. Er worden strenge eisen gesteld aan het invullen van een werkgeversverklaring.