Het geven van fooi in Colombia is redelijk gebruikelijk. In kleine restaurants is het geven van 1.000 of 2.000 COP voldoende, maar in luxere restaurants wordt over het algemeen een fooi van zo'n 10% verwacht. Steeds meer restaurants zetten deze fooi al automatisch op de rekening, houdt dit dus in de gaten.
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Net als in Nederland en België is een fooi in Portugal een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Een fooi van 10-12% is normaal in hotels, restaurants en taxi's. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector zoals parkeerwachters en pompbedienden. Het is gebruikelijk om hen een kleine fooi te geven van 4 tot 8 Rand. Bij tankstations hoeft u meestal niet zelf te tanken.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
' Hoewel het voor jou misschien lijkt alsof je voor een week gegeten hebt. Zeg als de ober je dan nog wat aanbiedt: 'Nee dank u, ik heb heerlijk gegeten. ' – Het digestief (het drankje dat je na het diner drinkt) achterover slaan.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Creditcards worden steeds meer gebruikt in Colombia. Bij de betere winkels in grote steden kun je meestal betalen met je creditcard. Geld wisselen kan bij banken of bij casas de cambio. Beide vind je in elke stad in Colombia.
In Colombia betaal je met de Colombiaanse peso, die wordt aangeduid met het ₱-teken of met de afkorting COP. Er zijn bankbiljetten van ₱1.000, ₱2.000, ₱. 5000, ₱10.000, ₱20.000, ₱50.000 en ₱100.000. Voor de munten gelden de volgende eenheden: 50, 100, 200, 500 en 1.000 peso.
Contant geld
U hoeft bij de Douane geen belasting over het geld te betalen. Het bedrag van € 10.000 kan ook in andere valuta zijn, of goud of gouden munten. Het maakt ook niet uit of het uw geld is of dat van iemand anders.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
Ter indicatie kunt u aanhouden dat een fooi voor een kofferjongen US$ 1-2 per service is en voor uw gids/chauffeur tijdens de reis een bedrag van 5-10 US$ per persoon per dag een richtlijn is.
Het geven van fooien is een aanvulling op het salaris van de chauffeur. Tijdens een safari is een bedrag van US $5-10 per persoon per dag een richtlijn.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Doordat het geven van fooi normaal is, liggen de salarissen in Egypte relatief laag. Het is normaal een fooi te geven van ongeveer 10%.
Zo zit het in Thailand
In Thailand wordt verwacht dat reizigers fooien geven. Een gids geef je 100 Baht (2,50 euro) per dag per persoon en voor een chauffeur is 50 Baht normaal.