Er zit 4,2 gram vet in 1 opscheplepel (60 gram) babi pangang, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Babi pangang betekent letterlijk 'geroosterd varken' maar wordt als gerecht in Nederland met name gegeten (of afgehaald) bij Chinees-Indische restaurants. Het bestaat uit gemarineerd en gegrild varkensvlees op atjar tjampoer, met een flinke lading zoetzure 'speciale' saus eroverheen.
De eerste babi pangang in Azie werd gemaakt van buikspek, later werd buikspek in Nederland, zeker net na de oorlog gezien als armeluis vlees. Men heeft hier lokaal dus gekozen voor andere, minder vette stukken varkensvlees, daarom maak ik mijn babi pangang van procureur, om het wel Nederlands te houden.
Tipan vrij vertaald: “stalen plaat”. Wij gebruiken natuurlijk geen stalen maar speciale gietijzeren platen. Op elke Ti pan komt eerst een laag dungesneden uien; dit om aanbranding van het gerecht op de vuur hete plaat te voorkomen.
Op sommige menu's van Chinees-Indische restaurants kun je deze naam nog terugvinden. Dit is dan op deze traditionele manier met buikspek gemaakt. De babi pangang die wij in Nederland eten wordt namelijk niet van buikspek gemaakt. In de jaren '50 is de typisch Nederlandse babi pangang ontstaan.
Babi pangang, in Indonesië en Maleisië geschreven als babi panggang, is de naam voor verschillende gerechten uit het Verre Oosten gemaakt van (geroosterd) varkensvlees.
Eén van de bekendste Chinese gerechten in Nederland is overigens Babi Pangang, varkensvlees in pittige rode saus. Maar je kunt het ook anders maken. Babi, oftewel varkensvlees, moet er natuurlijk wel in zitten, maar het is ook heel lekker met ketjapsaus.
Tjap tjoy betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
De meeste Chinese gerechten zijn vaak aangepast naar de Nederlandse smaak. Het logische gevolg is dat Chinese koks gerechten bereiden die zij zelf niet erg lekker vinden en de nuances die wij in smaak hebben niet kunnen onderkennen waardoor deze gerechten van verschillende Chinezen hetzelfde gaan smaken.
Conimex Babi pangang saus bestellen | ah.nl.
Babi pangang, de geschiedenis van een multicultureel gerecht
Oorspronkelijk hebben Chinezen het in de 13e en 14e eeuw meegenomen naar Indonesië. Zij noemden het Fonam: geroosterd varkensbuikspek. In Indonesië aten rond het jaar 1900 Chinezen, Nederlanders en het overwegend christelijke Batak-volk babi panggang.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Nami is een Japanse meisjesnaam. Het betekent `golf`.
Foeyonghai (Chinees: 芙蓉蟹, Kantonese uitspraak: Foe yong haai, en ook bekend als Foe young hai, of Fu yong hai) is een Chinees gerecht van omelet in een tomatensaus.
(m./v.) Uitspraak: [koriˈfe] Verbuigingen: coryfee|ën (meerv.) persoon die algemeen bekend is door zijn uitstekende kwaliteiten Voorbeeld: `de coryfee van een p...
Een goede rijsttafel moet eigenlijk uit minimaal 44 en volgens anderen 40 gerechten bestaan.
Buikspek kopen bij www.aalvink.nl
Online een heerlijke stuk buikspek kopen is heel eenvoudig. Kies het gewenste aantal en gewicht van het vlees. Voeg het toe aan je winkelmandje en reken online af.