De prijs van een zandcementdekvloer is afhankelijk van de laagdikte (hoe dik de vloer is) en het aantal vierkante meter. Meestal is de vloer 6 a 7 centimeter. De prijs per m2 van het smeren van een cementdekvloer kost tussen de €25 en €55 per vierkante meter.
De mortel aanmaken
Doe eerst de afgemeten totale hoeveelheid water in de kuip en voeg daarna de droge mortel toe. Meng de mortel min. 2 á 3 minuten met een menger tot een homogeen en klontvrij mengsel ontstaat. Als je een vloerdikte van 3 cm aanhoudt, kun je per zak ongeveer 0,35 m2 vloeroppervlak maken.
Gemiddeld bedragen de kosten ongeveer 40 euro per vierkante meter. De minimale cementdekvloer kosten bedragen zo'n 25 euro per vierkante meter. Maximaal zijn de kosten zo'n 55 euro per vierkante meter. Naast de cementdekvloer kosten voor het materiaal, maak je kosten voor de reiskosten van de vaklui.
De Arbowetgeving heeft daarom een limiet gesteld van maximaal 20 m2 per persoon per dag met een maximum van 40 m2 per locatie. Juist bij renovatie is snelheid vaak van belang. Vuistregel voor de droogtijd van traditionele zandcementmortel één week per centimeter laagdikte.
De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen. Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een 'zwevende cementdekvloer'. In dat geval is de minimale dikte van de vloer 6 cm, tenzij er wapening wordt aangebracht, dan is iets dunner nog wel mogelijk.
Cementdekvloer beloopbaar
De beloopbaarheid van de cement dekvloer wordt door de droogtijdversneller wel enigszins verbeterd, na circa 24 uur kan er weer voetverkeer plaats vinden. De belastbaarheid wordt aanzienlijk verbeterd. Zonder versneller moet je al snel meer dan een week droogtijd in acht nemen.
Het is sterk, stijf en relatief goedkoop. Echter, na verloop van tijd kunnen scheuren in de dekvloer ontstaan, wat niet alleen het uiterlijk van uw vloer aantast, maar ook de sterkte en stabiliteit ervan in gevaar brengt.
Wordt een dekvloer van cement gemaakt dan is de droogtijd als volgt: na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en voor het totale drogingsproces kan gerekend worden op 1 week per cm dekvloer. Om dit proces te versnellen kan gelucht worden (niet verwarmen!) of een verharder toegevoegd worden aan het mengsel.
Het uithardingsproces van de vloer neemt ongeveer 1 week per centimeter vloerdikte in beslag. Wanneer het vollededig uitharden van u vloer te lang duurt omdat bijvoorbeeld de topvloer eerder aangelegd moet worden bieden wij de mogelijkheid om droogtijdversnellers van 4-7 dagen, 7-12 dagen of 14-17 dagen toe te passen.
De cementdekvloer met vloerverwarming heeft vaak een dikte van 60 mm. Met een minimale dekking van 30 mm boven de vloerverwarmingsslangen. Bij een hechtende cementdekvloer zonder vloerverwarming hoort de cementdekvloer minimaal 30 mm dik te zijn. Een goede dikte is essentieel voor een goed werkende vloerverwarming.
+ Schuimbeton kan worden gebruikt als onderlaag voor vloerverwarming. Het is misschien ook de moeite waard om de nadelen te bekijken. – Schuimbeton is aanzienlijk duurder dan gewoon beton.
In vergelijking met een gewone zandcementdekvloer is een anhydrietvloer een veel sterkere soort dekvloer. Een anhydrietvloer is zelfs drie keer zo sterk als een cementgebonden dekvloer. Door z'n sterkte mag de minimale dikte van een anhydrietvloer iets lager liggen.
Circa 1 week per cm laagdikte
Bijvoorbeeld een cementdekvloer van 8 cm dik, dient u minimaal rekening te houden met een droogtijd van circa 8 weken voordat u de gietvloer of woonbeton vloer kunt laten realiseren.
Bij een klassieke zandcement vloer met vloerverwarming, of in een garage, hanteer je best een minimum dikte van zeven à acht cm. Als je voor een dikte van zes cm gaat, heb je 120 kg zandcement nodig per m².Ga je voor een dikte van zeven cm, dan moet je 140 kg per m² voorzien.
Metsel Cement maak je met 1 deel cement en 3 delen zand. En voor een zak met 25 kg cement voeg je ongeveer 3,5 liter water toe.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken.
Een cementdekvloer móet goed droog zijn voordat je er de bovenvloer op legt. Al het vocht dat nog in de vloer zit, zal namelijk altijd een uitweg gaan zoeken. Ligt de bovenlaag er al op, dan zal die daar geheid onder lijden. Algemeen wordt wel eens gesteld dat een smeervloer 1 cm per week droogt.
"Indien in een dekvloer leidingen of buizen worden aangebracht, moet de dikte ervan boven deze leidingen of buizen ten minste 20 mm bedragen." Bij cementgebonden dekvloeren met een toplaag moet de totale dikte van dekvloer en toplaag boven de leidingen of buizen minimaal 28 mm bedragen.
Droogtijd zandcement: snel beloopbaar
Doorgaans is het na 24 uur al mogelijk om over een zandcementdekvloer te lopen. Er kan bij het geheel drogen van zandcement rekening gehouden worden met 1 cm per week. Dus als uw cementdekvloer 5 cm dik is dan is de droogtijd ongeveer vijf weken.
Voordat u een eindvloer zoals parket, tegels of een gietvloer kunt aanbrengen, dient de ondervloer daarvoor geschikt te zijn. Een cementdekvloer, ook bekend als zandcementdekvloer, is in deze een cruciale laag in de vloeropbouw.
Zandcement is te herkennen aan een wat poreuzer (korreliger) oppervlak dan bijvoorbeeld beton (beton is meestal glad en bij beschadiging zie je kiezels in het oppervlak). Daarnaast is er géén grove kiezel te zien.
Waarom een cementdekvloer laten vlinderen? Een cementdekvloer dient als ondervloer en het is belangrijk dat deze egaal is, zodat de eindvloer strak gelegd kan worden. Om de cementdekvloer van een gladde toplaag te voorzien, laat u deze vlinderen.
WAT MOET JE WETEN? 1: Het opstookprotocol is noodzakelijk en zorgt ervoor dat u zonder problemen van uw vloer kunt genieten. Wanneer dit niet goed wordt uitgevoerd kunnen de gevolgen later groot zijn.
Krimpwapening is een fijnmazig net van staaldraad of kunststof. Deze extra wapening wordt in de dekvloer gelegd. Zodra de dekvloer gaat drogen, vangt de krimpwapening een deel van de spanning op. Simpel, effectief, maar ook redelijk bewerkelijk, omdat de wapening handmatig gelegd moet worden.