Speltbloem kun je eigenlijk in alle gevallen gebruiken. Het grootste verschil met reguliere bloem is wellicht de smaak. Speltbloem heeft een lichtzoete smaak, terwijl tarwebloem nagenoeg smaakloos is. Daarnaast zitten in spelt van nature meer vezels, eiwitten en mineralen.
Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe.
Boekweit is geheel glutenvrij en is een goede vervanger voor tarwemeel, en/of -bloem. Boekweitmeel is erg geschikt voor het maken van pannenkoeken, poffertjes of wraps. Doordat het geen gluten bevat is het niet geschikt voor brood. De korrels kun je gebruiken in een salade of je maakt er een lekkere granola mee.
Heb je geen vloeiende bloem in huis? Dan doet patisseriebloem, speltbloem of eender welke andere soort de job even goed. Daarnaast kan je een klein beetje van het poeder waarmee je kant-en-klare puree maakt gebruiken om sauzen in te dikken.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.
Je kunt patentbloem gebruiken voor recepten waar enkel 'bloem' of 'tarwebloem' wordt vermeld. Andersom kan je tarwebloem gebruiken in plaats van patentbloem, maar houd er rekening mee dat je baksel misschien wat minder luchtig wordt door een lagere hoeveelheid gluten.
Daarom zijn de schappen leeg
“Je moet daarvoor naar de bron kijken. Het meeste meel en bloem komt namelijk uit Polen. En in deze tijd is het nu erg lastig om te leveren aan het buitenland door de restricties aan de grens. Ook hebben de Polen zelf het meel nu nodig, zij willen ook graag bakken.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Andersom kun je bloem niet zomaar vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dat komt door de rijzende werking die het zelfrijzende bakmeel heeft. Als er in een recept staat dat er naast bloem ook bakpoeder nodig is, kun je het meestal wel vervangen voor zelfrijzend bakmeel.
Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.
Bloem is fijner dan meel, dat komt omdat de schilletjes, zemelen en kiemen van de graankorrel tijdens het zeven eruit gaan. Daardoor is bloem ook en stuk witter van kleur. Maar dat betekent ook dat bloem minder vezels, mineralen en vitamines bevat. Naast tarwebloem zie je ook vaak patentbloem in de supermarkt.
In volkorenmeel zitten alle onderdelen van de tarwekorrel. Dat zijn de meelkern, de zemel en de kiem. In die laatste 2 zitten de meeste voedingsstoffen, zoals B-vitamines, ijzer en vezels. Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd.
Omdat boekweit geen graan is, levert het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten. Maar het is een prima aanvulling die goede voedingsstoffen levert. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Volkoren tarwe is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen.
Het enige verschil is dat patentbloem meer vermalen (fijner) is en daardoor net wat andere eigenschappen heeft. Het belangrijkste om te weten is dat patentbloem hoger ligt in de hoeveelheid gluten en daardoor beter geschikt is voor broodproducten dan tarwebloem. Daarnaast is patentbloem vaak wat duurder dan tarwebloem.
Wist je overigens dat zelfrijzend bakmeel eigenlijk geen meel is maar bloem? In principe is het bloem met een snuf bakpoeder. Je baksel rijst daardoor beter dan wanneer je gewone bloem gebruikt. Daarom kun je zelfrijzend bakmeel goed gebruiken als je cake of muffins wilt bakken.
Dat zijn veel vragen in één keer! Het verschil tussen zelfrijzende bloem en gewone bloem is dat er bij zelfrijzende bloem bakpoeder is toegevoegd, wat er voor zal zorgen dat gebak, brood of patisserie beter zal rijzen en dus luchtiger wordt.
Het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel is dus heel klein: zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis maar heb je dit nodig voor een recept? Dan kun je dat dus goed vervangen door bloem met bakpoeder te mengen.
Je kunt tarwebloem helaas niet 1-op-1 vervangen door kokosmeel. Kokosmeel neemt veel meer vocht op, dus om 1 kopje tarwebloem te vervangen heb je ongeveer ⅓ kopje kokosmeel nodig. Het resultaat zal niet zo luchtig worden zoals met tarwebloem, maar je kunt er bijvoorbeeld lekkere fudgy brownies mee maken.
Tip: Zorg ervoor dat de producten die je gebruikt gecertificeerd glutenvrij zijn anders kan het mis gaan en dat wil je natuurlijk niet! Bij het vervangen kan je het beste de 1 op 1 verhouding aanhouden, dat wil zeggen dat 250 gr bloem vervangen kan worden door 250 gr glutenvrije bloem (of mix)!
Speltbloem is een ideaal alternatief omdat het tarwevrij is en een heerlijke, nootachtige smaak heeft. Om echter bloem te vervangen door spelt, moet je je recept een beetje aanpassen zodat je dezelfde vochtige textuur en structuur krijgt voor je baksels als met bloem.
Hoewel u daarin wel noten, zaden en pitten tot meel kunt vermalen is graan daarvoor echt te hard. Wilt u zelf graan vermalen, dan dient u dus een echte graanmolen aan te schaffen. Die kunt u met de hand bedienen, maar er zijn natuurlijk ook elektrische graanmolens verkrijgbaar.
Om een kilo bloem te maken moet dus veel meer dan een kilo volkorenmeel gebruikt worden. De zemelen die de molenaar overhoudt kan deze nauwelijks aan de straatstenen kwijt, dat levert dus bijna niets op. Ook moet de molenaar meer handelingen verrichten en dat kost tijd dus geld.
Tekorten aan bloem komen vaker voor. Tijdens de coronapandemie was de bloem ook geregeld uitverkocht, net als andere producten. Dat kwam vooral door een mix van verstoringen in de distributieketen en door hamsteren onder consumenten, zoals de befaamde plotse run op wc- papier.