Het is een vrij eenvoudig klusje. Stop je broek in een diepvrieszak of kussensloop (sluit deze wel goed af), stop hem in de vriezer en haal hem er na 24 uur uit. Laat hem even goed ontdooien en je spijkerbroek is weer helemaal fris!
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Spijkerbroek wassen
Om langer van je spijkerbroek te genieten, kun je hem het beste een nachtje in de vriezer leggen. Op deze manier worden bacteriën gedood door de kou. Leg je broek 's avonds in de vriezer en hang 'm de volgende ochtend uit in de douche. Zo wordt je broek weer droog en soepel.
Je stopt je broek simpelweg in een ziploc-zak en legt hem voor 24 uur in de vriezer. Zorg er hierbij wel voor dat het tasje goed dichtzit. Zo voorkom je dat de broek straks ruikt naar de inhoud van je vriezer, of vochtig wordt.
Niet te hard, dat zorgt ervoor dat de kleur sneller vervaagd. Laat je broek liggend drogen om de pasvorm zo goed mogelijk te houden. Kortom: Na vier tot vijf keer dragen je spijkerbroek wassen en tussendoor lekker luchten. Scheelt ook weer in waterkosten en het is beter voor het milieu.
Veel zwarte broeken ruiken zo. Het komt door de verf. Het wordt met veel wassen wel minder, maar het gaat nooit echt helemaal weg.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Haarlak is een snelle en doeltreffende manier oplossing om je kleding te ontladen van statische elektriciteit. Draai je kleding binnenstebuiten en houd je haarlak 30cm of meer van je kleding af (zo voorkom je vlekken). Het is zacht voor je huid en voorkomt dat vb zijden blouses aan je huid vast blijven kleven.
Was uw kleren met een beetje azijn (niet te vaak, in verband met de rubbers van de machine) of plaats een kleine bal van zilverfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt antistatisch.
Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk. Als het goed is, ruiken je kleren een stuk frisser als ze uit de machine komen.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
De schimmel zal blijven groeien als je broek ongewassen blijft. ' Yuk. Mensen met eczeem, open wonden of zelfs maar een droge huid hebben meer kans op het ontwikkelen van een bacteriële infectie, zegt ze. En olierestjes (van bodylotion bijvoorbeeld) in je broek kan acne of folliculitis veroorzaken, zegt ze.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!
T-shirts, hemden en topjes: Na iedere draagbeurt. Truien: Katoen, zijde en kasjmier: na 2 keer dragen. Wol en synthetisch: na 5 keer dragen. Witte kleding en zijde: Na iedere draagbeurt.
Je gebruikt te weinig wasmiddel. Door te weinig wasmiddel te gebruiken zal je kleding niet schoon worden en dat kan de reden zijn dat het niet fris ruikt. Je wasmachine is niet schoon. Na verloop van tijd vervuilt je wasmachine.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Volgens experts moet je namelijk elke drie tot vier dagen je pyjama in de was gooien.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.