Daarom maken we gebruik van verschillende begeleidingsstijlen, waarvan de belangrijkste vier bekend staan als instrueren, overtuigen, participeren en delegeren. Deze vormen van begeleiding in de zorg zijn taakgericht of relatiegericht.
Onder persoonlijke verzorging wordt verstaan algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zoals in en uit bed gaan, wassen, aan- en uitdoen prothese of hoortoestel, bril verzorgen en opzetten, haren kammen, scheren, tanden poetsen of gebit verzorgen, sieraden omdoen, opmaken, toiletgang, aan- en uitkleden, bewegen, ...
Verpleging bestaat uit medische handelingen, zoals wondverzorging, het toedienen van injecties, toediening van medicijnen en sondevoeding. Bij verzorging gaat het bijvoorbeeld om hulp bij het aan- en uitkleden, het wassen en douchen, naar de wc gaan of verzorging van de huid.
Individuele begeleiding betekent dat je van je zorgverlener tips en adviezen krijgt. Je kunt onder andere begeleiding aanvragen voor hulp bij: je dagindeling. activiteiten, zoals hobby's en boodschappen.
Bij behandelen gaat het om de inzet van gerichte en bewezen werkzame behandelingen of onderzoek, met diagnostiek of gedragsverandering als doel. Voorbeelden zijn traumaverwerking, onderzoek naar ADHD of systeemtherapie. Bij begeleiden gaat het om de ondersteuning van jeugdigen en/of zijn netwerk in het dagelijks leven.
Bij Wmo-ondersteuning en wijkverpleging woont u altijd thuis (= zelfstandig) of in een kleinschalig wooninitiatief.De Wlz geeft recht om in een zorginstelling te gaan wonen. Bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling voor gehandicaptenzorg.
Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met 4 stelselwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.
Onder begeleiding worden activiteiten verstaan waarmee een persoon wordt ondersteund bij het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen en bij het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het persoonlijk leven.
Zorg draait vooral om - de naam zegt het al - zorgen. Dit kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn - verpleging, tandartsassistent, etc. Welzijn draait om ondersteuning en om 'je goed voelen'. Denk hierbij vooral aan sociaal of pedagogisch werk.
Wat is uiterlijke verzorging? In het vakgebied uiterlijke verzorging - de naam zegt het al - houd je je bezig met de verzorging van het uiterlijk van mensen. Dat gaat veel verder dan alleen het gezicht of het haar. Ook de verzorging van bijvoorbeeld de huid, handen en voeten vallen hieronder.
Wijkverpleging is verpleging en persoonlijke verzorging thuis. Verpleging is bijvoorbeeld wondverzorging, het klaarzetten en/of toedienen van medicijnen, stomazorg en de zorg bij een katheter.
Wat is persoonlijke verzorging gaat het om het ondersteunen of overnemen van zelfzorg bij mensen met een aandoening of beperking. Deze mensen hebben zelfzorg tekort. Persoonlijke verzorging is gericht op het opheffen van het tekort aan zelfredzaamheid van de zorgvrager.
PDL wordt toegepast bij ernstige, chronisch verpleegbehoeftige patiënten waarbij ADL training en zelfstandige verplaatsing niet mogelijk is. Het betreft oudere en jongere patiënten en kan somatisch en psychogeriatrisch zijn.
Inhoud ADL-assistentie
hulp bij eten of drinken (zoals het serveren van voedsel op bed en op tafel, hulp bij eten/drinken); verplaatsen; persoonlijke hulp en toilet maken (bijvoorbeeld mondverzorging, haarverzorging, scheren, nagels knippen, kleden, hulp bij baden en toiletbezoek);
Voor de thuiszorg wordt de zorg betaald vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). De huishoudelijke zorg, die vanuit de gemeente geregeld wordt, wordt ook vergoed vanuit de Wmo. Dit type zorg verschilt van huishoudelijke hulp, waarvoor u zelf betaalt.
Begeleidingsstijlen. Actief, richtinggevend en sterk controlerend optreden. De inbreng van de zorgvrager is niet van belang.
Triple-C is een model voor begeleiding en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook in de psychiatrie, jeugdzorg en ouderenzorg wordt het toegepast. De drie C's staan voor Cliënt, Coach en Competentie.