Bresser: "Alle bloemen kunnen bij elkaar in een vaas, maar met hyacinten en narcissen moet je oppassen. Als je die, samen met andere bloemen, in een bos wil doen, moet je ze niet schuin afsnijden.
Een vaas met een smalle hals is mooi om één bloem als blikvanger in te laten pronken, of voor een klein boeketje. Ook kleine, bolvormige glazen kun je gebruiken wanneer je slechts één of enkele bloemen hebt. Voor een groot boeket neem je natuurlijk een grote vaas of alleszins een vaas met een brede hals.
Het beste is om ze eerst even in een aparte vaas te zetten. Na een aantal uren scheiden de stelen van de narcissen geen slijm meer af en kunnen er eventueel wel andere bloemen in de vaas geschikt worden. Opnieuw afsnijden van de narcissen stelen zal geen nieuw slijm veroorzaken.
Afstand tussen de bloemen
Heb je een grote bos pioenrozen? Verdeel ze dan over meer vazen. De bloemen kunnen namelijk niet goed groeien als ze dicht op andere bloemen staan. Geef ze een beetje ruimte, zodat de bloemen helemaal kunnen openen.
Gerbera verzorgen tips
Gebruik een goed schoongemaakte vaas om uw gerbera's in te zetten. Vul de vaas met ca. 7 cm kraanwater op kamertemperatuur en voeg een paar druppels chloor toe. De bloemen moeten vervolgens zo snel mogelijk in vers water, laat ze dus niet te lang droog liggen.
Snijd de steel ongeveer een centimeter af voordat je haar in het water zet. Haal zoveel mogelijk blaadjes van de steel en ververs het water om de drie dagen. Ze gedijt het beste op een plekje waar het niet te warm is. Zorg er dus voor dat je kamertemperatuur niet te warm is en zet je vaas nooit in de volle zon.
Voeg geen andere bloemen bij de narcissen. De narcissen scheiden namelijk vocht uit dat voor andere bloemen schadelijk kan zijn. Zet de narcissen een aantal uren in een laagje water. Maak de vaas schoon en vul deze opnieuw met schoon water.
Grassen. Met zowel grassprieten als aren van siergrassen kun je mooie boeketten samenstellen. De grassprieten van bijvoorbeeld Miscanthus of Panicum zijn heel verfijnd. Maar je kunt ook denken aan lampepoetser.
Zet de rozen bij voorkeur in een glazen vaas die altijd schoongemaakt is met chloor. Aardewerk en stenen vazen zijn minder geschikt omdat zij poriën hebben waarin bacteriën achterblijven. Deze verstoppen de vaatbundels in de steel, waardoor de roos geen water op kan nemen en de knop laat hangen.
Zet bloemen met dezelfde vorm, zoals bijvoorbeeld een roos en een anjer, niet in hetzelfde vaasje omdat die anders de aandacht bij elkaar weghalen. Wat wel werkt? Combineer verschillende vormen, zoals een aarvormige Liatris spicata (lampenpoetser) met een ronde Allium.
Tulpen zijn natuurlijk verkrijgbaar is allerlei kleuren en juist dit maakt de tulp zo populair. Maar welke vaas is nu geschikt voor tulpen? Wij adviseren een vaas met grote opening en niet te hoog. Een echte aanrader hiervoor is één van onze populairste vazen, de vaas Floran.
Tulpen gaan slap hangen als ze te veel water krijgen
Geef je ze té veel water, dan worden ze letterlijk lui en gaan ze hangen. Houd wel goed in de gaten dat je tulpen altijd in het water staan. Hoe minder water je namelijk in de vaas doet, hoe sneller dit water natuurlijk op is!
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
De goedkoopste manier om bloemen en planten in te kopen is op de bloemenveiling. In Aalsmeer zit de grootste bloemenveiling ter wereld. Het enige probleem is dat je hier niet zomaar in kunt kopen. Je moet hiervoor aangesloten zijn bij de veiling en vaak een stuk grond huren.
Soms horen we dat Narcissen na enkele jaren niet meer bloeien. De oorzaak is vrijwel altijd ondiep planten, waardoor de wortels niet voldoende vocht kunnen opnemen. Een andere reden is verarmde grond. Het is om die reden een goed idee om gedurende het planten wat compost of oude mest door de grond te werken.
Hyacintbloemen zijn te koop van november tot en met mei. Voordat de hyacint de vaas ingaat met schoonwater en snijbloemenvoedsel, snij je een stukje van de steel. Vul het water regelmatig bij. Zet de vaas niet op een te warme plek, hoe koeler ze staan, hoe langer ze mooi blijven.
Lentebloemen. In de lente zie je veel bloemen boven de grond komen. Vooral de knol- en bolgewassen ken je wel, zoals de krokus, de tulp, de narcis en de hyacint. Maar ook aan de bomen worden de knoppen, die er in de herfst en winter al zaten steeds dikker.
Plaats ze in vers kraanwater en gebruik bloemenvoedsel. Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit. Op de knoppen zit van nature een suikerlaagje, dit kan ervoor zorgen dat de pioenen niet uit zichzelf opengaan. Mocht dit het geval zijn, spoel dan de knoppen af met lauwwarm water.
Pioenen zijn echte seizoensbloeiers en kennen een bloeiperiode van ongeveer 2 maanden, waarbij de vroegste soorten en variëteiten doorgaans in de tweede helft van april bloeien en de laatste halverwege juni. Verreweg de meeste cultivars bloeien eind mei, deze bloeitijd hebben wij gekenmerkt als de 'middenperiode'.
Snij de pioenen schuin aan, verwijder het meeste blad en zet ze in een vaas op handwarm water met snijbloemenvoedsel. Wanneer de pioenrozen nog dicht zijn is het belangrijk de knoppen met handwarm water te besproeien zodat het suikerachtig laagje wat op de knop zit (van nature gevormd) zichzelf oplost.