Als het zeker is dat je hond voedselallergie heeft, moet hij altijd (levenslang) passend onderhoudsvoer krijgen. Het kan zijn dat het geven van vers vlees ofwel zacht voer beter aansluit bij de behoeften van de hond en dat de huid en vacht hierdoor verbeteren.
Een hypoallergeen dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Dit dieet bevat bij voorkeur een eiwit dat de hond nog nooit heeft gegeten, zoals witvis, lam, konijn, eend of struisvogel. Als koolhydraatbron wordt vaak gebruik gemaakt van rijst, aardappel of maïs.
Je kan gewoon kant en klare vers vlees voeding (ook wel kvv genoemd) kopen bij de supermarkt of dierenspeciaalzaak. Vermoed je een allergie dan vermijd je het liefst in eerste instantie kip, rund en granen/gluten. Je kan bijvoorbeeld gaan voor eend of konijn, maar ook lamsvlees is een optie.
De meest voorkomende allergenen (stoffen waar een dier allergisch voor is) bij honden zijn rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk. Bij katten wordt vooral een allergie tegen vis, rundvlees, melk en kip gezien.
Hypoallergeen voer is speciaal ontwikkeld voor honden met een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen. Daarom is dit voer laag in allergenen, zodat de kans op een negatieve reactie wordt verminderd.
Greenheart hondenvoer Anti Allergy: Deze hondenbrokken zijn hypoallergeen en zeer geschikt voor honden die lijden aan een voedselallergie. Is uw hond allergisch voor eiwit, granen of gluten? Dan kunt u dit graanvrije hondenvoer met een gerust hart voeren. Lamsvlees is de enige eiwitbron in dit product.
Een hypoallergene hondenvoeding bevat maar één soort eiwit. Zo bevat deze voeding enkel zalm als dierlijk eiwit. Juist omdat er heel weinig allergieën voor zalm gekend zijn. De meest voorkomende voedingsallergieën zijn voor het eiwit van rund, kip, eieren en mais.
Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de hond is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten.
De meest voorkomende allergieën bij de hond zijn vlooienallergie (49% van de gevallen), voedselallergie (15%) en atopie (30%). Atopie is een reactie op stoffen in de omgeving zoals pollen of huisstofmijten.
Bij een voedselallergie reageert het lichaam allergisch of bepaalde stoffen uit de voeding. De huid gaat daarop een ontstekingsreactie vertonen die gepaard gaat met jeuk. In principe kan elk ras deze aandoening krijgen, er zijn echter een groot aantal rassen extra gevoelig voor deze aandoening.
Kenmerkend voor een hond met een allergie is dan ook veel krabben en soms zelfs kale plekken. De meeste voorkomende allergie bij honden naast een vlooienallergie is een voedselallergie. Het grootste deel van de voedselallergieën die voorkomen zijn allergieën voor rund, kip en zuivel.
Aangezien eieren eiwitten bevatten, kunnen honden allergisch worden voor eieren. Tekenen dat uw hond een allergische reactie vertoont, zijn onder andere maag- en darmklachten, zoals braken en diarree. Soms kunnen ze huidproblemen krijgen, zoals jeuk rond de oren, poten en andere gebieden.
De meest voorkomende allergie bij honden is vlooienallergie, maar ook voedselallergie komt regelmatig voor. hierbij kun je denken aan een allergie voor graan, kip of zalm. Andere bekende allergieën zijn inhalatie-allergie en contact-allergie.
Het is ook mogelijk dat een hond allergisch is voor bananen. Wanneer je ziet dat de hond een allergische reactie krijgt moet je direct de dierenarts raadplegen. Symptomen van allergische reacties zijn onder andere: opzwellen, niezen, hoesten of problemen met ademhaling.
Sommige honden en katten zijn overgevoelig voor gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen. De meeste granen bevatten gluten, maar niet alle soorten gluten veroorzaken klachten. Graansoorten die geen allergische reacties geven, zijn bijvoorbeeld sorghum, mais en rijst.
Als honden lijden aan lactose-intolerantie, kunnen deze ongemak krijgen van kaas. Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Wanneer er sprake is van een of meerdere symptomen van een allergie is het belangrijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan onderzoeken doen en eventueel al verzachtende middelen, zoals een zalf of druppels, adviseren om de symptomen te bestrijden.
Via de haaranalyse is te testen waar het allergisch of intolerant voor is en u krijgt van de test een rapportage en een voedings en/of behandeladvies. De kosten van deze test bedragen 82,50 euro en hierbij wordt alleen getest op voeding en omgevingsfactoren zoals pollen, mijten etc.
Jeuk hond verzachten
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Het is maar zelden dat honden met atopie genezen of “er over heen groeien”. Zonder behandeling is het zelfs vaak zo dat de klachten ieder jaar erger worden. Bij de meeste honden kunnen de klachten door zorgvuldige behandeling wel onder controle worden gehouden.
Jeuk bij honden kan veel verschillende oorzaken hebben. Veel mensen denken bij jeuk meteen aan de voeding. Er kan inderdaad sprake zijn van een voedselallergie, dit komt namelijk vrij veel voor. Toch staat een vlooienallergie nog steeds met afstand op nummer één van de meest voorkomende allergieën bij honden.
Het beste houd je het hondenvoer simpel: met één enkele eiwitbron en met één koolhydraatbron of zonder granen. Kies voor een eiwitbron die je hond nog niet eerder had, want daarbij is de kans op een gevoelige reactie het kleinst.
Dit is niet waar. Het gaat niet om het merk voer van de voeding of de kwaliteit, maar om de ingrediënten. Bijvoorbeeld kip en rund komen veel voor in voeding en als uw huisdier hier allergisch voor is zal hij op elk merk voer een reactie krijgen.