De Chrysant of Chrysanthemum heeft als bijnaam de gouden bloem afgeleid van de Oudgriekse woorden chrysos voor goud en anthemon voor bloem. De gebogen chrysanten staat in veel landen symbool voor de dood en worden alleen gebruikt tijdens begrafenissen of tijdens Allerzielen voor op het graf.
zeis : het symbool van de dood. De dood wordt ook wel de grote maaier genoemd, die oogst aan het eind der tijden. In de vroege Middeleeuwen werd de dood al afgebeeld als een skelet met de zeis in de rechterhand. De zeis symboliseert ook de onverbiddelijkheid van de dood.
Rouwbloemen zijn de bloemen of het boeket dat tijdens de uitvaart op de kist of de baarplank en wade gepresenteerd wordt. Het komt vaak voor dat families de rouwbloemen zelf uitkiezen en een bloemist hiervoor regelen.
10 verschillende bloemen voor de uitvaart
Rood: liefde en respect. Wit: echte liefde, puur, waardigheid. Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid. Oranje: verlangen, waardering, sympathie.
De witte roos is erg gewild voor het bruidsboeket, toch past juist de context van een uitvaart ook erg goed bij de betekenis. De witte roos staat namelijk eveneens symbool voor eerbied en herinnering, en kan dus ook gebruikt worden voor het uitdragen van dit respect en het herdenken.
De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om 'sorry' te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
De Gladiool staat symbool voor kracht, overwinning en trots. Bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse krijgen de wandelaars ook deze prachtige bloem. De naam Gladiool is afgeleid van het Latijnse woord 'Gladius' wat staat voor zwaard.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
De Zonnebloem staat symbool voor liefde, zomer en zon. Deze bloem brengt dan ook letterlijk 'het zonnetje in huis.
Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.
Het vlindertje is een veel gebruikt symbool op een rouwkaart
Op een spiritueel niveau is de vlinder het symbool van de onsterfelijke ziel en voor de kortstondigheid van het leven. De vlinder staat ook symbool voor de drie stadia die de menselijke ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding.
Bloemen bieden troost en symboliseren de vergankelijkheid van het leven. We kennen allemaal wel het beeld van grafzerken vol met bloemen en kransen. Archeologen hebben ontdekt dat deze traditie al teruggaat tot het stenen tijdperk!
Nadat de dierbare overledene is opgebaard, kan men met familie, vrienden en dichtste kennissen de laatste groet brengen. Vooral voor het rouwproces is dergelijke groet en afscheid nemen onderdeel van het rouwproces.
In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om een lievelingsknuffel mee te geven aan een overleden persoon.
Wij vertrouwen het toe aan de aarde en het zal tot stof vergaan. Maar zijn/haar naam zal blijven bestaan .......... Houdt de herinnering aan hem/haar in leven, want hij/zij is pas echt dood als we zijn/haan naam niet meer noemen.
Na een crematie kunt u de bloemen vaak achterlaten op een speciale plaats op het terrein of ze naar een ander familiegraf brengen. Het crematorium zorgt na verloop van tijd voor het opruimen van de uitgebloeide bloemen.
Een afscheidsgroet, herinnering of wens. Op de kist, de binnenkant van de deksel of op de wade waarmee de overledene zal worden toegedekt. Iets tekenen of schrijven op de kist kan ook een mooi afscheidsritueel zijn bij het verlaten van de aula.
Absoluut verboden: niets zeggen
Hoe ongemakkelijk je je ook voelt, vermijd de ander en het onderwerp niet. Hoe lastig jij het ook mag vinden om erover te beginnen, jouw ongemak is niets in verhouding met hoe ellendig de ander zich voelt. Get over it, en doe iets.