Ganzendons heeft een betere reputatie dan eendendons, maar producten gevuld met ganzendons zijn niet persé van een hogere kwaliteit dan de producten gevuld met eendendons. De kwaliteit van dons wordt uitgedrukt in vulkracht. Hoe hoger die waarde des te kwalitatiever het dons.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Grofweg zijn er twee soorten dons: eendendons en ganzendons. Eendendons bestaat uit kleinere vlokjes of veertje dan ganzendons en heeft (dus) minder vul kracht. Ganzendons biedt daarom, tenzij beide van hoge kwaliteit, meer comfort dan eendendons.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Mazurische ganzendons
Mazurië klinkt heel exotisch, maar het is gewoon een gebied in Polen. Polen is hofleverancier van hoge kwaliteit dons, voornamelijk de Mazurische dons. De vulkracht van het dons kan oplopen tot wel 215 (mm / 30 gram).
De kwaliteit van dons wordt afgemeten aan de vulkracht van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons isoleert. De vulkracht van onze dekbedden ligt tussen de 110 (mm/30gr) en de 220 (mm/30gr). Slaapt u onder een goed donzen dekbed, dan slaapt u onder een licht en toch behaaglijk dekbed.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Het 'kraken' of 'knisperen' van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet. De stof die gebruikt wordt voor het maken van een inlet/stoffen 'hoes' die om het dons zit, moet heel strak geweven zijn.
Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
De Consumentenbond test donzen en synthetische dekbedden op onder meer warmte-isolatie, vochtdoorlatendheid en hoe goed je ze kunt wassen en drogen. Er zijn in totaal zestien dekbedden getest die in de winkels verkrijgbaar zijn. Bij de acht geteste donzen dekbedden komt een dekbed van Yumeko als Beste uit de Test.
Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt.
Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen. Een synthetisch dekbed zorgt er voor dat je het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Het beste 4 seizoenen dekbed is zonder twijfel het Select synthetisch 4-seizoenen dekbed, wederom weer van Beter Bed Select. Een vierseizoenen dekbed kun je het gehele jaar door gebruiken om de ideale temperatuur in bed te krijgen dankzij twee dekbedden die je aan elkaar kunt klikken.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen. Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.
Een zomerdekbed van dons of zijde hebben net als de katoenen variant een goede vochtregulatie. In gewicht zijn de zijden, tencel en donzen dekbedden echter wel veel lichter dan de katoenen, waarbij zijde het aller dunste en koelste dekbed is.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Katoen is een populair materiaal voor dekbedden tegen zweten, omdat katoen vocht absorbeert en tegelijkertijd heerlijk luchtig aanvoelt. Ook bamboevezels zijn licht en soepel en reguleren de temperatuur tijdens warme zomernachten.
Een 100% natuurlijk katoenen dekbed wordt door de meeste mensen als niet te warm en niet te koud ervaren. Kenmerken: Katoenen dekbedden zijn volledig gevuld met katoen. Daarnaast neemt katoen goed vocht op en heeft een zeer goed ventilerend vermogen.
Bij gelijkwaardige grootte heeft eendendons 87% van het isolatievermogen van het ganzendons. Ook zijn de donspluizen van de gans over het algemeen groter dan die van de eend. Door deze aspecten is ganzendons iets meer gewild (en ook duurder) dan eendendons.
Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen namelijk snel veel vocht op en voorkomen daarmee overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed? Kies dan voor bamboe.
Voor wie echt het warmste dekbed wenst, is het WinterPlus dekbed zeer geschikt. Deze categorie bestaat uit de warmste dekbedden. We bevelen deze dekbedden zelden aan want in een modern huis is dit dekbed veel te warm, tenzij u een bijzonder hoge warmtebehoefte heeft.