Voor baby's tot ongeveer 1 jaar: i-Size tot zo'n 75-85 cm of groep 0+ (tot 13 kg). Deze autostoeltjes plaats je omgekeerd. Je kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Dit geeft meer steun aan het hoofd en de nek van je kind bij een frontale botsing.
Groep 1 autostoeltjes of peuterautostoeltjes zijn geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 18 kg of maximaal 4 jaar oud. Door de 5-puntsgordel biedt de groep 1 autostoel meer veiligheid dan enkel een zitverhoger. In deze autostoel wordt je kindje voorwaarts gericht vervoerd.
In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
Om te bepalen welke autostoel je nodig hebt, dien je te weten hoe groot en hoe zwaar je kindje is. Dit type autostoel gebruik je vanaf de geboorte en installeer je achterwaarts in de auto. Je kindje zit dus met de rug naar de rijrichting.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
Autostoeltjes zijn ingedeeld in groepen (groep 0 tot en met groep 3) en iedere groep is geschikt voor een andere gewichtsklasse. Groep 0: tot 10 kg (van 0 tot ongeveer 9 maanden). Groep 0+: tot 13 kg (van 0 tot ongeveer 1 jaar). Deze autostoeltjes worden in achterwaartse richting in de auto geplaatst.
Autostoeltjes uit groep 0 en groep 0+ zijn geschikt voor baby's tot 75 centimeter. De meeste kindjes passen in deze autostoelen tot zij ongeveer 1 jaar oud zijn. Een baby vervoer je het veiligst door hem of haar tegen de rijrichting in te plaatsen.
Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn. De Isofix bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig.
Het beste autostoeltje. Het stoeltje dat met vijf sterren de hoogste score behaalde is de Cybex Anoris T i-Size. Dit is het tweede zitje dat we ooit getest hebben met een geïntegreerde airbag. Het biedt een zeer goede bescherming bij een frontale en zijdelingse botsing en is gemakkelijk in gebruik.
Hoe lang moet mijn kind achterwaarts reizen? i-Size-richtlijnen beschrijven dat kinderen door moeten gaan met achterwaarts reizen totdat ze ten minste 15 maanden zijn.
Het Cybex Cloud Z i-Size Baby Autostoeltje is geschikt voor baby's van 45-87 cm (max. 13 kg). De rugleuning van de autostoel kan buiten de auto met één hand in een ergonomisch vlakke positie gezet worden.
Als je kleintje zelfstandig kan gaan zitten, mag je baby in een kinderstoel. De meeste baby's gaan zitten wanneer zij tussen de zes en negen maanden oud zijn. Deze leeftijd verschilt echter per kindje, maak je vooral niet druk als jouw kleintje iets later gaat zitten.
Maxi Cosi Pebble Pro
De Consumentenbond heeft het predicaat beste baby autostoel groep 0 met gordel toegekend aan het deze Maxi Cosi. Het is een heel veilig en goedgekeurd volgens de ECE-R129 (i-Size) norm. Lees met het installeren altijd heel goed de gebruiksaanwijzing.
Heeft mijn auto ISOFIX? De meeste nieuwe auto's die vanaf 2006 zijn gebouwd, beschikken standaard over ISOFIX. Op dit moment heeft minimaal 60% van alle Europese auto's ISOFIX, dus er is een grote kans dat jouw auto het ook heeft. De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken.
Via diverse media wordt veelal afgeraden om een tweedehands autostoeltje te kopen, met het oog op de veiligheid. Een autostoeltje kan immers na een aanrijding van binnen onherstelbaar beschadigd zijn, zonder dat dit aan de buitenkant te zien is.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.