Voordat je direct die pot honing uit de kast pakt: check wel even of het natuurlijke, onbewerkte honing is. Deze honing heeft namelijk de beste effecten op het haar. Let op: honing heeft een natuurlijke eigenschap om het haar iets lichter te maken.
Honing is gezond, ook voor je haar
Je kunt pure honing direct op je haar of huid aanbrengen of gebruik maken van zeep, shampoos, conditioners, of maskers met honing.
Honing is een voedende vochtinbrenger en houdt vocht vast voor gezonder haar. Het temt ook pluizig en onhandelbaar haar en we gebruiken het graag als een natuurlijke hars om glans, volume en lichte versteviging toe te voegen.
Rauwe honing
Laat het mengsel een uur staan en breng het daarna aan op vochtig haar. Laat het een aantal uur intrekken en was je haar vervolgens met shampoo en crèmespoeling.
Het eiwit heeft een versterkende werking en het eigeel voedt en verzacht het haar. Je kunt het ei ook mengen met wat olijfolie, honing of andere natuurlijke producten. Hieronder wat verschillende manieren hoe je shampoo, conditioner en haarmaskers kunt maken.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Olijfolie herstelt beschadigd haar
Om beschadigd haar te behandelen kun je drie delen olijfolie mengen met een deel biologische honing. Verdeel het goedje gelijkmatig over de hoofdhuid. Dek het haar vervolgens af met een douchemuts en laat het mengsel 40 tot 50 minuten intrekken voor het beste resultaat.
Honing kopen bij de imker
De honing van Imkerij de Werkbij is dus altijd rauwe honing. (sommigen noemen dit biologische honing). Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je dus bij de imker.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Echte honing kan je herkennen aan de pollen door middel van een honinganalyse. het is door bijen gemaakt van nectar en de honing mag geen toegevoegde geraffineerde suiker bevatten. Deze pure honing kan je het beste direct van de imker kopen.
De GI geeft weer in welke mate een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel verhoogt. Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54.
Dit is honing waarbij de bijen nectar hebben gehaald uit één specifieke bloem- of bloesemsoort. Zoals acaciahoning, zonnebloemhoning of klaverhoning.
U gebruikt de zoetende kracht van honing bijvoorbeeld om thee te zoeten, yoghurt te zoeten, een dressing op smaak te brengen of voor het zoeten van bijvoorbeeld een cake. Gebakjes en desserts als muffins, pannenkoeken en baklava zijn stuk voor stuk gebaat bij het gebruik van honing.
Eigenschappen van olijfolie voor je haar
Olijfolie blijkt bijvoorbeeld over anti-bacteriële eigenschappen te bezitten. Het zit daarnaast vol antioxidanten, die huid en haar beschermen tegen vrije radicalen (de stofjes die in de buitenlucht voorkomen en huid en haar beschadigen).
Honing helpt huidproblemen verzachten, maar werkt ook geweldig als huidverzorging. Door de antibacteriële en desinfecterende werking wordt je huid grondig gereinigd. Onzuiverheden en vuil worden verwijdert met honing. Daarna voelt je huid heerlijk schoon, fris en zacht aan.
Welke honing moet je dan wel kopen? Beste uit de test bleek de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Rijk aan voedingsstoffen: Rauwe honing is rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine B, ijzer en mangaan. Het bevat ook pollen, enzymen en andere stoffen die de voedingswaarde verhogen en niet in verwerkte honing worden gevonden.
Castorolie staat voornamelijk bekend om het feit dat het haar dikker en gezonder maakt. Het wordt hierdoor vaak gebruikt als haarmasker, wimper- en wenkbrauwserum. Ook voor het verzorgen van een baard of snor is Castorolie zeer geschikt.
Niet eten:
Als je er te veel van eet kan het slecht zijn voor je haar. Makreel bevat namelijk kwik, wat ervoor kan zorgen dat je haar uitvalt. Suiker: vertraagt de opname van eiwitten door je lichaam, welke juist essentieel zijn voor gezond haar. Alcohol: vermindert de hoeveelheid zink in je lichaam.
Veel gebruikte haaroliën zijn onder meer olijfolie, pure druivenpitolie, jojoba olie, rozemarijnolie, wonderolie, kokosnootolie, lavendel olie en sesamolie. 17. Kan haarolie elke dag gebruikt worden? Nee, het dagelijks oliën van uw haar wordt meestal afgeraden.